Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Góly, body, akordy

.mário Gešvantner .časopis .šport

„Na Slovensku sa predstaví jeden z najlepších snoubordistov súčasnosti. Príďťe do NuSpirit Clubu na Snoubord Fest Party,“ prišla nám pozvánka od Jožka Murína, organizátora úspešných domácich snoubordingových, ale aj freestyle motokrosových eventov. Snoubording v klube?

Áno, Frederik Kalbermatten bude naozaj predvádzať svoje umenie v bratislavskom podzemí. Nie však na doske, ale – „s doskami“. Fredi je totiž na snoubordingovej scéne známy aj ako DJ. Nie je zďaleka jediný spomedzi športovcov, ktorí to skúšajú aj v hudbe. „Myslím si, že je to normálne – hudba a šport je totiž skvelá kombinácia,“ hovorí 29-ročný Švajčiar.
.spoločné prvky
Hudba k športu jednoducho patrí. Nielen na vrcholných podujatiach často vidieť špičkových atlétov, ktorí sa so slúchadlami na ušiach sústreďujú na najbližší výkon. Alebo ako sa takí skokani do výšky v rytme hudby nechajú hecovať od publika. Či prerušenia v hokeji, ktoré kedysi vypĺňal typický zvuk varhanov – dnes je to hudba, burácajúca z obrovských videokociek nad ľadovou plochou. Oslavné chorály futbalových fanúšikov (najmä You´ll never walk alone tých z Liverpoolu) často vyvolávajú zimomriavky, tradičné odrhovačky typu We are the Champions od Queen sa zase nerozlučne spájajú s oslavnými rituálmi. Možno aj preto svet hudby športovcov láka. Góly, body a sekundy vymenia za noty, harmónie a akordy. Ako však mnohí zistili, ani na umeleckom poli nie je ľahké preraziť.
Pred desiatimi rokmi hral na Bažant Pohode Američan Vinx – jeden z tých, ktorí môžu povedať, že boli úspešní v športe a ešte viac v muzike. Ako trojskokan Leslie Jackson Perette sa dostal do americkej nominácie na Olympijské hry 1980 v Moskve. Pre bojkot západného sveta mu však odopreli skákať pod piatimi kruhmi, no na svoju športovú kariéru spomína rád. Vtedy na Pohode sme sa bavili o mnohých veciach, ktoré šport a hudbu spájajú. Od posadnutosti aplauzom cez nedovolené látky – na jednej strane drogy na druhej doping – až po úžasné pocity, keď človek niečo dosiahne či osamelosť športovca na ploche alebo na pódiu. „Šport a hudba majú veľa spoločného. Človek obe veci začne robiť pre seba, chce niečo dosiahnuť, prekonať svoj výkon alebo nahrať peknú skladbu. Ale v konečnom dôsledku to všetko robí pre ľudí, pre fanúšikov,“ vyjadril sa špičkový perkusionista, ktorý hral so Stingom, Herbie Hancockom, Branfordom Marsalisom či Stevie Wonderom.
.tenisti aj šampión F1
Množstvo muzikantov pochádza z tenisových kruhov – nečudo, veď mnohí sme ako deti imitovali hru na gitare práve na tenisovej rakete. K hudbe pričuchol napríklad americký excentrik John McEnroe, jeho krajan Jim Courier, Austrálčan Pat Cash, Brazílčan Gustavo Kuerten, Švéd Mats Wilander, ale aj bývalý slovenský reprezentant Karol Kučera, ktorý sa so skupinou Exit 40 predstavil aj na niekoľkých slovenských festivaloch. Najďalej to dotiahol Francúz Yannick Noah, ktorý so svojím reggae pravidelne bodoval vo francúzskych hitparádach a v roku 2005 si dokonca zahral na Geldofovom charitatívnom koncerte Live 8. 
Skladať pesničky sa pokúsil aj bývalý jazdec Formuly 1 Jacques Villeneuve. Jeho balady na albume Private Paradise, kde hrá na gitare, klavíri aj spieva, však pôsobia dosť neuveriteľným dojmom, najmä keď vieme, aký bol majster sveta z roku 1997 búrlivák.
Naopak, celkom slušné odozvy idú o skupine The Surfers, ktorú založil – kto iný, ako ikona surfingu Kely Slater. Kely patrí USA k celebritám, a tak má k hviezdam showbiznisu blízko, medzi jeho priateľov patrí aj Eddie Wedder, frontman Pearl Jam. S týmto legendárnym grungeovým zoskupením si Kely dokonca zahral na jednom pódiu...
.ocenenia 
Na internete nájdete množstvo rebríčkov najhorších pesničiek či klipov, ktoré nahrali športovci. Dá sa povedať, že mnohí z nich sú hudobným, ale aj športovým fanúšikom  na smiech. Trojnásobný majster sveta v krasokorčuľovaní Elvis Stojko, hokejista Guy Lafleur, basketbalové hviezdy Tony Parker, Kobe Bryant či wrestler „Macho Mana” Randy Savage, ktorého album Be a Man radia medzi to najhoršie, čo kedy bolo nahraté. Macho Man sa sám priznal, že ako fanúšik hard rocku nahral rapové pesničky len preto, lebo nevie dobre spievať... Medzi najuletenejšie diela treba zaradiť aj video k singlu Break It Up, ktorý naspieval velikán atletiky, deväťnásobný olympijský medailista Carl Lewis. Hudba líznutá reagge a pri nej Carl v lascívnom tréningovom úbore na posilňovacom stroji, obklopený dráždivo sa tváriacmi dievčinami...
Aby sme však športovcom nekrivdili, viacerým sa dostalo aj skutočných ocenení. V roku 1985 napríklad nahralo mužstvo amerického futbalu Chicago Bears bojovú skladbu The Super Bowl Shuffle a bola to senzácia. Pesnička nielenže bodovala v hitparádach, ale bola dokonca nominovaná na Grammy za najlepší r´n´b spevácky výkon dua alebo skupiny. Nominácia na Grammy v latinokategórií sa ušla aj boxerskému šampiónovi Oscarovi De La Hoyovi. Počúvať a pozerať sa na tvrdého chlapíka spievajúceho latinobalady v romanticky ladených klipoch chce však silnú dávku odvahy.
Naopak, za výborného muzikanta označujú Bernie Williamsa. Ako bejzbalista New York Yankees bol päťkrát zaradený do All stars výberu, ako gitarista zase ocenený kritikmi za inštrumentálny džezový album The Journey Within z roku 2003.
Jeden z najlepších basketbalistov histórie Shaquille 
O´Neal má na svojom konte päť štúdiových albumov, jeho debut Shaq Diesel z roku 1993 získal platinovú platňu a viaceré pesničky zabodovali aj v hitparádach. Dvestošestnásťcentimetrový obor si dokonca zarapoval aj s kráľom popu Michaelom Jacksonom na jeho albume HIStory. Úplne inak však dopadla nahrávka 40 Bars od jeho basketbalového kolegu Allena Iversona, ktorú vydal pod umeleckým menom Jewels. Album bol plný vulgarizmov a opisov násilností, takže nahrávacia spoločnosť ho radšej stopla ešte pred vydaním a nikto z verejnosti ho nikdy nepočul.
.reprezentant Lasky
Pokusy sú aj na Slovensku – okrem spomínaného tenistu Karola Kučeru sa v ostatnom čase darí bývalému poprednému snoubordistovi Tomášovi Hafnerovi. S nadhľadom sám seba označil za „moderného umelca“, jeho uletené songy hráva aj rešpektované Rádio_FM, na viacerých akciách si zahral so skupinou Billy Barman. Úspešné kariéry v športe aj v hudbe dosiahol zo Slovákov aj Tomáš Šedivý, alias Lasky, zo skupiny Para. Ku svojej kaviarenskej postave si zvolil vhodné odvetvie – petanque. O úspechoch Pary hádam ani písať netreba a v petanque to Lasky dotiahol až do slovenskej reprezentácie... 
Mimochodom, Mišo Kaščák je zase jeden zo zakladajúcich členov Federácie spoločenského hokeja. Tá má však od športu ďaleko, jedným z obľúbených hesiel jej členov je známe Churchilovo „Absolutely no sport“...
Autor je spolupracovník .týždňa a šéf PR Agentúry Pohoda.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite