Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Križovatka Ivety Radičovej

.štefan Hríb .časopis .editorial

V čase primárok SDKÚ som napísal, že Ivan Mikloš, Dzurindov dvojník, bude lepší líder ako Iveta Radičová. Napriek tomu, že si to stále myslím, nemôžem dnes inak, než sa zastať predsedníčky vlády.

Fakt, že Mikuláš Dzurinda podporil kandidatúru nehodného generálneho prokurátora na ďalších sedem rokov, bol prekvapujúci, ale v skutočnosti logický. Je to dôsledok zmýšľania a konania tohto egopolitika za posledných 15 rokov. Malý oportunizmus, ak ho okolie akceptuje, vždy privolá väčší. A Dzurindovo okolie (a s ním aj takmer celá slovenská elita), akceptovalo tomuto húževnatému snaživcovi počas uplynulých 15 rokov takmer všetko – od zrady KDH cez opakované oklamanie Bélu Bugára, zničenie Langošovej DS až po premenu SDKÚ na kšeftársku firmu s pravicovým náterom. Elite stačilo pár odrobiniek zo štátneho stola, médiám frázy o integrácii Slovenska, ekonómom reformy, voličom ilúzia o silnej pravicovej strane. A maratónske paprče boli voľné.
Po 15 rokoch mravného zosuvu sa napokon Dzurinda v pohľade na spravodlivý štát stretol s Ficom. Ešte sa síce tvári, že nie on, ale jeho slobodný poslanec dal ten trápny trnkoidný návrh, ale nezahral to dobre. V okamihu, keď neopatrne povedal, že nevie, čo je zlé na Trnkovi, sa šéf SDKÚ usvedčil sám. Lžou vyslovil o sebe celú pravdu.
Dlhoročná skrývačka Dzurindu je spoločným kandidátom SDKÚ so Smerom odhalená. Je to dramatický príbeh, ktorý hovorí o dnešnom Slovensku viac, než by sme si želali.
Ale niečo stále ostáva otvorené.
SDKÚ je síce strana jedného muža, ale ten sa možno prvýkrát tragicky prerátal. Keď na jar odstupoval z kandidátky strany, bol si istý, že lídrom sa stane Ivan Mikloš, s ktorým sa po voľbách ľahko dohodne. Lenže delegáti SDKÚ prvýkrát neposlúchli svojho predsedu, pretože prvýkrát videli väčšiu šancu byť pri moci v niekom inom – a lídrom sa stala „hysterka“ Radičová. A tu sa začal problém, ktorý práve kulminuje. Parlamentné voľby dopadli nečakane, Radičová je premiérkou, a keďže po voľbách ohlásila zápas s korupciou, preniesla na seba väčšinu popularity SDKÚ. A Dzurindovi, ministrovi v ústraní, zrazu hrozí, že SDKÚ, tá jeho omamná mocenská hračka, nájde novú majiteľku. Myslím, že aj preto koná, ako koná.
Po nominácii Trnku ostávajú otvorené už len dve veci – či Iveta Radičová nájde silu postaviť sa proti blednúcej hviezde svojho šéfa a či nájde širšiu podporu.
Samotná Iveta Radičová má v prípade zvolenia Trnku iba dve možnosti.
Prvá – pre hrubé porušenie koaličnej dohody okamžite odvolať Dzurindu z postu ministra zahraničných vecí a hneď po tom, ako rozhodná premiérka, kandidovať za šéfku lepšej SDKÚ. Len takejto sile porozumejú delegáti strany moci ako záruke trvanlivejšej perspektívy.
Druhá možnosť – dištancovať sa od SDKÚ, ostať ešte chvíľu premiérkou, ale skôr či neskôr sa nechať hlasmi SDKÚ a opozície odvolať, a potom začať formovať inú politickú silu.
Iná rozumná možnosť pre Radičovú neexistuje. Lebo neurobiť nič bude súhlasom s vlastnou bezvýznamnosťou, do ktorej je práve šikovne tlačená.
Toto je križovatka, na akej ešte Radičová nebola.
Druhá otvorená otázka však je, či nájde na otvorený spor s Dzurindom podporu. Čo teraz urobia poslanci Dubovcová či Beblavý, ministri Jurzyca či Žitňanská, ale aj spriaznený tretí sektor či občianski intelektuáli? Postavia sa pre spravodlivosť v štáte proti mužovi, ktorého mnohí z nich zrodili, učesali, alebo dlhé roky ochotne predávali? Alebo nechajú Radičovú padnúť? Aj oni rozhodnú, čo sa v nasledujúcich dňoch stane.
Podľa všetkého, čo viem, je hrozba zvolenia Trnku, a teda aj vojny v SDKÚ, reálna. Ale ak Trnka pod tlakom zvyšku koalície zvolený nebude, bude pokoj? Nie. Bude to dobré pre krajinu, ale celý bublajúci spor v SDKÚ sa tým len o pár mesiacov odsunie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite