Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Drahé IT tendre
Ivan Mikloš oficiálne potvrdil dávno tušený fakt: Ficovými ministrami schválené IT projekty boli výrazne predražené. Toto konštatovanie ministrovi financií vyplynulo z expertnej analýzy, podľa ktorej zmluvou podložené projekty Elektronizácie štátnej správy za 465 miliónov eur boli nadhodnotené o 220 miliónov.
Z eurofondov má na Slovensko cez prioritnú os z Operačného programu informatizácie spoločnosti pritiecť 900 miliónov eur. Miklošova analýza skúmala tri desiatky rozbehnutých projektov, no vyhovujúci nebol podľa nej žiadny. Minister pri komentovaní analýzy niektoré prípady označoval za absurdné: pri jednom projekte by muselo pracovať raz toľko zamestnancov, ako firma má; pri nákupe softvéru sa často nevyužívali voľné licencie, ktoré má štát zaplatené a pri dodávkach hardvéru za 90 miliónov eur chýbajú jednoduché špecifikácie (napríklad počet kusov). Bývalý šéf rezortu financií Ján Počiatek kontroval tým, že projekty víťazili v medzinárodných tendroch a boli kontrolované Európskou komisiou.
Na opravu je stále priestor, dodávatelia stihli z balíka prečerpať len 1,3 percenta. Podľa Mikloša bude polovica projektov pokračovať s viac i menej závažnými zmenami, no dva „odlišné“ projekty sa zlúčia (Elektronické osvedčenie o evidencii vozidla a Elektronické služby národnej evidencie vozidiel, spolu za 56 miliónov) a tri za vyše 120 miliónov navrhuje zrušiť. Nielen rezort financií bude tlačiť na dodávateľov, aby znížili ceny už dohodnutých dodávok. Mikloš nevylúčil, že niektoré podpísané projekty sa budú rozoberať aj na súdoch.  
Tristný stav čerpania eurofondov našiel na svojom čerstvo obsadenom rezorte aj minister kultúry Daniel Krajcer.
Podobnou stratégiou, vyzvať dodávateľov predražených služieb na dobrovoľné zníženie cien, kráča aj nová česká garnitúra: minister dopravy Dan Bárta sa spolieha na to, že firmy budú ochotné, keďže majú záujem mať s novou vládou dobré vzťahy a nebudú sa chcieť odpísať v ďalších potenciálnych projektoch. To, či budú noví ministri u nás i za Moravou úspešní a podarí sa im „vyhrážkami“ stlačiť cenu, ukáže čas. Ak podniky budú ochotné ísť výrazne pod pôvodne dohodnutú cenu, potvrdí sa hypotéza, že výrazne predražené z „nejakých dôvodov“ naozaj boli. Počiatek na druhej strane upozornil, že firmy môžu byť negatívne motivované vzdať sa zaslúženej marže, len aby sa neocitli na „čiernej listine“ štátnych zákaziek.       
.gaš

Nebezpečné odkalisko

Odkalisko Slovinky pri Krompachoch, o ktorom sme písali minulý týždeň, je nebezpečné aj podľa ministerstva pôdohospodárstva. Ministerstvo nariadilo po havárii v Maďarsku kontrolu 28 skládok na celom Slovensku. Na odkalisku Slovinky je podľa kontroly stav neuspokojivý a pri abnormálnych dažďoch existuje zvýšené riziko havárie. Ostatné odkaliská sú vraj bezpečné.
.jm

Penta a Dexia

Hoci finančná skupina Penta ešte oficiálne nepotvrdila, že by už kúpila slovenskú časť Dexie banky, konkurenčná skupina J&T, ktorá sa o Dexiu tiež usilovala, Pente zagratulovala k víťazstvu. Hovorca J&T ku gratulácii pridal aj vyhlásenie, že žiadny reálny boj o banku sa neodohral, lebo
na to nebola príležitosť a iným uchádzačom nebolo umožnené seriózne sa o banku uchádzať.
.eč

Digitalizácia inak

Minister Krajcer zmenil centralizovaný spôsob digitalizácie národného kultúrneho dedičstva, ako ho nastavil jeho predchodca. Rozhodol že digitalizovať sa bude, ale nie centrálne. Jednotlivé kultúrne inštitiúcie budú samy pripravovať projekty na digitalizáciu a využívať budú aj prostriedky z európskych fondov. Minister chce vypovedať zmluvu s  Tender Media Group, ktorá mala digitalizáciu zabezpečovať centrálne.
.eč, SITA

Majetkové priznania

Noví ministri aj poslanci odovzdali majetkové priznania za uplynulý rok. Najviac nehnuteľností má z členov vlády podľa oficiálnych údajov Ivan Uhliarik (KDH), v počte záhrad dominuje Ivan Mikloš (SDKÚ). Juraj Miškov (SaS) v priznaní uviedol aj svoj vlaňajší príjem, ktorý predstavoval úctyhodných 400-tisíc eur. Miškov viedol reklamnú agentúru. Uvádzať svoj vlaňajší príjem nie je povinnosťou politika, dobrovoľne ho uviedli len niektorí.
.eč

Občianstvo

Novela zákona o občianstve, ktorej text pripravilo Dzurindovo ministerstvo zahraničných vecí, narazila vnútri koalície na odpor. Podľa novely by prijatie druhého občianstva nebolo trestné a ľudia by takým krokom neprišli o slovenské občianstvo ani by im za to nehrozili finančné sankcie. S novelou však nesúhlasí KDH a časť poslancov za SaS. Kresťanskí demokrati označujú Dzurindov zákon za zlý a chcú predložiť vlastný návrh.
.jm


Robert Fico/
ako opozičník nasadzuje masku zmierlivého politika. Na zlepšenie vzťahov medzi politickými tábormi chce zorganizovať futbalové zápasy medzi koalíciou a opozíciou. V parlamente je vraj veľa negatívnej energie. Žeby ju futbal zmenil na lásku a porozumenie?

Štefan Harabin/
predseda Najvyššieho súdu sa dočkal svojej hodinky slávy  a mohol si zarečniť v parlamente. Ani jeho hodinový emocionálny prejav však nič nezmenil na tom, že poslanci  posunuli do druhého čítania novelu zákona  o sudcoch a prísediacich a schválili novelu o Súdnej rade.

Dobroslav Trnka/
Jeho sedemminútový monológ o svojich úspechoch v nezávislom spravodajstve TA3 možno zabral na poslanca SDKÚ Stanislava Janiša a Trnka je opäť v hre na znovuzvolenie za generálneho prokurátora. Len či bude Dzurindovi stáť za ohrozenie koalície.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite