Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo pôjdem voliť

.štefan Hríb .časopis .editorial

Komunálne voľby nie sú veľmi lákavé. Ani správanie mnohých komunálnych politikov. Ale .týždeň v sobotu voliť pôjde. Skôr z povinnosti, ale to predsa nie je málo. A našli sme aj kandidátov, ktorí stoja za to.

Po Nižňanského reforme verejnej správy vznikla nádej, že Slovensko sa postupne zmení na krajinu, ktorej regióny, mestá a obce prevezmú z centra kompetencie, a pridajú k nim miestnu zodpovednosť. Verilo sa, že o veciach má rozhodovať ten, kto k nim je bližšie, a že miestni politici budú spravodlivejšie hospodáriť, pretože poznajú svoju komunitu a budú pod jej väčšou kontrolou. Boli to ilúzie. Aj moje ilúzie.
Po prvé – Slovensko je taká malá krajina, že z centra na perifériu vidno stále veľmi ostro. V tom bol Nižňanského argument viac z učebnice než z reality. V čom rozhodujú dnešné župy či obce lepšie, kvalifikovanejšie, než bývalé centrum? V cestách? V školách? Nie som si istý, nepoznám príklady, len teóriu.
Po druhé – miestni politici, komunálni poslanci, župné zastupiteľstvá nie sú pod väčšou, ale menšou kontrolou. Miestne médiá sú totiž najčastejšie v ich rukách, a ak aj nie, sú inzertne závislé od miestnych mecenášov. Kontrolu miestnych politikov tak nahradila skôr ich podpora. V takejto situácii má korupcia na miestnej úrovni ešte menej bariér než celoštátna.
Po tretie – nízka politická kultúra a mafiánska prax Slovenska neostala špecifikom centra, ale preliezla do všetkých pórov miest, obcí a žúp. Komunál sa nestal opakom centra, ale jeho kópiou. Pocit, že štát je zdrojom bohatstva vyvolených, sa po reforme ešte rozšíril o mestá, obce a župy.
Napriek tomu pôjdeme v sobotu voliť. Máme dva dôvody – voliť je sloboda, ktorú si vážime, a súčasne existujú kandidáti, ktorí sú toho hodní.
Rozhodli sme sa, že ako časopis podporíme týchto kandidátov na primátorov:
Banská Bystrica: náš hlas má Peter Gogola. Jeho postoj a odvaha, keď s priateľmi odhaľoval trestnú činnosť v štátnych lesoch (za čo bol prepustený), je pre nás nádejou, že Banská Bystrica môže mať po rokoch slušného primátora.
Čadca: náš hlas má Milan Gura. Je to slušný človek, ktorý vo svojom meste opakovane, už mnoho rokov, úspešne vzdoruje nacionalistickej presile.
Košice: náš hlas má Marek Kažimír. Podporujeme ho ako nezávislého kandidáta bez škandálov, ktorý má šancu rozvíriť stojaté vody druhého mesta Slovenska.
Pezinok: podporujeme Olivera Solgu. Ako doterajší primátor ukázal statočný postoj v kauze skládky.
Rožňava: sme za Ivana Kuhna. Je to kandidát OKS, ktorý je zárukou slušných slovensko-maďarských vzťahov.
Trenčín: hlasujeme za Richarda Rybníčka. Tento nezávislý kandidát je šancou na otvorenejšie a dynamickejšie mesto.
Žilina: náš hlas má Ľubomír Bažík. Po sklamaní z Ivana Harmana je Bažík nádejou, že mesto naozaj vykĺzne zo slotovských spôsobov.
Okrem týchto ľudí budeme individuálne voliť mnohých ďalších. V Bratislave pôjdem ja osobne v sobotu voliť za poslancov kandidátov OKS a KDS, vrátane Olivera Andrasyho, a zrejme aj koaličnú Magdu Vášáryovú za primátorku. V Liptovskom Mikuláši bude náš redaktor voliť za primátora jednoznačne Alexandra Slavkovského. A v mnohých ďalších mestách to bude podobne – všade sa nájdu slušní a kompetentní kandidáti, ktorí si zaslúžia hlasy možno aj veľmi nespokojných voličov.
Komunálne voľby možno nie sú veľmi lákavé. A väčšina kandidátov možno tiež nie. Ale kedy, prosím vás, išlo o väčšinu?
Preto pôjdem voliť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite