Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štyria dôležití muži

.eva Čobejová .martin Hanus .jozef Majchrák .jaroslav Daniška .časopis .téma

Vládu dotvárajú aj ľudia, ktorí nie sú politikmi, alemajú na chod štátu a na imidž vládynemalý vplyv.

.ide napríklad o šéfa premiérkiných poradcov, o jej hovorcu, o vládnych splnomocnencov či o šéfa policajtov.

.marián Balázs
Je v podstate osobnou vecou premiérky, koho urobí šéfom zboru svojich poradcov. Zvyčajne také funkcie zastávajú vyslúžilí politici, komentátori či akademici so všeobecnou vážnosťou. Iveta Radičová zvolila netradičný postup: do tejto funkcie ustanovila bývalého rehoľníkaa kňaza Jána Krstiteľa Balásza, ktorý onedlho oznámil svoje rozhodnutie opustiť rehoľu a stať sa civilnou osobou. Františkán Ján Krstiteľ Balász bol už aj pred funkciou na Úrade vlády verejne činnou osobou, nahlas kritizoval i cirkev a angažoval sa ako občiansky aktivista, čím vzbudzoval sympatie najmä uliberálnych elít.
Rozhodnutie opustiť rehoľu však vzbudilo nevôľu najmä medzi veriacimi ľuďmi, ktorí taký skutok zväčša vnímajú ako „zradu“ svojho kňazského poslania. Bulvár má o čom špekulovat, ale to nie je podstatné. Podstatnejšie je, že Balázs pôsobí ako človek, čo pre službu premiérke a politickej funkcii opustil niečo dôležitejšie, stálejšie, trvácnejšie. Akobyho presvedčila na odchod ponúknutá funkcia a možnosť ovplyvňovať moc.

.rado Baťo
Dlhoročný šéfredaktor Trendu, ktorý nakrátko presedlal do SME, patril k najlepším ekonomickým komentátorom tejto krajiny. Iveta Radičová v ňom získala cenného poradcu, ktorý ju v mnohých problémoch rýchlozorientuje a presvedčeného bojovníka proti korupcii, ktorý bude neoddeliteľnou súčasťou jej imidžu čistoty. Baťo sa stal okamžite mentálnou súčasťou druhej strany barikády. Na svojich facebookových statusoch sa často vysmieva svojim bývalýmkolegom. Pravidelne (a nie vždy celkom spravodlivo) si Baťo podáva najmä komentátorov SME, keď podľa neho nekomptentne kritizujú pôsobenie vlády či premiérky. Keď sa podaktorí novinári ohradili, že ako hovorca by si z novinárov nemal strielať, Baťo odkázal, že svojich verejných názorov sa nevzdá. Na Facebooku bude teda aj naďalej veselo.

.jaroslav Spišiak
Dobrému imidžu vlády asi najviac prospel JaroslavSpišiak. Minister Lipšic ho spravilprezidentom policajného zboru a Spišiak si vydobyl absolútnu personálnu kontrolu nad úradom. V našich pomeroch ide o nevídaný jav, asi je celkom príznačné, že prišiel so Spišiakom. Nový prezident sa osvedčil vo funkcii viceprezidenta počas ministrov Palka, Šimka a Pada, má rešpekt v zborea dobré renomé vo verejnosti. Spišiak chce šetrit výdavky, vychovávať policajtov azlepšovať ich výzbroj a postavenie. Jeho sympatie sú zjavne na strane výkonných policajtov, nie úradníkov. Vo funkcii ho čakajú aj manažérske úlohy, s ktorýmimá menej skúseností. Ak si dá pozor na chyby a vystupovanie, môže byť najbližšie štyri rokypre rezort dôležitejší ako minister, ktorému sa zodpovedá.

.miroslav Pollák
Nový vládny splnomocnenec pre rómske komunity nie jepríliš výrazný typ. Jeho návrhy na zriadenie sieteštátnych komunitných centier, v ktorých by pracovali stovky terénnych sociálnych pracovníkov, sú však zmysluplné. Štát dnes jednoducho  nedokáže urobiť viac, ako zintenzívniť terénnu sociálnu prácu v getách a zvýšiť v týchto lokalitách bezpečnosť občanov. Mnohéužitočné terénne programy doteraz zanikli práve preto, že sa niečo začalo, no po troch rokochdošiel grant a projekt sa skončil. Otázne je, ako sa Pollákovi podarí o svojich plánoch presvedčiť koaličných politikov a či ustojí tlak a intrigy zo strany rómskych politických lídrov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite