Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dana – konvertovala, alebo nie?

.jana Shemesh .časopis .náboženstvo

Dana má tiež 33 rokov. Je Kanaďanka, dcéra slovenských imigrantov z roku 1968. Rodičia sú katolíci, ale do kostola nikdy nechodili.

Annu pokrstiť nedali, vychovali ju prakticky ako ateistku. Pred pár rokmi v Montreale spoznala Aharona. Kanadského a izraelského občana. V jeho rodine sa židovské zvyklosti príliš nedodržiavali, ale rodičia trvali na tom, že sa môže oženiť len so židovkou.
Dana sa rozhodla konvertovať. U reformného rabína. Chodila na hodiny náboženstva, pobožnosti, rabínova žena jej vysvetľovala pravidlá rodinného života v židovskej domácnosti. Po roku z nej bola židovka. Po mikve do synagógy priviedli disdžokeja a priviezli hummus a falafel z libanonskej reštaurácie.
Svadba bola pod chuppou, pod ktorú ju viedla okrem budúcej svokry aj jej nežidovská mama. Dana teraz chodí do synagógy každý piatok. Rada. Keď však Aharon dostal lukratívnu pracovnú ponuku v Izraeli, odmietla odísť. Keďže konvertovala u reformných, mala by ona aj jej nedávno narodená dcéra problémy. Aharon by si ju podľa názoru rabinátu priviedol ako nežidovskú manželku. Dostala by síce pracovné povolenie, sociálne aj zdravotné poistenie a po piatich rokoch aj občianstvo. Dana však chce chodiť do synagógy, kde ju vítajú ako svoju. Preto zostávajú v Kanade.         
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite