Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Prechádzať sa po Manhattane je ešte pestrejšie ako obvykle. Energia neutícha, len ju dopĺňajú padajúce listy a bezdomovci s farebnými kravatami a kašmírovými šálikmi.

Briskné slnečné rána sú ideálne na futbalové zápasy v Brooklyne. Stretávame sa tam, Newyorčania všetkých farieb, národností, povolaní, náboženstiev i politických presvedčení, aj keď Brooklyn je ešte viacej doľava ako New York samotný.
Pablito je tangový basista z Argentíny, majiteľ slušného domčeka nedaľeko ihriska, kam ma občas po zápase pozve na rannú kávu a diskusiu. Vykľul sa z neho marxista-amatér. Je ich tu dosť. O marxizme toho veľa nevedia, hlavy majú vymyté sartrovsko-chomskovsko-postmoderným odvarom, šmrncnutým romantickými hollywoodskymi filmami o revolucionároch na motorkách.
Diskusná mantra číslo 1: ľudia, ktorí žili v socialistickom tábore mieru a pokroku, nemôžu vedieť o marxizme nič, lebo sú zaujatí a čo zažili, nebol pravý marximus. Iba americkí ľavicoví intelektuáli vedia, čo je skutočný marxizmus. Mantra 2: socializmus sovietskeho vzoru vôbec nevychádzal zo správnych teóriií Marxa, ktorý bol neomylný. Mantra 3: ten, kto nežil v ozajstnej chudobe, nemá právo filozofovať (Marx je asi výnimka). Mantra 4: všetko musí byť spravodlivo rozdelené. Netreba komentovať.
Na moju námietku, že nech komunizmus vznikal kdekoľvek a kedykoľvek, výsledok bol vždy len teror a kopy mŕtvol, mi brooklynská ideologická komisia odvetila, že to všetko boli zlé postupy a ten správny je vymyslený a čaká na presadenie do praxe. Volá sa Parecon (Participatory economics) a je to najlepšia alternatíva k nespravodlivému kapitalizmu i k nezmyselne centrálne plánovanému socializmu.
Trik je v tom, že všetci budú rozhodovať o všetkom do tej miery, do akej sú v procese zaangažovaní (tu som sa začal smiať) a zamestnania budú zaradené do tabuliek podľa toho, do akej miery moc dávajú alebo odoberajú. Výbory pracujúcich (ešte viacej smiechu) rozhodnú ako sa všetko spravodlivo rozhodí, takže neurochirurg bude  môcť 4 hodiny denne chirurgovať, ale v rámci spravodlivosti bude ďalšie dve hodiny umývať dlážku a dve hodiny rozvážať jedlo (explózia smiechu).
A s takýmito ľuďmi musím hrať futbal.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite