Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .európa

Zavolal mi Giuseppe. Je to šéf zelených u nás v Klánoviciach na kraji Prahy. A vraví, že sa dohodli s Občianskou demokratickou stranou, takže by sa chcel porozprávať o tom, či si nechcem vziať na starosť tunajšie radničné noviny.

Keď už mal človek štyridsať rokov, nepotrebuje nevyhnutne dvadsaťštyri hodín denne zarábať peniaze, deti začínajú odrastať, a tak mu občas zíde na um, že by mohol urobiť niečo pre druhých. Nielen pre tých zo svojho okolia, ktorému hovoríme rodina alebo príbuzní, ale napríklad aj pre tú štvrť, kde práve býva. A keďže takýchto ľudí zase tak veľa nie je, stanete sa odrazu kapitánom detského tenisového družstva, organizujete dobročinnú aukciu alebo vám zavolá Giuseppe. Výhodou telefonátu od Giuseppeho je to, že podobné rozprávanie je väčšinou spojené s popíjaním kvalitného sicílskeho vína z jeho rodného Talianska, a to je vždy skvelé víno. Nesmie sa to však prehnať, lebo po ťažkom sicílskom víne bývajú ťažké aj nasledujúce rána.
Ťažký bol tentoraz aj večer, keď sme víno ešte len začali piť. Keď sa u nás na radnici na spoločnej vláde dohodnú zelení a občianski demokrati, tak je to, akoby na Slovensku vládli spoločne SDKÚ, Smer, SNS a SMK. A to, že hlasmi zelených sa stal starostom šéf tunajšej ODS, pán Soukup, to je podobné, ako keby Bugár navrhol Slotu na prezidenta.
Giuseppeho, ktorý je v našej vilovej štvrti v lese exotickým zjavom, mám celkom rád, takže som trpezlivo počúval, ako je to s tými odéesákmi, ktorí chcú tretinu tunajšieho najväčšieho pražského lesa vyrúbať na golf, dohovorené. A že sa rúbať nebude, pretože to  zelení majú v koaličnej zmluve a Zorka, Giuseppeho manželka, to ako zástupkyňa starostu zariadi, aj keby Soukup nechcel. Počúval som ho a nevedel som, či pri takejto radnici chcem robiť tunajšie noviny. Či ich chcem robiť pre starostu, proti ktorému hlasovalo 80 percent Klánovičanov, ktorí dali hlas stranám, čo chcú les a nechcú v ňom golf.
A v Prahe, kde prvýkrát v histórii hlasovala väčšina Pražanov jednoznačne proti ODS a ich vládnutiu na radnici, budeme mať primátora tiež od občianskych demokratov. Gynekológa Bohuslava Svobodu. Sociálni demokrati, ktorých špičky si aj za vlády ODS zarobili legálne v dozorných radách pražských firiem milióny, niekedy aj desiatky miliónov, sa dali radšej dokopy s nimi než s víťaznou TOP 09. Podľa všetkého preto, že to jej pražský líder Zdeněk Tůma myslel s heslom „kradnúť sa už nebude“ skutočne vážne. S príjemným vzrušením som sledoval, ako dav nespokojencov pri voľbe primátora obsadil magistrát a celé dopoludnie blokoval voľbu. Lenže navečer už bolo upečené, Svoboda bol primátorom a vzbura Pražanov proti vládnutiu ODS potlačená.
Pod týmito dojmami som si vravel, ako je dobre, že vy na Slovensku si starostov a primátorov volíte priamo. Do chvíle, než som si prečítal výsledok volieb v Bratislave, kde menej ako nadpolovičnou väčšinou hlasou zvolili za primátora kandidáta smeru Milana Ftáčnika. Niekoľko mojich slovenských priateľov síce tvrdí, že to vlastne žiadny ficovec nie je, ale pravda je, že na čele magistrátu hlavného mesta budete mať nominanta strany, ktorá má v mestskom parlamente nejakú pätinu hlasov. To je vo výsledku ešte horšie, než ako to dopadlo v Prahe alebo u nás v Klánoviciach.
Takže keď budú pán Soukup a Giuseppe chcieť, tak tie radničné noviny aspoň na skúšku vezmem. Teda, ak tam nebudem musieť písať články, že golf je vlastne fajn a že les je na Klánovice príliš veľký. Možno sa ukáže, že pán Soukup je dobrý starosta, Svoboda slušný primátor a Ftáčnik vlastne nikdy žiadny komunista ani ficovec nebol. A keď nie, tak má demokracia, aj keď niekedy zlyhá, tú výhodu, že pokusy o zmenu nevyhovujúceho stavu sa v nej dajú opakovať. Väčšinou, bohužiaľ, až o štyri, päť rokov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite