Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Stop pre PPP
Minister dopravy Ján Figeľ sa rozhodol pri prvom balíku PPP pre radikálny krok. Keď zlyhali rokovania, odmietol  siedmykrát predĺžiť lehotu, v ktorej mal koncesionár dokladovať financovanie stavby diaľnice D1 v dĺžke 75 kilometrov medzi Martinom a Prešovom. Zmluva o PPP projekte medzi štátom a konzorciom firiem okolo francúzskej spoločnosti Bouygues sa tak podľa ministra skončila na konci augusta. Koncesionárom, medzi ktorými sú aj slovenské stavebné spoločnosti Doprastav a Váhostav-Sk, sa nepodarilo zohnať miliardu eur od Európskej investičnej banky, ktorá pôžičku podmieňovala preskúmaním dopadu stavby na životné prostredie. Ten sa stále skúma.
Ministrovi okrem časového sklzu prekážala aj cena, za ktorú mala byť diaľnica stavaná. O predraženosti projektu hovoria aj mnohí odborníci. Štát mal za postavenie, prevádzku a údržbu diaľnice počas 30 rokov zaplatiť koncesionárovi viac ako deväť miliárd eur. Stavebné firmy ponúkli zľavy, ktoré ministra neuspokojili. Firmy chceli ročné platby štátu znížiť na 190 až 210 miliónov z pôvodných 289 až 317 miliónov eur. Na prípravné práce a projekty už zúčastnené firmy minuli niekoľko desiatok miliónov eur. Štát im isté vynaložené náklady nahradí, pretože minister Vážny im dovolil bez súťaže robiť predčasné práce na stavbe a zaviazal sa, že im za ne zaplatí. Firmy neplánujú začať so štátom súdne spory, ale hrozia prepúšťaním zamestnancov. Zrušenie prvého balíka PPP projektu kritizuje predseda Smeru Robert Fico, hovorí dokonca o štátnom smútku. 
Minister Figeľ teraz plánuje, že diaľnica D1 by mohla byť dostavaná z eurofondov a zo štátneho rozpočtu. Tvrdí, že to bude lacnejšia cesta, hoci bude zrejme časovo náročnejšia.
Keďže úseky diaľnice medzi Žilinou a Martinom sú najproblematickejšie a najdrahšie pre nutné tunely, ministerstvo dopravy chce podporovať spojenie Bratislavy s Košicami rýchlocestou cez Banskú Bystricu.  Predlžila by sa už rozostavaná R1 z Nitry do Banskej Bystrice na sever po Ružomberok. Figeľ argumentuje, že R1 je lacnejšia a vláda by mala dostavať iba 50 km z Banskej Bystrice po Ružomberok. Tiež sa budú dostavovať diaľničné úseky na východe Slovenska. Medzi Ružomberkom a Prešovom už chýba dostavať iba 30 kilometrov diaľnic. Ak by sa dostavala plánovaná R1 až do Ružomberka, minister verí, že to odbremení dopravu na preťaženom úseku medzi Žilinou a Martinom. 
.jr

Aj slovenský lobista
Korupčný podvod, ktorý bol s pomocou médií odhalený na českom ministerstve obrany, má súvis aj so Slovenskom. Chystanému nákupu mínometov pre českú armádu mal predchádzať súhlas slovenskej vlády so spoločným postupom s Českom, ktorý by bol potom zrušený, ale Čechom by to umožnilo nakupovať bez tendra. Do kauzy bol zapletený aj M. Výboh, lobista blízky Robertovi Ficovi.
.eč
Primátor zadržaný
Hľadaného primátora Tornale Ladislava Dubovského zadržala polícia. Dubovský sa v júli nedostavil pred vyšetrovateľa a potom ušiel policajnej hliadke. Sudca preto vydal príkaz na zatknutie. Primátor je obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Krátko pred zadržaním sa ohlásil z utajeného miesta maďarskému rádiu. O chvíľu budú komunálne voľby a Tornaľa hádam ukončí túto čudnú etapu.
.eč, SITA
Opäť amnestie
Kresťanskí demokrati chcú opäť predložiť ústavný zákon, ktorý by zrušil Mečiarove amnestie z roku 1998. Podľa predsedu hnutia Jána Figeľa by sa takýto návrh mohol do parlamentu dostať budúci rok. Mečiarove amnestie v minulosti znemožnili vyšetrenie únosu syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča. Podobný zákon sa už KDH snažilo presadiť v minulosti. Bez úspechu. 
.jm
Zatknutí v Afrike
Napätá politická situácia v Stredoafrickej republike nakrátko posadila do cely siedmich Slovákov, ktorých zadržala domáca armáda. Podľa pôvodných správ mali naši krajania pašovať zbrane za účelom štátneho prevratu. Napokon vyšlo najavo, že Slováci boli v krajine legálne a na poľovnícke zbrane mali povolenie. Pomohlo im francúzske veľvyslanectvo. 
.gaš
Bez pokuty
Anna Belousovová a jej podobné môžu v parlamente fackať beztrestne, aspoň podľa imunitného výboru, ktorý riešil jej nedávne „jemné usmernenie“ jedného obyčajného Igora. Výbor vraj nemá páky na disciplinárne konanie ani v prípade výrokov jej straníckeho kolegu Vincenta Lukáča o tom, že si váži mafiánov. Obhajoval sa tým, že to bol žart. „Podľa mňa to veľmi vtipné nebolo,“ všimol si dokonca aj Ján Počiatek zo Smeru. 
.gaš  
Ján Cuper/
Exposlanec sa stal hlavným hrdinom videoklipu SaS, ktorým strana mobilizuje pred septembrovým referendom. Sú v ňom použité zábery, na ktorých Cuper po nehode pod vplyvom alkoholu ťažko artikuluje a tvrdí, že všetko je v poriadku. Cupera vtedy zachránila imunita. 
Ľubomír Vážny/ 
Exminister dopravy oficiálne ohlásil, že bude kandidátom strany Smer-SD na post primátora Banskej Bystrice. Následne terajší primátor Ivan Saktor povedal, že on už kandidovať nebude, sily ľavice pôjdu teda v meste pod Urpínom v spojenom šíku.
Dušan Muňko/ 
Tento poslanec Smeru už nebude sedávať na zasadnutiach vlády, lebo bol odvolaný z funkcie šéfa Sociálnej poisťovne. Vláda vraj mala závažné dôvody na odvolanie a bude sa nimi zaoberať aj polícia. Keby Muňko odstúpil dobrovoľne, možno by dopadol lepšie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite