Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Košickí poslanci vyjadrili masívne rozhorčenie nad koncertom a plagátom českej skupiny P**a z hoven ( takto to na plagáte bolo), zorganizovaným v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry. Na zasadnutí zastupiteľstva sa citovala Biblia, padali rozhorčené frázy o vulgárnosti, stupídnosti, avantgarde, experimentálnom umení či ohrození mravnej výchovy, keďže plagát sa vyskytol aj na nejakých stredných školách. Nikto z poslancov na koncerte nebol.

V krajine, kde žijem, sa tiež nájdu všelijaké zastupiteľstvá plné blbcov, ktorí chcú z podobných dôvodov zakázať trebárs Salingera či Vonneguta, alebo dokonca aj Darwina. Reakciou je väčšinou všeobecný výsmech. Čo sa piče konkrétne týka, je na obrazoch v najslávnejších múzeách a galériách, či už doslovne, alebo v symbolickej podobe. Nevadí to ani školským výpravám. V Museum of Modern Arts sme si na nedávnej retrospektíve Mariny Abramovič mohli pozrieť jednu dokonca naživo a zblízka.
Vulgárnych, stupídnych a nekultúrnych slovenských politikov počuje celý štát, ale vtedy sa košické zastupiteľstvo nesťažuje. Na boj proti plagátiku sa hrdinov nájde, koľko chcete.
Dráždenie malomeštiakov, z akých je zložené aj košické zastupiteľstvo, je umeleckou disciplínou už dávno. Odporúčam Mozartove kánony o hovnách a zasratých ritiach, Kráľa Ubu alebo tisíce ďalších umeleckých diel.
Ak majú byť Košice naozaj hlavným mestom kultúry, tak musia začať kráčať s dobou a prezentovať aj „experimentálne“ a „extravagantné umenie”, nie makarénu a Čardášovú princeznú, aby boli „starší Košičania“ spokojní.
Oveľa vulgárnejšie ako nejaký názov kapely je, keď deti vyrastajú v krajine či meste, ktoré ovládajú zlodeji, klamári a podvodníci, tváriaci sa, ža takto je to v poriadku a ich strane nejde o to, aby ukradla úplne všetko, ale o blaho ľudu. „Hanbiť sa pred vnúčatami“ sa treba vtedy, keď primátori zatvárajú kluby a namiesto nich vyrastajú herne. 
Školáci a mládež ovládajú sprosté slová lepšie, než si to falošní moralizátori chcú priznať, o praktickom sexe ani nehovoriac. Vulgarizmy sú proste väčšinou neškodné a niekedy nenahraditeľné. Ak by som mal povedať svoj názor o tomto počine košických poslancov, potreboval by som za vedierko dobre mastných.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite