Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dvaja kohúti na jednom smetisku

.alexander Buzinkay .časopis .téma

Rožňava je mesto s banskými tradíciami. Možno i preto tu pretrvalo v povedomí ľudí známe komunistické heslo: „Ja som baník, kto je viac!“ Dvadsať rokov sa toto povedomie odrážalo v ľavicových voličských preferenciách.

V týchto komunálnych voľbách dozrieva zmena, ktorá by mohla z rožňavského verejného života vyniesť starú gardu zrecyklovaných komunistov. Prísľubom zmeny je nebývalá občianska aktivita a množstvo nových tvárí, nielen medzi kandidátmi na primátora, ale i na poslancov. 
.smer vs. Smer 
Po voľbách pred štyrmi rokmi mesto ovládla „biznis koalícia“ Smeru a SMK. Lokálni šéfovia oboch strán sa rýchlo dohodli na obsadení všetkých pozícií a prevalcovali opozíciu. Primátorom sa stal nominant Smeru Vladislav Laciak, z pozadia koalíciu riadil novozvolený poslanec parlamentu tej istej strany Ján Babič, ktorý sa začal správať ako miestny gubernátor. Padol si do oka s podnikateľom z SMK a ich spoločným záujmom sa stali kšefty. Spolu rozhodovali o chode mesta, mestských akciách či predaji majetku. Po necelých dvoch rokoch sa Laciak s Babičom pohádali. Oficiálne pre rozdiely v metódach, ktoré používali, zlé jazyky tvrdili, že údajne pre peniaze z provízií. Kameňom sváru sa stal najmä priemyselný park, na ktorý  štát prispel vyše piatimi miliónmi eur.  Obaja ho prezentovali ako svoju zásluhu. Bývalí spolustraníci teraz stoja proti sebe ako najväčší rivali. Babič bojuje o primátorské kreslo ako okresný predseda Smeru. Terajší primátor vstupuje do volieb ako nezávislý, najnovšie s podporou strany Most-Híd. Zvyšní siedmi záujemcovia o primátorský post, s výnimkou dvoch, Ivana Kuhna (OKS) a Jána Vojtu (Úsvit), kandidujú ako nezávislí. Špekuluje sa, že špičky miestnej SMK, namočené v obchodoch z predchádzajúcich štyroch rokov, podporujú Babiča. Zápas o primátora sa teda povedie medzi bývalým a súčasným členom Smeru, pričom každý z nich bude mať za chrbtom jednu z maďarských strán. Karty však môže ešte zamiešať Kuhn, alebo niekto z nezávislých. 
.prázdna kasa 
Ktokoľvek však vyhrá, nebude to mať ľahké. Dvojvládie Smeru a SMK vyplienilo mestskú pokladnicu, zbavilo samosprávu mnohých lukratívnych budov a pozemkov a zvýšilo celkovú zadlženosť mesta. Keď prišla kríza a klesli príjmy z podielových daní, schválili radní úvery s cieľom prejesť ich na bežných výdavkoch. Nové osadenstvo radnice bude musieť toto zadlženie okamžite riešiť. Navyše, z predvolebných sľubov terajšej garnitúry sa splnilo máločo. Priemyselný park, ktorý otváral expremiér Fico, stále nie je skolaudovaný. Mestu však pribudla nová multifunkčná hala. Formálne je to telocvičňa gymnázia, ktorá je však prioritne určená rožňavskému basketbalu. Postaviť sa ju poradilo vďaka finančnej podpore z Košického kraja a  pravý dôvod štedrosti vyššieho územného celku je prozaický: dcéra šéfa krajského odboru školstva hrá za ženské extraligové družstvo v Rožňave basketbal. Dvojkoalícia a jej nevyberané spôsoby priniesli i nečakaný odpor. Rôzne občianske aktivity a kritika lokálnych médií zabránili predajom lukratívneho mestského majetku a donútili vedenie mesta k viacerým dobrým krokom. Podarilo sa napríklad prijať projekt transparentného mesta. Výsledok volieb môže naštartované zmeny posilniť, zakonzervovať doterajší stav, alebo ho, v tom horšom prípade, vrátiť o štyri roky späť. 
Autor je novinár na voľnej nohe. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite