Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neúspechy

.matúš Vallo .časopis .fenomén

Tretíkrát kontroverzne, ale úspešne zvolený starosta Michael Bloomberg sa neteší len z podpory a časť americkej verejnosti niektoré jeho kroky vníma kontroverzne.

Michael Bloomberg, ktorý bol dlhoročným stúpencom demokratov, prešiel pred svojou prvou kandidatúrou do opačného tábora republikánov. Svoju tretiu kandidatúru už obhajoval ako nezávislý kandidát. Zo sociálneho hľadiska je skôr demokrat podporuje právo na potrat, homosexuálne manželstvá, je za prísnu kontrolu zbraní a priznal sa, že fajčil marihuanu. Z ekonomického hľadiska je čistý republikán je tvrdým zástancom voľného trhu a zodpovednej daňovej politiky.

.starostom napriek limitu
Práve jeho kandidatúra pre tretie volebné obdobie, aj napriek tomu, že nakoniec bola úspešná, vzbudila veľkú nevôľu u obyvateľov New Yorku. Tí sa totiž v referende z roku 1993 a následne aj z roku 1996 zhodli na tom, že politik môže slúžiť vo svojej funkcii maximálne dve volebné obdobia alebo 8 rokov. Napriek tomu sa Bloomberg rozhodol znovu kandidovať. Odôvodnil to ekonomickou krízou z roku 2008 a nutnosťou pragmatického vedenia mesta, akým bol známy práve on. Mestská rada mu to, pomerom hlasov 29:22, dovolila.
Zabudol, že predtým bol on sám zástancom časového limitu pre maximálne funkčné obdobie. Aj keď na kampaň minul 90 miliónov dolárov z vlastného vrecka, vyhral len tesným rozdielom 4,6 percenta hlasov.

.výchova bezdomovcov
Minulý rok sa starosta Bloomberg rozhodol oživiť nefunkčný zákon z roku 1997, ktorý určoval všetkým pracujúcim bezdomovcom, žijúcich zadarmo v mestských útulkoch, platiť nájomné vyrátané percentuálne z ich zárobku. Podľa mestskej administratívy za tým nebola nutnosť získať finančné prostriedky, ale akýsi edukačno-etický cieľ. Za tento pokus, ktorý bol v čase ekonomickej krízy považovaný za kontroverzný, si starosta vyslúžil širokú vlnu kritiky. V lete 2010 Bloomberg vycúval z tohto plánu krátko pred jeho zavedením do praxe. Dávno nevídanú spoluprácu medzi administratívou New Yorku a vládou štátu New York pretransformoval do vzniku mestského programu, ktorý prinúti zarábajúcich bezdomovcov šetriť a odkladať určitú časť zo svojho mesačného platu
(20 %).
New York má už od roku 2007 program, v ktorom má bezdomovec možnosť získať jednosmerný lístok do destilácie, v ktorej sa môže  spoľahnúť na pomoc príbuzných v inom meste alebo štáte. New York sa postará o všetko od víz až po lístky na benzín alebo letenku, tento postup  sa  zatiaľ vníma pozitívne.

.igelitky a taxikári
Bloombergovi neprešiel ani päťcentový poplatok za každú igelitovú tašku v obchode podporovaný environmentalistickými skupinami. V New Yorku sa použije ročne miliarda igelitových tašiek, čo predstavuje hrozbu pre životné prostredie a možnosť nových financií pre mesto, ak dokáže zaviesť poplatok (16 miliónov dolárov ročne). Kritika zaznievala najmä zo strany malých podnikateľov a starosta opäť ustúpil.
Jedným z najvážnejších neúspechov bolo zamietnutie v článku spomenutej „congestion charge“, teda poplatku za vstup do centra. Tak ako aj v iných prípadoch, spolupráca medzi vládou štátu New York a mestom New York sa ukázala ako komplikovaná. Za nasledujúce náhradné riešenie – uberanie cestných pruhov a vytváranie nových peších priestorov si okrem uznania a podpory obyvateľov vyslúžil kritiku od motoristickej verejnosti, a samozrejme, taxikárov.

.prezident Bloomberg
Najdiskutovanejšou ostáva jeho kandidatúra na prezidenta v roku 2012. Napriek tomu, že tú informáciu viackrát osobne poprel, veľká časť verejnosti a médií je presvedčená o tom, že bude jedným z kandidátov, a že jeho tretie volebné obdobie slúži na získanie ďalšieho priestoru a správne načasovanie. V marci 2010 sa jeho najbližší politický radca stiahol z mestských orgánov a vrátil sa späť do firmy Bloomberg LP.
Špekuluje sa, že tento ťah je začiatkom príprav jeho tímu na prezidentské voľby. V októbri sa výbor, ktorý vyzýval Bloomberga na prezidentskú kandidatúru už v roku 2008, opäť sformoval s tým istým cieľom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite