Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Balíček sa mení
Do vládou schváleného úsporného balíčka, ktorý má na budúci rok priniesť úsporu a dodatočné príjmy 1,7 miliardy eur, minulý týždeň vstupovali samotní koaliční poslanci pozmeňovacími návrhmi. 
KDH napríklad presadzuje, aby sa z prenájmu nehnuteľností a z dividend podnikov neplatili zdravotné odvody. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) tvrdí, že prínos pre rozpočet na budúci rok by bol nulový. Podporu pre túto zmenu si kresťanskí demokrati pravdepodobne získali od celej koalície. 
Odvodové výnimky však budú znamenať výpadok v úsporách a Ministerstvo financií minulý týždeň žiadalo ku každému pozmeňovaciemu návrhu automatickú alternatívu. Po minulom týždni tak nie je vylúčené, že pre naplnenie zámeru vládneho balíčka sa budú musieť hľadať nové čiastkové úspory. 
Poslancov nenechal chladných ani dlhodobý lobing za „záchranu“ piva (predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi minulý týždeň odovzdali petíciu s 200-tisíc podpismi). Kontroverzné polovičné zvýšenie spotrebnej dane na pivo narazilo a návrh sa zrejme bude meniť. Anton Marcinčin za KDH upozorňoval na potrebu prijatia takej zmeny, ktorá by nezasiahla spotrebu a zabránila prípadnému krachu pivovarníkov. Tým by sa narušil hlavný cieľ získať 15 miliónov eur zo zvýšenej dane. Pivári pripomínajú následok zvyšovania daní spred ôsmich rokov, po ktorom skrachovalo sedem malých pivovarov. 
Poslanci navrhovali diferencovať sadzby dane podľa objemu výroby. Najmenším pivovarom by tak mohli zostať sadzby zachované, prípadne by sa mohli dokonca znížiť. Vyšším daniam sa však nevyhne najväčšia pivovarnícka dvojka na Slovensku, vyrábajúca nad 200-tisíc hektolitrov ročne.  
Nové nároky na rozpočet však ešte môžu prísť aj z inej strany. Ako upozornil eTrend, železničiari a Ministerstvo dopravy sa snažia získať viac dotácií na osobnú dopravu a prevádzku tratí. Hrozí tak, že sa ich straty budú musieť aj naďalej sanovať mimoriadnymi  pôžičkami. Príjmy ŽSR (prevádzkuje železničné trate) sa pritom tento rok stenčia približne o 80 miliónov eur, keďže podľa smerníc EÚ sa budú znižovať slovenské vysoké poplatky za prejazd vlakov. Nákladný železničný dopravca Cargo dostal minulý rok mimoriadnu pôžičku 166 miliónov eur a Železničnej spoločnosti Slovensko (osobná doprava) bude tento rok chýbať nad rámec schválenej dotácie ďalších 80 miliónov eur.                                          
.gaš
Zjednotenie pravice

Kandidátovi na primátora Banskej Bystrice Petrovi Gogolovi stúpli šance vo voľbách. Tohto nezávislého kandidáta a bojovníka proti korupcii v štátnych lesoch postupne podporili všetky pravicové strany. Minulý týždeň v jeho prospech odstúpili aj Martin Baník z SDKÚ a nezávislý Zdenko Haring. Na Ľubomíra Vážneho zo Smeru by to mohlo stačiť, čo
poviete, Bystričania?

.jd

Ospravedlnenie Valkovi
Premiérka Iveta Radičová sa na pohrebe Ernesta Valka ospravedlnila v mene vlády zosnulému advokátovi za to,  že vláda nezabránila bezpráviu a útoku na jeho česť v roku 2006. „Pre mňa si bol a vždy budeš rovný chlap,“ povedala. Valko bol vtedy zatknutý a štyri dni väznený pre podozrenie, ktoré sa nepotvrdilo. Žiadal verejné ospravedlnenie, ale nedožil sa ho.
.eč
Disciplinárka
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z SDKÚ podala návrh na disciplinárne stíhanie šéfa Najvyššieho súdu Štefana Harabina. Dôvodom je Harabinovo opakované ignorovanie kontroly z ministerstva financií. Ak by šéfovi Najvyššieho súdu bola preukázaná vina, mohol by prísť o 70 percent ročného platu. Harabin považuje návrh za účelový a právne nezmyselný. 
.jm
Matica
Matica slovenská minulý týždeň volila nové vedenie. O post šéfa sa okrem Jozefa Markuša uchádzali aj exviceguvernér Národnej banky Tkáč a informačný riaditeľ Matice Kráľovanský. V čase našej úzávierky nebol ešte výsledok známy, zato však bolo známe posolstvo ministra Krajcera, ktorý matičiarov vyzval na zmeny a vyvodenie  zodpovednosti za nakladanie s peniazmi z Národného pokladu. 
.jm
Biele vrany
Aliancia Fair-play a Via Iuris opäť udelili ceny Biela vrana, ktorou oceňujú statočných ľudí snažiacich sa zlepšiť túto krajinu. Tohtoročnými Bielymi vranami sú lesník Ján Mičovský, ktorý upozornil na rozkrádanie Lesov SR. Ďalej referentka Právnickej fakulty UK Zuzana Melicherčíková,  ktorá verejne hovorila o nezákonnom prijímaní študentov, a Marek Božík z Bardejova, ktorý rozvinul  občiansku iniciatívu na záchranu mestského parku.
.eč
______________________________________________________________________
Dobroslav Trnka
Generálny prokurátor nevylúčil, že v budúcnosti vstúpi do politiky. Zatiaľ však vraj zachováva princíp nestrannosti. Na otázku, ktorá časť politického spektra je mu najbližšia, povedal, že vždy ctil princípy odborného pragmatizmu. To o tom pragmatizme určite platí. 
Lech Walesa

Legenda poľskej Solidarity, prezident a nositeľ Nobelovej ceny mieru oslavoval 17. november v Bratislave. Hruškovica u premiérky, verejné vystúpenie aj pár fotiek na pamiatku sa podarilo. Podľa kritikov však Slovensko premeškalo šancu udeliť Walesovi štátne vyznamenanie.
Gérard Depardieu 
Francúzsky herec dostal za účasť na kampani HZDS v roku 1998 10 miliónov korún, toľko dostal aj syn J. P. Belmonda. Zverejnil to Plus 7 dní. Claudia Schiffer dostala 3,6 milióna korún, Claudia Cardinale 6,3 milióna a Ornella Muti 5,54 milióna korún. Kampaň zaplatili Rezešove VSŽ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite