Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rómovia potrebujú šancu

.lukáš Krivošík .časopis .týždeň v ekonomike

Slovensko navštívil, aby ho vyzval na spoločnú európsku politiku voči Rómom. Myslí si, že Maďarsko je v tejto otázke ďalej ako my. A kľúč k úspechu Rómov vidí najmä vo vzdelaní. Kontroverzný americký investor a filantrop George Soros.

.pán Soros, navštívili ste niekedy nejakú problémovú rómsku osadu?
Navštívil, bolo to na východnom Slovensku a dosť ma to šokovalo.           

.hovorili ste aj s ľuďmi, ktorí sú nútení žiť v susedstve týchto osád?
Áno, hovoril.

.mnohí z nich by rómsky problém neopísali ako problém diskriminácie Rómov. Skôr oni sa cítia diskriminovaní a opustení.
Ľudia, ktorí bývajú v blízkostí Rómov, naozaj môžu mať tie pocity, pretože tak jednoducho dopadli. Sú v blízkosti Rómov a tí sú sociálne vylúčení. Inak povedané, ľudia žijúci v blízkosti Rómov sa nachádzajú na hranici sociálneho vylúčenia. To znamená, že ceny ich nehnuteľností sú oveľa nižšie a som si istý, že ide prevažne o chudobnejších ľudí.

.je podľa vás pozícia Rómov u nás len dôsledkom odmietania na strane väčšinového obyvateľstva, alebo vidíte problém aj na strane samotných Rómov?
Existuje tu veľmi nepriateľský stereotyp. Ak je skupina ostrakizovaná týmto spôsobom, tak je náchylná dopúšťať sa nepriateľského správania. Realita a stereotyp sa navzájom živia a posilňujú.

.navštívili ste Slovensko s cieľom propagovať spoločnú európsku politiku voči Rómom. Čo môže EÚ v tom smere urobiť, čo by členské štáty spraviť nemohli?
Moje nadácie sa v tejto veci angažujú už dvadsaťpäť rokov A za ten čas sa nám podarilo vzdelať malú rómsku elitu, ktorej príslušníci sa neprestali považovať za Rómov. Oni sú najlepší obhajcovia svojej veci. Stereotyp sa väčšinou týka chudobných, nevzdelaných a nezamestnaných ľudí. A keď sa Rómovia vo svete presadia, prestanú byť Rómami. Nepasujú zrazu už k  stereotypu a môžu splynúť s väčšinovou spoločnosťou. Oni sami majú záujem tak činiť, lebo ide o spôsob, ako sa vyhnúť stigme, že patria k Rómom. Kvôli presadeniu sú viac alebo menej nútení popierať svoj pôvod. Mnohí z nich uspejú, no to nezmení stereotyp. Ten, naopak, pretrvá. Ak máte vzdelaného Róma, ktorý to o sebe aj prizná, tak až potom sa stereotyp naruší. Videl som to v praxi.  

.aké početné sú rómske elity, ktoré ste dosiaľ takpovediac vychovali?
Počty, ktoré sme boli schopní vzdelať, sú veľmi malé. Iste ich je menej ako tisícka vo všetkých európskych krajinách. To je na zmenu málo. Lenže keby ste mali desaťtisíce vzdelaných Rómov, tak oboje, realita i stereotypy, by sa zmenili.   

.na Slovensku a v ďalších krajinách máme povinnú školskú dochádzku. Mnohí Rómovia však opúšťajú školu veľmi skoro. Akoby u nich vzdelanie nepredstavovalo hodnotu.
To v skutočnosti nie je pravda. Ide len o to, že nemajú príležitosť na získanie vzdelania. Samozrejme, existuje mnoho detí, ktoré nemajú doma podporu, aby si zachovali miesto v triede a rozvíjali sa. Vyžadujú si proste zvláštnu pozornosť. Namiesto toho sú mnohí z nich odsunutí do osobitných škôl. V tých je viac Rómov ako Nerómov, aj keď v obyvateľstve sú zastúpení len siedmimi až ôsmimi percentami. Ukazuje to, že Rómovia sú mentálne retardovaní alebo, že sú tu opäť diskriminovaní?

.čo to podľa vás ukazuje?
Zdokumentovanou odpoveďou na túto otázku je, že ak sa tým deťom venuje osobitná pozornosť, tak dosahujú rovnako dobré výsledky ako iné deti.

.mnohé mimovládne organizácie dôjdu do bodu, keď už ani nechcú problém, kvôli ktorému existujú, vyriešiť, lebo by tak stratili dôvod vlastnej existencie. Tretí sektor sa pre nich stane výlučne prostredím na točenie peňazí a pôvodné ideály ustúpia do úzadia. Ako tomuto vývoju zabraňujete vo vašich nadáciách?
Nemyslím si, že tomu úplne dokážeme zabrániť. Toto riziko existuje a myslím, že nadácia sa tomu snaží vyhnúť. Do určitej miery sa jej to aj darí, ale, samozrejme, nie úplne. Pozrite, Rómovia nie sú príkladnými občanmi ani superľuďmi. Sú viktimizovaní, a preto majú tendenciu obviňovať ostatných zo svojich problémov. Z tejto pasce sa môžu vyslobodiť, len ak sa uplatnia a namiesto obviňovania druhých sa posnažia prekonať tie ťažkosti. A keď sa to podarí, úžasným dôsledkom je odlišná mentalita u detí, ktoré dosiahli úspech.

.keď hovoríme o Maďarsku, krajine, kde ste sa narodili, zdá sa, že tam je rómsky problém ešte väčšou politickou témou ako na Slovensku.    
Možno je väčšou témou, ale je pravda, že Maďarsko pokročilo v riešeniach omnoho ďalej ako Slovensko. Či už na vládnej úrovni, alebo na úrovni Rómov samotných.

.viktor Orbán študoval na Západe vďaka vášmu štipendiu. Dnes je kritizovaný po celej Európe pre autoritatívne tendencie. Fidesz je vraj silnejší, než je pre demokraciu zdravé. Ako vidíte vývoj v Maďarsku?  
Určitá hrozba spočíva v tom, že opozícia je taká slabá. V akejkoľvek situácii, keď má jedna strana absolútnu väčšinu, existuje zjavná hrozba, pretože v demokracii potrebujete systém vzájomnej kontroly a vyváženia medzi jednotlivými zložkami moci. Na druhej strane, Orbán je veľmi populárny, lebo podniká razantné kroky a tá jeho popularita sa dokonca ešte zvýšila, odkedy bol zvolený.

.hoci nič neurobil, napríklad pre to, aby zachránil maďarskú ekonomiku.
Podniká celý sled krokov, má nejaké nové myšlienky a je veľmi energický. Pravdupovediac, zdá sa mi veľmi pokrokový, aj pokiaľ ide o rómsku otázku.

.okrem filantropa ste aj investorom. Nemeckú vládu ste nedávno kritizovali, pretože nechce míňať, zadlžovať sa a podporuje politiku rozpočtových škrtov. Nedarí sa však Európe vďaka tomuto zdržanlivejšiemu prístupu lepšie než rozhadzovačným politikom v USA?
Nemecku sa naozaj darí veľmi dobre. Je to najkonkurencieschopnejšia ekonomika v Európe a vďaka problémom eura získala veľký rozvojový impulz. Tým, že euro oslabilo, kým japonská mena sa zhodnotila, Nemci získali konkurenčnú výhodu. Ale skutočnosť, že krajiny s kapitálovými rezervami taktiež redukujú svoje rozpočtové výdavky, ostatným sťažuje opätovné nadobudnutie konkurencieschopnosti zoči-voči Nemecku. Ak máte obdobie nedostatočného dopytu, tak tento problém ešte prehĺbite a spôsobíte nezamestnanosť, lebo krajiny s prebytkami i deficitmi škrtajú výdavky naraz. To je pasca, do ktorej krajiny upadli v 30. rokoch a dnes je veľmi dôležité, aby sa tomu zabránilo.         

 
George Soros je americký investor, filantrop a politický aktivista. Narodil sa v roku 1930 v Budapešti a študoval na London School of Economics. V roku 1992 zarobil miliardu dolárov prostredníctvom špekulácie proti britskej libre. Angažoval sa v demokratizačnom úsilí v krajinách strednej a východnej Európy. Medzinárodná sieť jeho mimovládnych organizácií zahŕňa aj slovenskú Nadáciu otvorenej spoločnosti.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite