Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Priznám sa, tieto medziprezidentské voľby mi boli jasné asi ako pravidlá amerických športov – vôbec. Teraz tomu už trošku rozumiem, ale stále mám pocit, že som sa namáhal zbytočne.

Čím som starší, tým viac mi všetci politici pripadajú rovnakí a vôbec nechápem tých, čo sa dokážu nejakým politikom nadchnúť. Samozrejme, že po veľkom výkyve doľava, ktorý nám tu pripravil Obama and his commie band, dostaneme teraz na vyváženie riadnu dávku radikálneho pravičiarstva – ale kým to kyvadlo nezájde príliš ďaleko, tak je to asi dobre práve takto. 
Niektoré z cieľov čajových občanov príliš nenadchýňajú, najmä keď počúvam jedného z ideových vodcov Tea Party, Glenna Becka, ako vysvetľuje, že svet vznikol pred 6 000 rokmi. Alebo floridský víťaz Rubio, ktorého povolebný prejav sa začal pánombohom, pokračoval pánombohom a končil sa pánombohom. Dva roky sme počúvali politicky korektné drísty a predpovede konca ľudstva od falšovateľov grafov a majiteľov domov so spotrebou energie menšieho mesta, teraz budeme počúvať táraniny náboženské, rovnako stupídne od senátorov či guvernérov, ktorí nie sú oveľa inteligentnejší ako Slota, 
akurát sú vycvičení. A „One Nation under God” sa tiež podobá na „Za Boha a za Národ”. Uff.
Povzbudzujúce je, že možno sa obamisti začnú trošku krotiť vo vštepovaní komplexu menejcennosti a viny úplne za všetko krajine, o ktorej obyvatelia tejto planéty ešte stále vyjadrujú svoj názor veľmi jasne – nohami. O Green Card Lottery je stále záujem ako o máločo iné. Napokon, aj Michael Moore, Oliver Stone a  všetci podobní, ktorí pomaly nepoznajú horšiu krajinu ako USA, v nej stále žijú a na odchod sa nepoberajú. Bolože to rečí, že keď Dabja vyhrá po druhý raz, ako všetci emigrujú do Kanady. Všetci sú stále tu.
Povzbudzujúce je aj to, že sa zmobilizovali občania, a že to zaúčinkovalo. Strana čaju, ako ich nazvala prelestná Slovenská televízia (ktorú by nemali zlúčiť, ale zrušiť) totiž ukázala najzásadnejší rozdiel medzi USA a zvyškom sveta – ak chcú, americkí občania si ešte stále dokážu niečo presadiť aj v rámci takého nedokonalého systému, akým je demokracia. 
Na Slovensku hlasuje proti vlastnému zákonu jeho pred-
kladateľ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite