Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„Temné noci“ prežívali všetci svätci

.imrich Gazda .časopis .náboženstvo

Rozhovor s teológom a špirituálom v Kňazskom seminári sv. Karola Boromejského v Košiciach Jánom Jenčom o fenoméne „temnej noci“.

.kresťanská mystika pozná termín „temná noc“, ktorý sa často spája aj s Matkou Terezou. Čo znamenajú tieto slova?
„Temná noc“ označuje vnútorný stav človeka, ktorý prežíva určitú vnútornú bezútešnosť, napätie a neistotu, ktorá zasahuje jeho duchovný, ale aj prirodzený život. Môže mať negatívny, ale aj pozitívny rozmer. Človek v tomto stave v ničom nenachádza nejaké zvláštne potešenie, čo vyvoláva isté vnútorné napätie.
.v čom spočíva pozitívny rozmer „temnej noci“? 
Očisťuje od egoizmu. Človek už nerobí niečo len kvôli tomu, že z toho bude čosi mať, ale preto, že je to správne a potrebné. Napríklad v duchovnom živote už človek nerozvíja svoj vzťah s Bohom len preto, lebo v ňom nachádza nejakú radosť, napríklad potešenie pri modlitbe, ale kvôli Bohu samotnému. 
Tento stav v človeku prehlbuje túžbu po Bohu a lásku k nemu, ale aj k všetkým ľuďom. Okrem toho človek v tomto období nadobúda čoraz väčšiu skúsenosť Boha a v prirodzenom živote úmerne svojmu povolaniu realizuje tie najväčšie diela. Pritom je však nutné zdôrazniť potrebu zrelého rozlišovania, ktorého cieľom je zistiť, či ide skutočne o „temnú noc“, teda Božie dielo, alebo o prejav určitej psychickej poruchy.
.ako dlho tento stav trvá?
Od chvíle, keď tento fenomén človek v sebe objaví, trvá s väčšou alebo menšou intenzitou po celý život. Nevylučuje však prítomnosť mimoriadnych duchovných zážitkov alebo veľkých vonkajších úspechov, ku ktorým však takýto človek zaujíma slobodný postoj.
.prežívali aj iní svätci svoje „temné noci“?
Fenomén „temnoty“ opisujú viacerí svätci, napríklad Ján od Kríža, Terézia z Lisieux, Alfonz Ligouri, Zdenka Šelingová a mnohí ďalší. Myslím si, že ak by sme podrobne skúmali životy jednotlivých svätcov, tak by sme tento fenomén objavili u každého z nich. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite