Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Márie Modrovichovej

.mária Modrovichová .časopis .osobnosti

Na začiatku knihy The Infinte Jest (Nekonečný žart), ktorý donekonečna spomínam len preto, lebo je tam akoby obsiahnuté všetko ohľadne vízie blízkej americkej budúcnosti a ja som na misii vzbudiť v slovenskom čitateľovi vlnu dopytu, ktorá spôsobí, že tento opus niekto konečne preloží do slovenčiny, sa D. F. Wallace hrá s myšlienkou telefonovania v budúcnosti.

Keďže je majster spisovateľ, je jeho vízia high-tech telefónov opísaná spôsobom, ktorý okrem humornosti vyplývajúcej aj z titulu knihy obsahuje to, čomu sa vraví „dobrá próza“ – schopnosť zachytiť aj tie najhnidopišskejšie zákutia ľudskej duše, a to tak, že čitateľ sa cíti nielen priamo oslovený, ale priamo zasiahnutý, pristihnutý pri svojom najhnusnejšom a najúzkostlivejšie stráženom čine.
Videotelefóny, ktoré sa v knihe vyskytnú, umožňujú používateľovi presne to, čo majú v popise – telefonovanie so živým obrazom. Na rozdiel od, povedzme, skypovania, keď človek sedí prikovaný pred počítačovou obrazovkou, s videofónom sa dá hýbať a tým pádom aj vykonávať rôzne činnosti –také, ktorým sa venujeme aj keď so slúchadlom na uchu a fingovaným empatickým pritakávaním miešame na sporáku guláš alebo jednou rukou prebaľujeme dieťa.
Kamerka však sníma všetko a knižní Američania pomaly, ale isto panikária, že svojim blízkym nestoja za to, aby im venovali päť minút plnotučnej pozornosti. Prepadajú sa hlbšie do svojej neistoty, a to je len jeden z problémov – telefón môže zazvoniť kedykoľvek a keďže ste live on video, treba stále dobre vyzerať, byť v plnej poľnej, s mejkapom, nagélovanými fúzikmi atď. Uff. Pohotoví operátori v knihe vyriešili aj tento problém: výrobou masky, ktorú si nasadíte ako svoju  dokonalú kópiu. V ďalšej etape sa však masky začali lúpať, ľudia boli z telefonovania vystresovaní čoraz viac, až nakoniec videofóny skrachovali a boli stiahnuté z predaja.
Keď mi pred týždňom kamarát v NYC ukazoval na iPhone posledný výdobytok techniky – zabudovanú kamerku – hneď som sa opýtala, či sa necíti obmedzený tým, že pri telefonovaní žene musí teraz stáť v pozore. Povedal, že trochu aj to, ale že ho omnoho viac štve, že si hneď, ako zazvoní mobil, začne uhládzať vlasy a v odrazových plochách sa ubezpečovať, že vyzerá dosť reprezentatívne. Rýchlo sa však vrátil k agitácii o nesporných výhodách videoprenosu. Nepochodil. Predsa len je fajn môcť si popri telefonovaní v „trenclách“ slobodne šúpať špinu spomedzi prstov na nohách.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite