Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Baška bol biely slon

.eva Čobejová .martin Hanus .časopis .rozhovor

Nedávno sme ho v .týždni označili za ministra, ktorý bol počas prvých sto dní vlády najpríjemnejším prekvapením. Hovorí, že na ministerstve obrany zastavil všetky špinavé kšefty a v skúmaní, čo sa tu dialo za jeho prechodcov, ešte neskončil. Ľubomír Galko.

.keď padlo prvýkrát vaše meno, mnohí sme si mysleli, že budete v novej vláde najľahšou politickou váhou. Dnes ste ako minister veľmi oceňovaný a pre Smer ste jeden z hlavných terčov. Ako je to možné?
Keď sa moje meno začalo skloňovať ako meno budúceho ministra obrany, určité kruhy zbrojárskej loby sa zaktivizovali a urobili všetko pre to, aby som sa na ten rezort nedostal. Začali šíriť informácie, ktoré by mohli spôsobiť, že by som vôbec nebol menovaný.
Napríklad sa o mne začali šíriť reči, že som z prostredia zbrojárskej loby a že som naviazaný na weissovcov. To sú ľudia, ktorí sa pohybujú v zbrojárskom priemysle, dokonca sa hovorilo omojom prepojení na pána Bednára, manžela Zuzany Martinákovej. On tu vminulosti stál za určitou zmluvou. V Smere útočili na moju profesiu a zdôrazňovali moje účinkovanie v jednej nadnárodnej sieti. Azámerne sa nespomínalo, že som potom šesť rokov viedol akciovú spoločnosť, kde som v rámci Slovenska koordinoval 300  až 400  ľudí. Keď som bol menovaný, tak sa vytiahli ďalšie záležitosti. 

.prečo bola zbrojárska loby z vašej osoby taká nervózna?
Dával som od samého začiatku jedno značné odkazy, že vyhodnotím všetky informácie a väzby, ktoré tu sú, a popretŕham ich.
A nezastavím sa ani pred krokmi, ktoré povedú k trestnoprávnym dôsledkom.

.mala zbrojárska loby v prostredí strán dnešnej koalície svojho kandidáta, ktorého by privítala viac ako vás?
Nenahovárajme si, že by si nenašli cestu k niektorým ľuďom, aj k tým, ktorí tu boli už v dávnejšej minulosti, pred Smerom.

.aké boli prvé dojmy z nástupu na ministerstvo?
Boli to dva dojmy, jeden bol negatívny a druhý pozitívny. Na jednej strane situácia, týkajúca sa špinavých obchodov, bola ešte horšia, ako som si myslel a ako to verejnosť vnímala. Tento rezort bol uzavretý a aj médiá sa ťažko dopracúvali k informáciám.

.ihneď ste začali zverejňovať informácie o týchto „špinavých“ zmluvách. Ako ste sa k nim tak rýchlo dostali?
Z toho je práve odvodený ten pozitívny dojem, ktorý som získal. Urobil som rýchlo určité kroky a ľudia na ministerstve, ktorí chcú čestne pracovať a je ich tu veľa, začali rozprávať. Na miesta troch sekčných generálnych riaditeľov som vytiahol dlhoročných pracovníkov z rezortu. To nie sú stranícke nominácie, ale šikovní odborníci, ktorí boli nešťastní, že museli pracovať v tom systéme, v akom pracovali. Prehĺbila sa tak dôvera medzi mnou a zamestnancami rezortu.

.aký to bol systém?
Bol nastavený tak, že minister vlastne to ministerstvo de facto neriadil.

.kto ho teda riadil?
Stačí si pozrieť prepojenie medzi sekčnými riaditeľmi, ktorí tu boli, kde pracovali tí ľudia predtým, pozrite si tých päť osobných platov, ktoré boli približne na úrovni platu ministra.

.riadil ministerstvo v skutočnosti Robert Kaliňák?
Nevyvraciam to. Niektoré slovné prestrelky a diskusie smojím predchodcom pánom Baškom svedčia o tom, že on omnohých veciach nevedel a domnievam sa, že o mnohých veciach nechcel vedieť.

.bol alibista alebo naivný človek, ktorý netušil, ako jeho rezort funguje?
Ja si neviem predstaviť, že by som sa nechal vmanévrovať do takejto pozície. Pán Baška nebol biely kôň, on bol biely slon. Neviem si predstaviť, že by za mnou prišiel Richard Sulík a povedal by mi: „Zober tohto človeka a daj mu takúto pozíciu,“ alebo „o toto sa ty nestaraj“. 

.vedel Baška, ako to naozaj v jeho rezorte funguje?
Ten systém bol nastavený tak, že mu to mohli urobiť poza jeho chrbát, takže z hľadiska trestnoprávneho to bude jeho výhoda, ak sa ukáže, že sa na tom priamo nepodieľal.
Ale z hľadiska osobného, ak sa ukáže, že tu bol len bábka, tak v tom prípade je obyčajná „trúba“. Baškovi som aj do očí povedal, že podľa mňa bol na tomto ministerstve len vazalom v rukách iných ľudí.

.vyslovili ste výraz „biely kôň“, ktorý sa používa v spojení s praktikami podsvetia. Vládlo na ministerstve niečo také ako politická mafia?
Neviem, či to tak nazvať. Ale systém bol nastavený tak, že tu existovali centrá moci a tie mali kumulované funkcie tak, že si mohli sami naplánovať, sami právne ošetriť, sami si dali pokyn na obstaranie, niektoré centrum si aj samo obstaralo a samo si mohlo účelovo navýšiť prostriedky na obstarávanie. Amohlo aj samo vstupovať do zmlúv. Dokonca sa tu dali uzatvárať aj zmluvy so spätným dátumom. Tie centrá moci boli rozdelené tak, že samotný systém nabádal na korupciu. My to musíme celé prestavať, aby tu bolo centralizované obstarávanie, elektronické aukcie, aby niekto iný dával peniaze a niekto iný to  plánoval. Neexistuje, aby si sami navyšovali prostriedky, sekcie sa musia medzi sebou navzájom kontrolovať. A bol tu ešte jeden problém: veľa vecí sa nakupovalo ako vojenský materiál, teda priamym zadaním. Aj veci, ktoré bežne kúpite na internete. Pritom zákon hovorí, že aj vojenský materiál môžete obstarať súťažou, a nie priamym zadaním. Ale to sa tu nerobilo. Z toho smrdí čistá účelovosť.

.povieme zopár mien, skúste ich komentovať. Juraj Hrehorčák.
Je to človek, ktorý je podpísaný pod množstvom zmlúv, aj pod takými, na ktoré sú podané trestné oznámenia.

.miroslav Sim.
Vedúci služobného úradu, ktorý fungoval tak, ako fungoval. (Ticho.)

.miroslav Výboh.
Nepôsobil priamo v rezorte, ale jeho zainteresovanosť v rezorte poznám iba zmédií.
Ja som toho človeka nikdy nestretol, ani ma nikdy nekontaktoval.

.rastislav Bilas.
No Bilas, to je podobné ako Výboh. Okruh firiem, ktoré sa pohybovali okolo rezortu, je malý, a vždy bude malý, ale nie až taký malý, ako bol. Možno aj tie firmy, ktoré tu fungovali, sa naučia obchodovať čestne, veď to je jednoduchšie, ako navyšovať cenu, lebo musíte niečo riešiť bokom.

.norbert Havalec.
To je to isté. Nikdy som ho nevidel.

.jozef Brhel. 
To meno poznám iba zmédií. Ale môžem povedať len toľko, že jeden z ľudí, ktorých ste teraz menovali, sa vraj nedávno vyjadril, že Galko musí ísť zministerstva do dvoch týždňov preč. A vidíte, stále som tu.

.predpokladáte, že bude niekto za tieto obchody stáť pred súdom?
To rieši iný orgán, ja som si svoju povinnosť splnil, odovzdal som tie veci, kde som mal podozrenie z trestného činu. Ale ak by to z trestnoprávneho hľadiska dopadlo akokoľvek, zmorálneho a etického hľadiska – už len pri nákupe člnov, ktorý som zverejnil, je to neobhájiteľné. Nehovoriac o nákupe počítačov, keď bol vyhodený človek – odborník, ktorý dlhé roky pracoval pre ozbrojené sily, len preto, že nechcel podpísať tento nečistý obchod. Mňa veľmi mrzí, že musel odísť človek, ktorý chcel rezortu pomôcť.

.hovoríme o pánu Janglovi?
Áno. Tam je úplne jedno, či to mali ošetrené tak, že z toho nebude možné vyvodiť trestnoprávnu zodpovednosť, pre mňa sú títo ľudia morálne úplne zdiskreditovaní.
 
.zverejnili ste aj zmluvu podpísanú deň pred voľbami na 57 miliónov eur na modernizáciu vrtuľníkov, ktoré nemajú s ruskou stranou dohodnutú predĺženú životnosť. Teda môžeme zmodernizovať vrtuľníky, ktoré môžu ísť po modernizácii do šrotu. Čo sa s tým dá robiť?
Zmluva je nevypovedateľná, zatiaľ sme ju len pozastavili amu síme rokovať s ruskou stranou o predĺžení životnosti. No ruská strana nás má teraz v šachu. Najprv sa malo rokovať o predĺžení životnosti, to mali urobiť predtým, ako tú zmluvu podpísali. Ale oni museli tú zmluvu uzavrieť rýchlo ešte pred voľbami. To nie je ľudská chyba, to je úmysel.

.čo si myslíte, Robert Fico tušil, ako je spravovaný tento rezort? Poviem to ešte raz: Robert Fico je pre mňa to najväčšie zlo, ktoré teraz v politike existuje.
Stačí si položiť otázku, prečo práve Robert Fico s dvoma toppolitikmi Smeru Robertom Kaliňákom a Pavlom Paškom najviac útočili na ministra Galka, ktorý bol ešte úplne neznámy a celkom krátko vo funkcii?

.pán Paška mal svoje záujmy skôr v rezorte zdravotníctva. Mal niečo spoločné aj s týmto rezortom?
(Ticho.) Prisľúbil som médiám, že budem veľmi otvorený, ale ctím si presnosť informácií.
Raz možno príde čas, keď budem vedieť na túto otázku odpovedať konkrétne.

.pochybnosti o vašej nominácii nemal len Smer, tie boli aj vmédiách, keďže ste s týmto rezortom nemali žiadne skúsenosti. Ako sa to vlastne stalo, že vám dali obranu?
Viedli sa rozhovory vo vedení strany, kto by bol vhodný na aký post. A pri jednom z individuálnych rozhovorov s Richardom Sulíkom sme sa obaja zhodli na tom, že som vhodná osoba, aby som viedol ministerstvo obrany.

.saS stála o tento rezort, alebo jej bol iba pribalený s inými rezortmi?
Nedá sa povedať, že sme striktne bojovali o tento rezort. Pre nás bola priorita ministerstvo práce pre Jozefa Mihála, ktorý je v prvej fáze kľúčový pri zavádzaní odvodového bonusu. Som rád, že to takto dopadlo. Richard Sulík omne napísal, keď som nastupoval, že som človek, ktorý sa nedá kúpiť a má pravdu.
Navyše, mojou výhodou je to, že nie sú za mnou žiadne obchody so štátnymi organizáciami, takže na mňa nebude čo vytiahnuť.

.je to paradoxná situácia, od SaS každý čakal, že bude silná v sociálnych veciach, ale zatiaľ v týchto oblastiach neboduje tak, ako sa čakalo – a naopak, dobre zvláda rezort, ktorý jej prischol tak trochu nechtiac a očakávania neboli žiadne. Ako to hodnotí SaS?
Sú radi, že sa mi darí, ale tu na ministerstve sme stále v strehu. Urobíte jednu chybu, jedno zlé rozhodnutie a ste v čudu. A čo sa týka ministerstva práce, Jožko Mihál je veľmi dobrý odborník, ale my sa teraz učíme, že nestačí byť dobrým odborníkom a robiť dobré rozhodnutia, ale musíte ich vedieť dobre „predať“, odkomunikovať.

.čo je veľký problém Jozefa Mihála, nie?
To si nedovolím tvrdiť. On je ten hromozvod, ktorý teraz musí robiť tie zlé, nepopulárne rozhodnutia. V jeho prípade je to beh na dlhé trate, kým sem na ministerstvo prišiel Galko, sekol zopár zlých obchodov, ukázal, že sa nebojí, že sa nedá kúpiť, vyhodil ľudí s nečistými úmyslami, čo sa rýchlo rozšírilo medzi ľuďmi aj medzi firmami. Mám okolo seba rešpektovaných ľudí, ako je štátny tajomník Róbert Ondrejcsák, poradcu mi robí Tomáš Valášek. To sa potom robí dobre.

.máte už na svojej strane aj Vojenské obranné spravodajstvo?
Áno, bolo to ťažké, ale v súčasnosti sú už obe spravodajské služby pod mojou kontrolou.

.muselo tam dôjsť k personálnemu zemetraseniu?
Nenazval by som to tak. Ale určité organizačné zmeny bolo potrebné urobiť. Nikdy nebudem chcieť od tejto služby nezákonné veci, nebudem odpočúvať opozičných politikov, nebudem využívať nezákonne získané informácie, ale chcem, aby Vojenská spra vodajská služba chránila Slovenskú republiku a aby Vojenské obranné spravodajstvo chránilo štát, ministra a svoj rezort.

.rozpory v bezpečnostnej previerke Milana Hudeca boli  zámerné?
Nemyslím si. Skôr následné kroky, ktoré boli urobené, tam mohol byť určitý zámer.
Ale chcem pripomenúť tú nehoráznosť, keď Robert Fico zverejnil na kameru rodné číslo a plné meno Milana Hudeca. On ho tým úplne odrovnal. Hudec ako príslušník spravodajskej služby skončil, už sa tam nemôže vrátiť. Takto sa mu Fico odplatil za to, že 14 rokov slúžil v spravodajskej službe.

.vojenské obranné spravodajstvo má chrániť ministerstvo aministra. Upozorňovalo Bašku, aké obchody sa robia v jeho rezorte?
Všetky indície nasvedčujú tomu, že upozorňovalo. Ale niekedy sú tie informácie z VOS selektované a deformované.

.čo to znamená?
Bolo medializované, že informácie v kauze Dvornický (zatknutý podnikateľ, ktorý vyberal provízie od firiem, ktoré uspeli v armádnych tendroch – pozn. red.) prišli od VOS, ktorá na tom pracovala niekoľko rokov.
Prečo sa to začalo riešiť až po nástupe nového ministra?

.takže ľudia z VOS, keď na takýto prípad natrafili, si ho držali v šuplíku a čakali na zmenu šéfa?
(Úsmev.) V každom prípade kauza Dvornického svedčí o tom, že sa na tom robilo dlhodobo.

.o tom, aké nebezpečenstvá pre Slovensko zachytáva vojenské spravodajstvo, nevieme nič. Dá sa niečo k tomu povedať?
Táto služba má svoje opodstatnenie, hoci teraz je situácia dobrá, a nehrozia nám priamo žiadne útoky. Situácia je stabilná. Ale sme členmi NATO, máme vojakov v Afganistane, a keď bojujete proti Talibanu, kazíte aj obrovský obchod s narkotikami a títo ľudia sa nezastavia pred ničím. Samozrejme, dnes nehrozí, že sem niekto príde na tankoch, ale máte tu kyberútoky, teroristické útoky, energetické hrozby.

.do českých médií presakujú informácie o veľkej aktivite ruských spravodajských služieb v Česku. Platí to aj na Slovensku?
Oni mali záujem vždy a všade.

.ministerstvo nie je iba akýmsi zásobovačom armády. Malo by mať aj víziu, čo s armádou, ktorá ešte nedokončila svoju transformáciu zmohutného vojska socialistickéh typu na malý akcieschopný zbor profesionálov. Aká je vaša vízia?
Je problém, že je málo peňazí, nízke rozpočty na armádu majú takmer všetky krajiny NATO a EÚ. My si musíme stanoviť, čo ozbrojené sily potrebujú a čoho sa treba zbaviť. Musíme zistiť, čo potrebujeme na to, aby sme naplnili veci, ktoré nám vyplývajú podľa zákona – obranyschopnosť krajiny, bezpečnosť ľudí, pomoc pri živelných pohromách. Plus potrebujeme byť schopní plniť naše záväzky vNATO a EÚ. Všetko ostatné, čo je navyše, tak to nemusíme mať. Urobíme strategické hodnotenie obrany, ktoré chceme stihnúť do roka 2012.
Keď budeme presne vedieť, v akom stave máme rezort, budeme môcť urobiť strategickú reformu. Máme na to aj podporu našich vojenských špičiek.

.čo si určite ponecháme?
Výborní sú naši ženisti, napríklad odmínovači. Je otázne, či nám treba samostatné vojenské školstvo, alebo ho budeme mať spolu s inými krajinami. Výsledok by mal byť ten, aby sme si ponechali to, čo máme veľmi dobré, a to ešte posilnili. Vroku 2012 budeme presne vedieť, ktorým spôsobilostiam sa treba venovať, ktoré môžeme mať spoločné s inými krajinami a ktoré môžeme zrušiť.

.hovoríte o roku 2012. Vy veríte, že táto koalícia vydrží tak dlho?
Ja si myslím, že táto vláda v podobnom zložení bude osem rokov.

.tak to ste veľký optimista.
Za nás budú hovoriť výsledky.
 
.práve teraz sa koalícia láme na generálnom prokurátorovi Trnkovi. Poznáte ho?
Vídavam ho na vláde. Nevnímam túto situáciu šťastne a považujem to zo strany SDKÚ za porušenie koaličnej dohody. Ale nepokladám to za také porušenie, že by sa na tom mala koalícia rozpadnúť. Musíme myslieť na ľudí, ktorí vo voľbách prejavili obrovskú vôľu po tom, aby nastala zmena.

.nebolo by pre vás znovuzvolenie Trnku problémom aj preto, že niektoré prípady z rezortu obrany by sa nemuseli doriešiť?
Nechcem hodnotiť jeho prácu, ale mal by tam byť nový človek.

.aké sú podľa vás motívy časti SDKÚ na podporu Trnku?
Nedokážem to vyhodnotiť.

.vy ste pred takmer dvadsiatimi rokmi vyštudovali teoretickú kybernetiku na matfyze. Ako ste si predstavovali svoj život?
Bola to ťažká škola a po jej skončení som sa venoval programovaniu. Robil som aj softvéry na zakázku, tak sa vtedy dali zarobiť slušné peniaze, ale bolo to vratké v tom, že niekedy robotu máte, niekedy nie. Potreboval som niečo stabilné, tak som sa dostal k obchodu, v ktorom som sa našiel. Mal som niekoľko maloobchodov a veľkoobchod, ale potom sem prišli veľké nadnárodné obchodné reťazce, ktoré hľadali šikovných ľudí z podnikateľského prostredia na vybudovanie siete. A mňa si najali ako topmanažéra.

.prečo ste boli v Kauflande len necelé tri roky?
Mám určité hranice, ktoré neprekročím.

.čo to znamená?
Nebol som ochotný robiť niektoré kroky smerom k zamestnancom, aby sme neustále zvyšovali rentabilitu za každú cenu. 

.preto ste potom začali robiť pre sieť slovenských obchodov?
Osobné skúsenosti, ktoré som z tohto reťazca mal, ma naviedli na to, aby som pomohol slovenským subjektom.

.dodávatelia, ktorí hovoria o zdieračských praktikách obchodných reťazcov, majú teda pravdu?
Jednoznačne. Vtejto veci som na strane dodávateľov. Raz mi jeden z nich výstižne povedal, že v deň, keď ide rokovať s nejakým reťazcom, tak sa ráno postaví pred zrkadlo a hovorí si: „Som nula, nula, nula.“ Len tak to môže vydržať. Ja som sa ako zástupca slovenskej nákupnej aliancie správal k dodávateľom vlastne neštandardne, počúval som ich, vnímal som ich potreby. A často sa mi vďaka tomu stalo, že som dohodol pre malé slovenské subjekty lepšie dodávateľské podmienky ako veľké reťazce, ktorých obchodníci nemali korektné správanie.

.vy ste liberálny politik, ktorý by mal hájiť nezasahovanie štátu do podnikania. Ale v oblasti obchodu sa zastávate ochrany malých obchodníkov proti veľkým reťazcom, čo na prvý pohľad nepôsobí ako práve najliberálnejší prístup. Je to pre vás dilema?
Je a veľká. O mne sa hovorí, že som taký konzervatívny liberál. Viete, dvadsať rokov mám jednu manželku, som zo siedmich detí, z veľmi skromných pomerov, teda ja nie som celkom originál liberál. (Úsmev.)

.ako to vníma vaša strana?
Mal som o tom veľa diskusií v rámci strany.
Napríklad som zažil ešte v role zástupcu veľkého reťazca, ako predo mnou ľudia z obchodnej inšpekcie stáli v pozore, ale malý obchodník nezostane bez pokuty, keď tam príde kontrolór. Raz sa mi v jednej internetovej diskusii zamestnanec SOI priznal, že on sa predsa nebude ťahať s armádou právnikov veľkých reťazcov, on sa s nimi len potichu dohodne, aby pokazené mäso stiahli. A pokuty si vyberie umalých obchodníkov. To je nerovný prístup.
Teda ja nie som za obmedzenia, ale za rovnaké podmienky pre všetkých.

.čo vás ako „konzervatívneho liberála“ pritiahlo do SaS?
V začiatkoch program nebol taký zrejmý, skôr to vyzeralo tak, že Sulík chce dať dokopy tím ľudí, ktorý zastaví rozkrádanie, korupciu, neodbornosť.

.koho ste volili predtým?
Bol som verný volič SDKÚ, lebo tá strana nám je stále najbližšia, nech už je, aká je.

.poznali ste osobne Sulíka pred vznikom SaS?
Vôbec som ho nepoznal. Vedel som, že bol spoluautorom rovnej dane. Keď povedal, že zakladá stranu, povedal som si, že je to celkom dobrý nápad. Napísal som mu mail, že mu držím palce a keby chcel s niečím pomôcť, nech sa ozve. O tri hodiny mi prišiel mail od Sulíka, že ak mám záujem a splním všetky kritériá vstupu do strany, rád by rozšíril stranu aj omňa. Ale ja som ešte s určitosťou nevedel, či chcem ísť do politiky.
No v posledný deň, keď sa dalo prihlásiť za zakladajúceho člena SaS, som sa rozhodol. Ja som si dôveru v SaS musel vybudovať, asi najdlhšie som si s Richardom vykal a vždy som sedel na druhom konci stola ako on. (Úsmev.)
A to nám ostalo – on sedí za vrchstolom a ja zvyčajne oproti nemu. Častokrát sme boli názoroví oponenti, mne sa však s ním veľmi dobre spolupracuje, lebo on vždy otvorene povie, čo si myslí a nerozmýšľa, či tým náhodou niekoho neurazí. A keď niekto povie nejakú hlúposť, Richard mu to napáli rovno medzi oči.
A ja robím to isté.

.všimli sme si, ste si dosť podobní.
No. (Úsmev.)

.po tomto rozhovore vás nebudú milovať nielen politici Smeru, ale ani šéfovia hypermarketov...
Ale pošlete to ešte na autorizáciu? (Smiech.)


ĽUBOMÍR GALKO/
Narodil sa v roku 1968, pochádza z obce Klieština v Považskobystrickom okrese. Vyštudoval Matematicko-fyzikálnu fakultu UK. Pracoval ako softvérový špecialista, potom v obchodných spoločnostiach. Rozbiehal sieť Kauflandu na Sloven sku a pôsobil ako manažér v spoločnosti Dona, ktorá zastupuje záujmy domácich obchodníkov a dodávateľov. Je členom SaS, predtým nebol v politickej strane. Je ženatý, má dve dcéry
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite