Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naša dôvera vzrástla

.jozef Majchrák .jaroslav Daniška .časopis .kauza

Rozhovor s predsedom NR SR Richardom Sulíkom o voľbe generálneho prokurátora.

.béla Bugár vyhlásil, že do ďalšieho kola treba vybrať nového kandidáta, teda Hrivnák a Mišíková by už mali vypadnúť z hry. Tento postup ste si dohodli?
Na Koaličnej rade (minulú stredu – pozn. red.) som navrhol, že ak sa nezhodneme ani na jednom z týchto kandidátov, mala by pracovná skupina navrhnúť nových kandidátov, aby sme sa napokon dohodli na jednej osobe. 
.prečo sa už nedá dohodnúť na jednom z týchto dvoch?
Každý má nejaká výhrady.
.máte výhrady voči Hrivnákovi?
My v SaS sme už na začiatku povedali, že podporíme kandidáta zvyšných troch strán. Otázka teda nestojí tak, či ja mám výhrady voči Hrivnákovi, ale či sa vedia tie tri strany zhodnúť na jednom mene.
.prečo sa nedohodli?
To je otázka na nich.  
.akú dávate šancu tomu, že Dobroslav Trnka napokon nebude zvolený?
Myslím si, že ak sa koaličné strany dohodnú na jednom kandidátovi, tak ten kandidát bude zvolený. Včerajšie hlasovanie (stredajšia voľba v prvom kole – pozn. red.), keď sa hlasy s výnimkou jedného hlasu rozložili tak, ako sa predpokladalo, posilnilo vzájomnú dôveru.
.len či to hlasovanie nateraz neovplyvnil víkendový kongres SDKÚ, kde chce byť Mikuláš Dzurinda hladko znovuzvolený za predsedu SDKÚ...
Počul som rôzne teórie, ale nie je to otázka pre mňa.
.prečo ste napokon nepodporili kandidáta poslancov SDKÚ Hrivnáka? Keby ste mu dali hlas, je zvolený a hrozba znovuzvolenia Trnku by bola zažehnaná... 
Viete, v istej chvíli už bol prekročený Rubikon. Pracovná skupina, ktorá mala dohodnúť  spoločného kandidáta, sedela viackrát, a ministerka Lucia Žitňanská dvakrát prišla s prázdnymi rukami. Nemala žiadny vlastný návrh ani splnomocnenie súhlasiť s návrhom niekoho iného. SDKÚ teda zablokovalo činnosť tejto pracovnej skupiny. Preto ostatné tri strany napokon podporili Mišíkovú. Ide aj o jej povesť a renomé, nemohli sme ju teraz len tak hodiť cez palubu.  
.prekvapilo vás, keď Iveta Radičová vyhlásila, že zváži demisiu v prípade znovuzvolenia Trnku?
Ani nie, lebo už sa všeličo hovorilo. 
.nie je to z jej strany príliš riskantný krok, keďže ide o tajné hlasovanie?
Je to najmä principiálny krok, a to je dôležitejšie než nejaké riziko. Mimochodom, vôbec nechápem, prečo je o tejto voľbe tajné hlasovanie. Ak má niekto problém priznať sa, za koho hlasoval, nech ani nejde za poslanca.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite