Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Kauza „Piča z hoven“ má dlhšiu životnosť než sa patrí. Po tom, čo si polievočku prihriali ľudia z najrozličnejších oblastí, pridal sa so svojím „osobným názorom“ aj predseda zboru poradcov predsedníčky vlády SR. Odhliadnuc od faktu, že v takej funkcii je ťažké mať v masovom médiu osobný názor, to pokašľal aj inak.

Vulgárne výrazy sú súčasťou verejného slovníka už niekoľko tisícročí a ich používaním sa jazyk nedevalvuje a nijaký konár nepodpíli. Kultúrnosť sa ani nezvýši, ani nezníži. Morálka sa ani nezlepší, ani nezhorší.
Poradca si nedal ani veľa roboty so zisťovaním faktov. Nešlo o koncert, ale o otvorenie výstavy. Kapela dostala z verejných peňazí preplatené akurát cestovné, takže národnohospodárske škody boli oveľa menšie než napríklad vydržiavanie zboru poradcov, ktorí márnia čas na osobné názory. Ale to sú všetko nepodstatné veci. Toto je podstatnejšie:
Werich: „Je známo, že na světě není nic snadnější než umravňovat. Proto také největší prasáci zavádějí nejpřísnější mravnostní cenzuru."
Hašek: „Dobře vychovaný člověk múže číst všechno. Rafinovaní sprosťáci se nedívají na obsah a s rozhorčením se vrhají na jednotlivá slova. Lidé, kteří se pozastavují nad silným výrazem, jsou zbabělci, neboť skutečný život je překvapuje a tací lidé jsou právě největšími poškozovateli kultury i charakteru."
V Dobrom vojakovi Švejkovi, svetovej to klasike, sa to sprostými slovami hemží. Poéma Karla Havlíčka Borovského o zavedení kresťanstva v Rusku z prvej polovice 19. storočia, je nimi tiež pretkaná. Catulla, Horatia a Cicera klasicky vzdelaným ani netreba pripomínať.
Prosím radových občanov, neradových poradcov, ako i ctených poslancov, aby svoj čas a energiu venovali zveľaďovaniu krajiny a odhaľovaniu skutočne nemorálnych  vecí – krádeží, podvodov, lží, tunelovaní, klamstiev predvolebných i povolebných, politických spojenectiev, ktorým chýba nielen morálka, ale i logika a mnoho ďalších, oveľa viac výchovu mládeže ohrozujúcich záležitostí.
Mimochodom, niečo také vulgárne, ako longajúce konské gule od komunistického sochára na nádvorí Bratislavského hradu by ani Hašek s Catullom nevymysleli.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite