Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

O sankciách, ale najmä o Rómoch
Pozícia premiérky bude v Bruseli sťažená, bude v komplikovanej situácii, dajú jej pocítiť náš postoj k pôžičke Grécku... – tak sa písalo v slovenskej tlači pred minulotýždňovým summitom Európskej únie v Bruseli. Aj vodca opozície prispel svojou troškou do mlyna, keď vyzval vládu, aby opäť vrátila na rokovací stôl pôžičku pre Grécko. Zo slovenského uhla pohľadu to vyzeralo tak, že v Bruseli sa bude riešiť najmä to, aké sankcie dostane Slovensko za svoj postoj ku gréckej pôžičke. 
Lenže summit v Bruseli mal napokon celkom iné priority. Tie ekonomické, ktoré mali podľa pôvodného plánu dominovať, zatienil spor francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho a predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa, ktorý sa týkal vyhosťovania balkánskych Rómov z Francúzska a búrania ich osád. Diplomatické zdroje hovorili o „veľmi prudkej“ alebo až „vášnivej“ výmene názorov či o „živej diskusii“. A spravodajstvo o summite v Bruseli sa potom už nieslo takmer výlučne v znamení rómskej témy, pri ktorej sa mohli šéfovia stredoeurópskych krajín s vysokým percentom rómskej menšiny len blahosklonne usmievať. Ale okrem Rómov sa stihlo hovoriť aj o ekonomických témach či o vzťahu EÚ k svojim strategickým partnerom. 
Dôležitým bodom rokovaní, ktorý je na stole už nejaký čas, sú sankcie za porušovanie rozpočtových pravidiel pre krajiny EÚ. Doteraz sa totiž hovorilo najmä o záchrane tých, ktorým pre finančnú nedisciplinovanosť hrozí štátny bankrot. Iveta Radičová vystupovala ako obhajkyňa sankcií a dokonca chcela hovoriť aj o prípadnom riadenom bankrote zadlžených krajín. Kritizovala skutočnosť, že sa do úvahy neberie to, či krajina spustila dôchodkovú reformu. „Nie je jednoznačné a spravodlivé, aby krajiny, ktoré možno majú skrytý deficit a nespustenú reformu, boli posudzované rovnako ako krajiny, ktoré majú vyšší deficit, ale vrátane spustených dôchodkových reforiem,“ vyhlásila. Hovorila aj o riziku, že v takom prípade budú vlády, ktoré spustili reformu dôchodkov, tlačené svojimi občanmi do toho, aby ju zastavili alebo zrušili. 
Sankcie pre tých, čo nevedia udržať štátny deficit v rozumnej miere, by sa mali týkať najmä eurofondov, teda nezodpovedné vlády by k nim mali mať zablokovaný prístup. Detaily, ako to bude fungovať a ku ktorým fondom sa štáty so zlým hospodárením nedostanú, zatiaľ zverejnené neboli. Rokovania o sankciách budú ešte pokračovať. 
.eč
Zase Kucej
Okolo financovania SDKÚ sa neprestávajú vynárať zaujímavé súvislosti. Pokladník strany Igor Kucej jej minulý rok cez svoju firmu Involve bezúročne požičal vyše 360-tisíc eur. Firma predtým vlastnila aj logo SDKÚ. Strana peniaze vráti podľa svojich tvrdení za príspevky od štátu. Strana sa dôveryhodnejšiemu vysvetleniu bráni. Modrí majú podľa audítora dlhodobý problém s internou kontrolou.        
.gaš
Mocipán  
Podľa Aliancie Fair Play predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin a podpredsedníčka NS Daniela Švecová v desiatkach prípadoch zámerne obišli elektronickú podateľňu pri prideľovaní spisov senátom a sudcom. Aliancia na vedenie súdu podala trestné oznámenie na Úrad boja proti korupcii. Ide aj o kauzu Tipos, kde Harabin v dovolacom senáte vymenil troch sudcov.        
.gaš
Učitelia-dôchodcovia
Koalícia hľadá odpoveď na otázku, či môžu učitelia v dôchodkovom veku poberať penziu aj riadny plat. Vo verejnej sfére by totiž takýto súbeh poberania dôchodku a zamestnania mal byť zakázaný. Školy sa však ozývajú, že im to zoberie skúsených pedagógov. O riešení má rokovať tripartita, zvažuje sa, či by starší učitelia už nepracovali iba na dohodu.
.eč, SITA
Ďalšie incidenty

Po Devínskej Novej Vsi sa strieľalo na ďalších štyroch miestach. Potvrdila sa tak teória, podľa ktorej podobné udalosti iniciujú podobné konanie. Najnebezpečnejšie bolo ostreľovanie paneláka v Prievidzi, smrťou sa však mohli skončiť aj incidenty v Modre či v Brezovičke neďaleko Sabinova, kde zbraňami ohrozovali opití muži. Násilníci boli zadržaní, nikto nebol zranený.

.jd
Zadlžení
Rozhadzovanie verejných financií za minulej vlády si odnesie každý obyvateľ Slovenska. Hrubé zadlženie obyvateľov totiž stúplo v rozpätí rokov 2006 až 2009 z troch na štyritisíc eur na jedného obyvateľa a v tomto roku to bude ešte o tisícku viac. Exminister financií Počiatek sa bráni tým, že väčšie vládne výdavky naštartovali rast hospodárstva. Súčasný minister Mikloš tvrdí, že stav verejných financií je gréckou cestou do problémov. 
.jr
Richard Sulík/ zvolal novinárov, aby im ukázal testy ako dôkazy, že neberie drogy. Reagoval tak na Ficovu výzvu, „nech už prestanú s tými kokaínovými večierkami“. Akurát, že si testovanie nedal dobre vysvetliť, a tak sa testy – tentoraz z vlasov – budú zrejme opakovať. 
Igor Matovič/ lídrovi Obyčajných ľudí odtiahli auto, ktoré si schválne zaparkoval na priechode pre chodcov v centre Bratislavy. Pred referendom takto „tichým protestom za rovnosť pred zákonom“ demonštroval absurdnosť poslaneckej imunity.
Béla Bugár/ ako starý harcovník vyjadril zaujímavý postreh: táto vládna koalícia je najkomplikovanejšia zo všetkých, v ktorých Bugár dosiaľ bol. „Akoby sme nevedeli, ako riešiť problémy, a to je  zle,“ dodal. Žeby mal Fico s tým pravicovým zlepencom pravdu?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite