Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

RTS schválené
Vláda v stredu schválila návrh ministra kultúry Daniela Krajcera na zlúčenie STV a Slovenského rozhlasu. Rozhlas a televízia Slovenska (RTS) by mali začať fungovať pod jednou strechou od začiatku roka.  
Generálneho riaditeľa RTS bude na návrh parlamentného Výboru pre kultúru a médiá voliť parlament na päťročné funkčné obdobie. Mediálny výbor bude podľa Krajcera organizovať „vypočutia“ kandidátov. Rada STV a Rozhlasová rada sa zlúčia do jednej Dozornej komisie, ktorá bude nanovo zvolená. Televízia aj rozhlas by mali mať svojich riaditeľov. Časom sa obe médiá presídlia do jednej budovy. Súčasťou zákona je aj zrušenie koncesionárskych poplatkov od januára 2012.  
Zákon o rozhlase a televízii prejde skráteným legislatívnym konaním, typickým skôr pre predchádzajúcu garnitúru, tentoraz bol však dôvod vážny – katastrofálna hospodárska situácia a budúcoročná očakávaná diera v STV 37 miliónov eur. Na zastavenie masívneho zadlžovania bolo podľa Krajcera potrebné konať rýchlo. Zmeny by mali na budúci rok priniesť úsporu 1,65 milióna eur.   Proti návrhu sa od začiatku niesla vlna kritiky: bývalý šéf rezortu kultúry Marek Maďarič tvrdil, že médiá sa nedajú spájať ako lego; hovorca STV Peter Susko kritizoval chýbajúci materiál vyčísľujúci zastavenie zadlžovania a šéfka rozhlasu Miloslava Zemková sa obávala infekcie obrovských dlhov STV na novú inštitúciu. Maďarič v diskusii na STV obvinil vládu zo snahy ovládnuť verejnoprávne médiá, čomu sa Krajcer zasmial a svojmu predchodcovi pripomenul exody redaktorov počas minulej vlády, ktorí STV opúšťali pre politickú cenzúru. Zemková sa napokon za nové riešenie postavila (po tom, čo sa prijali pripomienky rozhlasu), no podotkla, že úspech bude závisieť od správneho nastavenia modelu financovania a od toho, ako sa štátu podarí sanovať straty z minulých rokov.
Obvinenia z účelnosti sú síce v prípade tohto zákona namieste, ale elegantnejšie riešenie nebolo poruke. Inak by neschopný manažment Štefana Nižňanského riadil televíziu ešte dva roky. Expresná legislatívna cesta znamená aj chýbajúce analýzy predpokladaných úspor, ktoré sa odhadujú skôr intuitívne. Predpokladajú sa napríklad zo zjednotenia duplicitných činností, zníženia vysielacích okruhov či z predimenzovaných stavieb.              
.gaš
Preloženie
Šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin preložil  trestného sudcu a svojho kritika Petra Paludu z trestného do správneho kolégia tohto súdu. Urobil tak aj napriek tomu, že podľa rokovacieho poriadku Najvyššieho súdu je možné sudcu preložiť iba s jeho súhlasom. Paludovo preloženie neodporučila ani sudcovská rada. Harabin tvrdí, že všetko bolo v súlade so zákonom. 
.jm
Symboly budú
Skupina koaličných poslancov nepresadila novelu zákona o štátnych symboloch, podľa ktorej by už v školských triedach nemuseli visieť štátne zástavy a text štátnej hymny i preambuly Ústavy. Poslanec  Braňo Ondruš zo Smeru navrhol nepokračovať v rokovaní o novele a okrem opozície ho podporili aj dvaja poslanci z KDH a poslanec za SDKÚ Kamil Homoľa.  
.eč, SITA
Nem Bugár

Zástupcov strany Most nepozvali na rokovanie Stálej maďarskej  konferencie – stretnutie maďarských politikov s politickými zástupcami maďarských menšín v zahraničí. Maďarský Fidesz tak dal najavo, že za svojho slovenského politického partnera považuje SMK a nezmenili to ani
parlamentné voľby. Slovenských Maďarov na konferencii zastupoval len predseda SMK József Berényi.            
 .gaš 
  
Kauza Tupý 
Ministerstvo vnútra zrušilo tím, ktorý neúspešne vyšetroval vraždu študenta Daniela Tupého. Od jeho smrti uplynulo päť rokov a prípad sa po neúspešnom súde, keď sa päticu obvinených nepodarilo usvedčiť, nedarí pohnúť dopredu. Ministerstvo tvrdí, že prípad ani po zrušení špecializovaného tímu neuzavrelo a bude ho riešiť Úrad boja proti organizovanej kriminalite.
.eč
SR na čele

Najnovšia štúdia Svetovej banky Doing Business Slovensko síce zosunula o jednu priečku, na 41. miesto, no stále vedieme pred susedmi z Vyšehradskej štvorky. Menej lichotivé je, že Maďarsko (46), Poľsko (70) a Česko (63) si v rebríčku polepšili, Česi dokonca o 19 priečok. Najlepšie podnikateľské prostredie na svete je v Singapure, Hongkongu a na Novom Zélande. Podmienky na podnikanie sa najrýchlejšie zlepšujú
najmä v reformne orientovaných afrických krajinách.          
.gaš


Richard Sulík 
Šéf parlamentu sa opäť pohádal s Robertom Ficom, ktorý mu ironicky pripomenul jeho firmu FaxCopy. Sulík mu na oplátku vykričal, že vďaka tej firme nie je tak ako Fico závislý od darov od ženy, ktorú podvádza s milenkou. 
József Nagy 
Čerstvý šéf  Ministerstva životného prostredia chce zo spoločnosti Interblue Group vypáčiť 15 miliónov eur, ktoré nám dlhuje z zpredaja emisií. Problém je, že  nepoznáme právneho zástupcu tejto záhadnej firmy. Okrem toho podivína v šále, pravdaže. 

Vladimír Mečiar 
Predseda HZDS po návrate od medveďov nabral sily a opäť prejavil zmysel pre humor. Oznámil, že strana vstáva z popola a čaká ju reštart. „Do štyroch rokov už budeme mať čo povedať, a potom sa budeme uchádzať o vedúcu pozíciu,“ povedal  Mečiar pre agentúru SITA .
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite