Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Sulík verzus Smer
Prvé týždne fungovania nového parlamentu sa nesú najmä v znamení prestreliek medzi vládnou Slobodou a Solidaritou (SaS)  a opozičným Smerom. Ficova strana akoby sa strategicky rozhodla útočiť práve na tohto súpera, ktorý v parlamentných voľbách oslovil pomerne značnú časť jej prívržencov. Aj preto sa minulý týždeň v parlamente iskrilo. „Takú neúctu k Ústave a k priamej demokracii doteraz nepreukázal žiaden slovenský ústavný činiteľ,“ odôvodňoval predseda Smeru Robert Fico návrh svojej strany na odvolanie šéfa parlamentu Richarda Sulíka. Fico kritizoval najmä postup strany v súvislosti s referendom, ktoré iniciovala a nepáčilo sa mu aj to, že Sulík rozposlal starostom listy s informáciou, že Fico sa referenda zúčastní. „Osobných faux-pas predsedu Národnej rady bolo za rekordne krátky čas rekordne veľa. O chvíľu by sme si možno zvykli aj na jeho o.k., pre spisovnú slovenčinu také typické, ktorým začína a končí skoro každú myšlienku,“ kritizoval Fico Sulíka vo svojom prejave. Predseda SaS mu však nezostal nič dlžný a vyhlásil, že Smer sa dostal do parlamentu vďaka 300 miliónom čiernych korún od sponzorov  a jeho strane SaS sa to podarilo uspieť čestne. „Toto je podstatný rozdiel medzi nami dvoma, ja mám to, čo vy ste už dávno stratili, pán Fico, ja mám česť,“ reagoval Sulík. Predsedovi Smeru tiež odkázal, že sa nikdy neživil vlastnou prácou a nikdy neniesol zodpovednosť za to, čo urobil. Návrh Smeru na Sulíkovo odvolanie nakoniec nezískal v parlamente dostatočnú podporu a predseda SaS zostal na svojom mieste.  
Do vlasov si v NR SR minulý týždeň vošli aj podpredseda Smeru Robert Kaliňák a člen Poslaneckého klubu SaS a líder „Obyčajných“ Igor Matovič. Po tom, ako Matovič vyhlásil, že predseda Smeru Fico patrí do basy, Kaliňák na jeho adresu povedal slová ako zlodej a pašerák. Na to Matovič nazval Kaliňáka č...kom a obaja poslanci sa takmer pobili. „Keď vám niekto povie, že ste pašerák a zlodej a rehoce sa pritom ako dilinko, tak ja neviem,“ vysvetľoval svoju reakciu Matovič. Neskôr sa Kaliňákovi v parlamente verejne ospravedlnil. 
Poslancom Smeru to však nestačilo a odmietli sa ďalej zúčastňovať prebiehajúcej schôdze parlamentu. „My odmietame, aby si niekto robil z NR SR žúr, nejakú kokaínovú zábavku,“ odôvodnil postup strany jej predseda Fico. 
.jm

Tri možnosti
Odborná komisia Maríny Zavackej posúdila Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu a dala tri návrhy – napríklad sochu presunúť na iné miesto, ale odstrániť nevhodný symbol na jej štíte. Ďalšia možnosť: starú sochu venovať SNM a vypísať verejnú súťaž na novú sochu Svätopluka. Posledným riešením je vrátiť dielo autorovi Jánovi Kulichovi. Richard Sulík rozhodne.
.eč, SITA

Konkurenti?
Firma dnešných štátnych tajomníkov Martina Chrena (SaS) a Ivana Švejnu (Most) Hayek consulting ešte v Počiatkových časoch zvíťazila v tendri na ministerstve financií za 1,5 milióna eur. Jediní dvaja konkurenti v súťaži však boli vyradení pre neúplné podklady, dali podobné cenové ponuky a hayekovci s nimi spolupracovali. Vzniká tak podozrenie na umelú konkurenciu. Víťaz tendra mal školiť samosprávy o novom systéme rozpočtovania. 
.gaš

Zhorelo auto
Členovi predstavenstva a blízkemu kolegovi nového šéfa Tiposu Milanovi Homoľovi zhorelo úmyselne zapálené služobné auto. V štátnej lotériovej spoločnosti práve prebieha forenzný audit, na Ústavnom súde sa tiež schyľuje k definitívnemu rozhodnutiu v súdnom spore o know-how so spoločnosťou Športka, respektíve cyperským Lemikonom. Ak Tipos prehrá, štát bude pre podivný a podozrivý spor ľahší o 67 miliónov eur. 
.gaš

Bokovka
Ministerstvo práce informovalo o tom, že Viera Tomanová si ako členka vlády privyrábala na eurofondoch. Ešte ako ministerka práce si na svojom rezorte vybavila platenú expertnú činnost. Za niekoľko rokov na nej mala zarobiť 60-tisíc eur a profitovať mala aj jej kolegyňa Emília Kršíková.. Tomanovej vedľajší džob už zaujíma parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Jozef Mihál tvrdí, že porušila Ústavu. 
.gaš 

Slovensko klesá
V rebríčku globálnej konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra Slovensko opäť kleslo. Tentoraz až na 60. miesto, takže sme si pohoršili o rekordných 13 miest. V rebríčku firmy hodnotia korupciu, klientelizmus či netransparentnosť vo verejnom obstarávaní. Bývalá
vláda objektívnosť rebríčka spochybňuje. Terajšia ho berie ako výzvu na zlepšenie podnikania. Hodnotenie Svetového ekonomického fóra má význam pri získavaní nových investícií. 
.jr
Anna Belousovová/
Podpredsedníčka SNS sa rozhodla kandidovať na post šéfky strany a vytlačiť tak Jána Slotu. Chce vraj v strane uskutočniť viacero zmien, bez ktorých sa podľa nej SNS poberie cestou HZDS. To, kto má v tomto súboji väčšiu šancu, nie je celkom jasné, ale že sa bude iskriť, je isté. 
Robert Kaliňák/
Podľa bývalého redaktora Pravdy Lukáša Milana mal Kaliňák vplyv na personálnu politiku tohto denníka, keď sa v ňom vymenili majitelia aj manažment. Milan to povedal v rozhovore s Gabrielom Šípošom na jeho blogu. Inak je vraj Pravda nezávislá.
František Hideghéty/ 
Nebude opäť šéfom Pozemkového fondu, nepozdával sa totiž premiérke, takže napokon Most jeho kandidatúru na zasadnutí vlády stiahol. Most má teraz vôbec problém s nomináciami. Funkcií je dosť, len neskompromitovaných odborníkov málo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite