Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Išla nám karta

.jaroslav Daniška .jozef Majchrák .časopis .rozhovor

Z podnikateľa a blogera, ktorý založil politickú stranu, sa stal po voľbách predseda parlamentu. Priznáva, že jeho SaS robí chyby, ktoré vyplývajú z neskúsenosti s politikou. Je však presvedčený, že jeho strana prináša novú politickú kultúru. Predseda SAS a NR SR Richard Sulík.

.v posledných týždňoch je okolo vás stále rozruch. Zdá sa, že sme sa o vás dozvedeli viac po voľbách ako pred voľbami...
Áno, v posledných dňoch nám išla karta. (Úsmev.)

.čomu to prisudzujete?
Nedostatočným skúsenostiam a uhorkovej sezóne.

.čo to znamená – nedostatočné skúsenosti?
Napríklad Liberálny dom bola jednoducho naša chyba, ktorá sa nám nemala stať. S odstupom času ma prekvapuje, že sme natoľko podcenili citlivosť verejnosti na financovanie strán.

.v jednom momente ste však boli dosť ostrí a hneď ste pripomenuli Radičovej financovanie SDKÚ.
Bola to reakcia na jej vyjadrenie, ale nechcem sa k tomu príliš vracať. Nie je to dôležité. Podstata problému je, že sme chceli ten dom založiť ako spoločníci, a to bolachyba, ktorá sa nám už určite v budúcnosti nestane.


.otázka znie, či vládnutie mohlo začať pre SaS ešte horšie..
Aj dnes sme v Novom čase, ale nie je tam nič nové, len sme tam karikovaní, ale chýba tam aktualizačný moment. Prežili sme aj horšie. Ale nakopilo sa toho teraz v uhorkovej sezóne dosť. Potrvá istý čas, kým to všetko vytlačia iné správy.

.neobávate sa, že skončíte ako liberáli v Nemecku? FDP bola pomerne dlhý čas vnímaná ako Spasspartei (zábavná strana)?
Robert Fico nás už začal označovať za jeden veľký žúr. Ale pozrite si napríklad to moje stretnutie s diplomatmi. Išiel som naň v košeli s krátkymi rukávmi, mal som ju vykasanú, ale zase som nič neukradol. Oveľa radšej budeme označovaní za nejakú Spasspartei ako za stranu zlodejov.

.nepodceňujete to?
Ale veď my sme ešte ani nezačali poriadne vládnuť, sú dva dni po prijatí Programového vyhlásenia vlády, máme ešte stodňovú lehotu a až teraz má vláda aj právo zákonodarnej iniciatívy. Som presvedčený, že časom bude práve v tom rozdiel medzi nami a ostatnými stranami, že nebudeme mať kauzy a keď ich mať budeme, tak sa k nim budeme vedieť zodpovedne postaviť, tak ako sme sa postavili k Liberálnemu domu.

.ale tých vašich káuz je viac, akoby to patrilo k prirodzenosti vašich ľudí – minister Mihál porozprával, že platí len zdravotné odvody, lebo tým neporušuje žiadny zákon, keď si takto optimalizuje príjmy. To sa však od verejných činiteľov neočakáva.
Keď ich optimalizuje v rámci platných zákonov, a nič neporušuje, tak na tom nevidím nič zlé. Ľudia to možno nie sú zvyknutí počuť, ale aj to patrí k tomu, že sa učíme a nabudúce si takéto poznámky odpustí. Osobne si myslím, že prinášame novú politickú kultúru.

.naozaj?
Prečo sa smejete?

.lebo zatiaľ ste kritizovaní práve za vašu politickú kultúru.
To nie je pravda. Najprv si musíme povedať, čo to je nová politická kultúra. Nová politická kultúra je, keď to, čo si myslíme, je v súlade s tým, čo hovoríme. To umnohých politických strán jednoducho nie je pravda. Rozprávajú ľúbivé veci a robia čosi úplne iné. Ja napríklad nezakladám akciovku Liberálny dom, ktorej vlastníkov schovám, a potom sa tu budeme hrať na slepú babu. Preto sme založili eseročku, aby bolo transparentne vidno, kto za ňou stojí. To, že dnes hovorím, že to bola chyba, je druhá vec. Teraz hovorím o otvorenosti, sme otvorenejšia strana ako iné strany. A k tomu patrí aj to, že veci otvorene pomenujeme. To, že si to občas vyžerieme, je druhá vec. Ale u nás sa nemôže stať, že voličom tlačíme do hláv nejaké kaleráby a v skutočnosti robíme niečo iné. Ďalším znakom novej politickej kultúry je napríklad to, že komunikujeme s voličmi. Odpovedám na všetky maily, reagujem v diskusiách, na Facebooku. Nerobil som to len pred voľbami, robím to poctivo a systematicky aj po voľbách a keď sa ma niekto chce niečo opýtať, môže mi poslať mail a dostane odo mňa odpoveď. Možno nie hneď, ale dostane ju. Tretí príklad je, že počúvame našich voličov. Je to pre nás spätná väzba a napríklad to, ako sme si priznali chybu s Liberálnym domom, také niečo tu doteraz nebolo. To, že si z nás niekto robí žarty, to časom prejde. Sú podstatnejšie veci.

.pred voľbami ste hovorili, že máte kompetentných ľudí s riešeniami. Po voľbách hovoríte ako o hlavnej devíze – o otvorenosti.
Nie, ja som vám iba povedal tri príklady novej politickej kultúry, ktorú prinášame. A na tom, že sme priniesli kompetentnosť a odbornosť, na tom trvám, to stále platí.

.pri predchádzajúcej vláde bolo vidieť „papalášske spôsoby“, najmä uministra Počiatka. Ak by sme mali povedať, kto je „papalášom“ tejto vlády, tak to smeruje na vás.
Narážate na výlet do Salzburgu. No pozrite sa: moje ročné príjmy sú okolo 150-tisíc eur ročne. Dvadsaťtisíc mám z dividend, 80-tisíc z predaja firmy, ktorú som predal v roku 2006, a do 50-tisíc je plat predsedu NR SR. Tak ak zarábam ročne 150-tisíc eur, prečo si myslíte, že nemôžem dať za jeden výlet 700 eur? Že na to Slováci nie sú zvyknutí? Aj to patrí k našej otvorenosti. Nemám pocit, že som niečo napáchal. S priateľmi sme si to objednali, zaplatil som to zo svojich súkromných peňazí a išiel som na ten výlet vo svojom voľnom čase, po pracovnom čase. No tak som si dovolil takúto márnotratnosť a nemienim sa za ňu hanbiť.

.nebola to zbytočná okázalosť?
Ja som tú tému médiám neponúkol. Zrejme sa to tam dostalo nejakou indiskrétnosťou. Žiaľ, ľudia sú občas „žičliví“. Na druhej strane, nič zlé som nespravil a keď si pozriete zvyšok môjho životného štandardu, nemám hodinky za milión, nemám vilu pod Slavínom, nemám ferari, no dovolil som si jednu takúto vec.

.ale nezverejnili ste ľudí, s ktorými ste tam boli.
Keď som videl, aké titulky boli k tomu v novinách, tak som si jednoducho povedal: nie, to je moja súkromná sféra a títo ľudia sú moji osobní priatelia, nechcel som, aby boli prepieraní aj oni.

.čudne začal aj váš minister Miškov, ktorý hovoril o nejakej pripravovanej diskreditácii za drogy, ale nikto ho nediskreditoval.
Práve preto, lebo Miškov to ako prvý zverejnil. Dlho sme sa o tom rozprávali a takto tomu predišiel.

.nepamätáme si, že by tu zverejnil čosi podobné iný minister. Nie je čudné hovoriť o skúsenosti s drogami?
Nie, to je súčasť otvorenosti. A zverejnili sme to, lebo sme dostali informáciu, že niečo podobné sa chystá. A nie jednu informáciu, a nie z nejakého pochybného zdroja.

.so SaS je spojený aj prvý koaličný konflikt – a to v súvislosti s Obyčajnými ľuďmi. Prečo ste ich vzali na kandidátku, veď oni sa aj programovo s vami líšia vo viacerých veciach.
To máte pravdu, ale nie je pravda, že odlišností je viac ako spoločných vecí. Teraz máme dohodu. Bola uhorková sezóna, tak to bolo v médiách viac nafúknuté. Iste, bolo zaujímavé o tom písať, ale ak by naše vzťahy boli také, ako to bolo prezentované v médiách, tak by sme nikdy nedospeli tak ľahko k takej jasnej dohode.

.na čom ste sa dohodli?
Prevezmeme tie body z ich programu, s ktorými súhlasíme – a tých je väčšina – do nášho programu, a oni sľúbili, že neopustia Poslanecký klub SaS. Je to čistá dohoda, verejne sa zaviazali, že keby opustili klub SaS, vrátia mandát. Je to jasný morálny záväzok voči verejnosti.

.na tom sú zvláštne hneď dve veci. Po prvé, dva mesiace po voľbách hovoríte o ľuďoch z vašej kandidátky a používate slová „my“ a „oni“, náš program, ich program.
Áno, znie to čudne. Dúfajme, že sa to zmení. Aj Most v súvislosti s OKS hovorí my a oni.

.lenže OKS je iná strana.
Obyčajní ľudia nie sú členovia našej strany, to sme vedeli a takto sme to pred voľbami aj prezentovali, čiže to nie je neprirodzené. Ale napriek tomu s vami súhlasím.

.druhá zvláštna vec je, že Igor Matovič sa dobrovoľne stal „Gauliederom“ tohto parlamentu.
To je zavádzajúca paralela. Igor sám a dobrovoľne prijal morálny záväzok, že ostane v klube...

.ale so sankciou – Gaulieder to podpísal, Matovič to verejne vyhlásil. Slovensko s tým nemalo najlepšie skúsenosti.
Matovič to spraviť nemusel, Gaulieder to spraviť musel, lebo chcel byť na kandidátke. Pozrite sa, ja vám len opisujem, aký je teraz stav a myslím si, že je dobrý. A od toho momentu, keď prijal tento verejný záväzok, sa aj celá situácia upokojila. Veď si pozrite výsledok: 79 hlasov za vyslovenie dôvery vláde a za programové vyhlásenie. Čo viac chýba?

.ale predtým tu bol chaos.
Áno.

.dosť neštandardný chaos.
Možno to vyzeralo ako neštandardné a chaotické, a ono to také aj bolo. Pre nás všet- kých je to nová situácia. Nikdy sme neboli vo vláde, ani Obyčajní ľudia neboli vo vláde, ani Iveta Radičová nebola premiérkou. Pre všetkých zúčastnených sú to nové situácie. Jednoducho zbierame skúsenosti. A stále si myslím, že nie každá vec, ktorá vydá na titulku v novinách, je zločinom. Myslím si, že ako budú plynúť mesiace, tak sa bude rozlišovať, prečo bol v novinách Smer a prečo my. Dúfam, že sa nedožijem dňa, keď budeme na titulke musieť vysvetľovať nejakú miliardovú kauzu. A to musel Smer každú chvíľu.

.prípad Obyčajných ľudí sa riešil niekoľko dní, prečo ste sa nevedeli dohodnúť skôr? Komunikovali ste aj osobne alebo len prostredníctvom médií?
Jasné, že sme komunikovali, pár dní predtým ma bol Igor Matovič navštíviť na festivale Žákovic Open. Dobre sme vychádzali, ale skrátka to takto vypálilo.

.takýto spor by Dzurinda vyriešil asi za pol hodiny, a vo vašom prípade sa už po parlamentných chodbách hovorilo takmer o predčasných voľbách.
Otázka je, za akú cenu by to vyriešil za pol hodiny. (Ticho.)

.minimálne by to neplnilo titulky novín.
A čo sa stalo? Zrútil sa svet?

.nie, ale takéto udalosti formujú obraz o vašej strane aj o vláde.
Dobre, ale parlament vyhlásil dôveru vláde a môžeme robiť to, čo sme sľubovali pred voľbami, že robiť budeme. Som presvedčený, že prevážia skutky.

.vyvinul sa za uplynulé dva mesiace nejako váš vzťah k Ivete Radičovej?
Máme dobrý korektný a veľmi otvorený vzťah.

.a s ostatnými lídrami koalície?
So všetkými si tykám a taký bližší vzťah mám so svojimi podpredsedami Bugárom a Hrušovským. S nimi je celkom zábava.

.aj vás niektorý z lídrov prekvapil?
Prekvapil ma Hrušovský. Myslel som si, že je to suchár, ale to vôbec nie je pravda. V parlamente ožil ako ryba vo vode. To je pre mňa príjemné poznanie, dobre sa mi bude s oboma spolupracovať. Aj s Milanom Hortom mám dobrý vzťah.

.v kuloároch hovoria niektorí koaliční politici o vašom odvodovom bonuse dosť skepticky. Neurobili ste chybu, že ste nevzali ministerstvo financií, kde by ste na túto agendu mali väčší vplyv?
Nie, som presvedčený, že som dobre urobil, keď som ostal v Národnej rade. Odvodový bonus je v Programovom vyhlásení vlády.

.podmienečne.
Veď aj ja ho od začiatku prezentujem podmienečne. Od začiatku bol odvodový bonus nastavený tak, aby bol fiskálne neutrálny a aby boli zohľadnené dosahy na marginalizované skupiny. Zoberte si moju knižku z roku 2006, v kapitole 7 nájdete túto jednu vec a v kapitole 8 nájdete tú druhú vec.

.akurát, že vyhodnotenie situácie má teraz v rukách Ivan Mikloš, nie vy.
To vôbec nevadí.

.zavedenie rovnej dane bolo v programe tiež s podmienkou. AMikloš najskôr váhal.
Tam bolo napísané: zvážime zavedenie rovnej dane. My máme napísané: zavedieme odvodový bonus. Samotný bonus je nastavený tak, aby bol fiskálne neutrálny a zohľadnil marginalizované skupiny.

.vy si nepripúšťate, že by sa Mikloš postavil proti odvodovému bonusu?
Ešte raz: odvodový bonus sám nesmie vytvárať vyšší deficit. Samotný projekt nesmie byť deficitný a ani nie je. Takto som to vypočítal ja, SAV aj MESA 10.

.prečo je potom tá podmienka vo vládnom programe?
Je tam preto, aby to upokojilo iných. Mne to tam nijako neprekáža, verte mi, to je čistá vec a tá podmienka bola splnená odjakživa.

.ale minimálne politici KDH a SDKÚ si nemyslia, že je to taká čistá vec, skôr sa toho boja.
No áno, lebo je to veľký projekt. A veľa politikov nevie, o čo presne ide. Je to komplexná vec, oproti ktorej bola daňová reforma len kozmetická úprava. Je to veľká reforma a bude treba ešte veľa presviedčania, ale už napríklad nemusím presviedčať Mikloša.

.máte pocit, že SDKÚ a premiérka, ktorí sú takí opatrní k reformám, aby neprišli o stredového voliča, by boli ochotní urobiť niečo, čo je také radikálne?
V programovom vyhlásení je napísané, že bude zavedený odvodový bonus a po druhé, základné časti odvodového bonusu sú tam ešte raz explicitne vymenované. Nemám dôvod spochybňovať Programové vyhlásenie vlády.

.kDH tiež svojho času presadilo do Programového vyhlásenia vlády výhradu vo svedomí, ale SDKÚ použila taktiku, že tú zmluvu odkladala. Prišiel rok 2006, posledná možnosť zmluvu predložiť a vtedy sa tá vláda rozpadla. Keby sa SDKÚ rozhodla postupovať podobne v otázke bonusu, dokedy budete čakať?
Neviem na to teraz odpovedať. Skôr by som sa snažil spraviť kroky, aby sa na tom jednoducho začalo pracovať. A začína sa na tom pracovať. Nezabúdajte, že na túto vec je v prvej fáze najdôležitejší minister práce, lebo tam sú odvody, a ten je náš. A Jozef Mihál je azda najväčší zástanca odvodového bonusu, možno ešte väčší alebo rovnako veľký ako ja.

.kľúčová je tá tretia fáza a tam to bude závisieť od Mikloša.
Tam to bude závisieť aj od mnohých ďalších ľudí. Spoločnosť sa musí dohodnúť, nevyhnutný bude širší spoločenský konsenzus. Buď sa podarí ľudí presvedčiť, alebo bude treba premyslieť taktiku.

.hovoríte o tom spôsobom, ako keby ste si vedeli predstaviť aj ústupovú stratégiu.
Nie. Hovorím o tom tak, aby som vám dal do novín uspokojujúce odpovede, ale nepovedal všetko do detailov.

.spýtame sa takto: je rok 2012, v koalícii nie je ochota zaviesť odvodový bonus. Čo urobíte?
Neviem. Ale dovtedy urobím všetko preto, aby odvodový bonus bol. Nikdy neboli šance na zavedenie odvodového bonusu lepšie ako dnes.

.v programovom vyhlásení je ešte niekoľko zvláštnych vecí. Zaklínate sa, že nebudete privatizovať, pričom je tam tá privatizácia umožnená formou vstupu strategických investorov...
Cargo nie je žiaden strategický podnik a v tomto prípade sme sa bavili o vstupe strategického investora.

.prečo však pravicová vláda nechce privatizovať?
To je dobrá otázka, ale ja si napríklad tiež nemyslím, že treba za každú cenu všetko privatizovať. Treba to dobre zvažovať, ale toto sú otázky viac na vládu ako na predsedu parlamentu.

.vy ste mali vo svojom programe zavedenie výhrady svedomia. Počas povolebných vyjednávaní ste však zablokovali, aby sa do Programového vyhlásenia vlády dostala ratifikácia zmluvy s Vatikánom, ktorá ju garantuje. Prečo?
Výhradu svedomia stále považujem za dôležitý liberálny princíp, ale nevidím dôvod, aby sme to riešili medzištátnou zmluvou. Mali by sme to riešiť vnútroštátnym zákonom.

.prečo ste sa potom na tom nedohodli?
Pretože to nechceli. KDH nešlo o to, aby bola prijatá výhrada vo svedomí, ale aby bola prijatá vatikánska zmluva.

.ale však tá to obsahuje. Prečo máte prob lém smedzinárodnou zmluvou, ktorá obsahuje výhradu vo svedomí?
Pretože si myslím, že by mala existovať „svetská“ legislatíva, ktorá by v určitých prípadoch umožnila lekárovi povedať nie, toto neurobím. S tým nemám žiadny problém.

.o tom istom je aj vatikánska zmluva...
Ale je to vatikánska zmluva.

.v prípade jej ratifikovania by však musela byť prijatá aj „svetská“ legislatíva...
Je to však zmluva s cirkvou, a nie všetci občania sa hlásia k tejto cirkvi. Myslím, že si môžeme pravidlá určiť sami vnútri krajiny a nemusíme kvôli tomu mať zmluvu sVatikánom. My sme potom povedali, že budeme súhlasiť s vatikánskou zmluvou v prípade, ak bude v programovom vyhlásení dekriminalizácia marihuany. KDH nesúhlasilo, a tak tam nie je ani jedno, ani druhé.


.podporili by ste teda domácu legislatívu o výhrade vo svedomí?
Určite áno.

.veľa vecí v programovom vyhlásení je konkrétnych, pokiaľ však ide o šetrenie, má vláda pomerne voľný mandát. Bude sa šetriť?
Čoskoro budú prezentované opatrenia a verte mi, tie budú veľmi konkrétne. Táto vláda ide šetriť. Bude sa šetriť rozumne a nebude to tak, že zoberieme sociálne odkázaným ľuďom aj to posledné, čo majú. Naprí - klad aj to, že sa tu prestane kradnúť, už znamená výraznú úsporu.

.jeden z rezortov, kde bude najväčší tlak na šetrenie, bude určite rezort obrany. Doteraz to bolo tak, že keď prichádzalo k šetreniu, strany si svoje rezorty zúrivo bránili. Ste pripravený na šetrenie v rezorte obrany?
Uvidíme, aké veľké bude, ale začínam vnímať, ako veľmi sa tam kradlo. Pomaly aj nákup toaletného papieru bol vyhlásený za utajovanú skutočnosť a tým pádom mohol byť niekoľkokrát predražený. V tom robí Ľubo Galko veľkú službu pre Slovensko.

.on sa teraz dostal do zaujímavých sporov. Prečo vlastne stiahol svoju nomináciu na šéfa Vojenskej spravodajskej služby?
Viem o tom viac-menej všetko a ja by som konal rovnako. Verte mi, bolo to všetko čisté.

.čisté je, že ho stiahol?
Bola to pasca. Galko konal správne.

.pomýlil sa teda v nominácií?
Niežeby sa pomýlil, ale bol svojimi ľuďmi uvedený do omylu.

.čo sledovali títo ľudia?
Asi to, aby ho znedôveryhodnili alebo oslabili. Dnes už však môžem povedať, že im to nevyšlo.

.to znamená, že táto služba je vo veľkom neporiadku.
Sú tam rozličné záujmy ešte z čias minulej vlády, ale páči sa mi, ako odhodlane k tomu Galko pristupuje.

.šéf parlamentu je do veľkej miery reprezentatívna funkcia. Bude si hľadať aj nejakú svoju špecifickú agendu?
Teraz sa zmojej iniciatívy bude pripravovať komplexný návrh odmeňovania poslancov. S tým strávim nejaký čas. Potom sa plánujem venovať budovaniu strany.

.liberálna ANO sa vminulosti rozsypala, keď jej začali padať preferencie. Ste pripravený na pokles popularity?
Rátame s tým. Napriek tomu si nemyslím, že sme stranou na jedno volebné obdobie, pretože sme stranou čestných ľudí. Nech to znie akokoľvek otrepane. Dávame si mimoriadny pozor na to, koho si pustíme do strany. To je dobrý predpoklad na to, aby sa to „nezhumpľovalo“.

.dokončí sa Bratislavský hrad?
Máme záujem dokončiť hradný palác, tie ďalšie stavby ako jazdiareň, podzemné garáže a baroková záhrada sa zrejme zastavia.

.koľko ešte treba na dokončenie hradného paláca?
Do dvadsať miliónov eur v cenách podľa platných zmlúv.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite