Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spor o STV

.mario Homolka .časopis

Programová štruktúra hlavného okruhu STV, jún, 20.00: utorok – Senzi Senzus, piatok – MiniTalent show, sobota – Pošta pre teba. Tituly: Tichá láska, Kráľovná rieky, Cesta ku šťastiu, Šťastie večnej lásky, Tajný román, Znovu nájdené šťastie. K tomu Dámsky magazín, Vtipnejší vyhráva, Sladká Valentína, Vojna kuchárov, Divoký anjel, Sila lásky...

Čo je toto za idea televízie verejnej služby? Aká je toto alternatíva? Kultivácia ducha a provokácia myslenia? Ak pridáme stav spravodajstva, niet čo riešiť. Zrušiť STV.
Lenže v samotnej myšlienke televízie verejnej služby problém nie je. V demokraciách sú takéto televízie. A funguje to (ČT, BBC). Je to o spôsobe myslenia. Tak prečo to na Slovensku nevieme? Nemáme na to? Mentálne sme ešte nedozreli? Vyriešime to tým, že STV zrušíme? A chceme vôbec za naše peniaze národnú galériu, múzeum, filharmóniu, divadlo? Aj to stojí peňazí, ani na to sa nás nikto nepýta, aj to väčšinu nezaujíma...
Ak je to tak, máme vôbec na vlastný štát? Veď ani na ten sa nás nikto nepýtal.
Za 20 rokov ponovembrovej histórie sa ťažko hľadá obdobie, keď by vysielanie STV bolo hodnotené ako zmysluplné. Neexistuje domáci príklad televízneho verejného vysielania, ku ktorému by sa vo všeobecnosti vzhliadalo a ktoré by bolo pozitívnou výzvou. Absencia dôkazu, že STV môže mať zmysel, má za následok averziu verejnosti. Ak sa v blízkej budúcnosti vnímanie STV nezmení, všeobecné zatratenie prevládne.
Posledná šanca na zmenu vedie cez programovú zmenu. Odborné diskusie o budúcnosti STV, koľko vysielať, za koľko, na koľkých okruhoch, z akej budovy, ako vyberať riaditeľa, sú dôležité. Ale kľúčové je, prečo STV existuje. Teda, čo má a čo nemá vysielať. Verejná diskusia v Českej republike o tom, či okruhy ČT1 a ČT 4 Sport patria svojím programom do televízie verejnej služby, je takým rozmýšľaním.
Vnímanie STV je natoľko zlé, že „oddychový čas“ na prípravu zákonov nie je možný. Odklad zmeny programu by znamenal, že zrušenie STV sa stane predvolebným ťahákom. Plnohodnotná programová zmena v STV, viditeľná vo vysielaní, pritom potrebuje aspoň 2 či 3 roky. Inak hrozí, že nová garnitúra prácne odľahčí ťarbavý tanker, prebuduje ho na efektívnejšiu podobu, otočí kormidlo, ale kým sa kolos rozbehne, všetko zmenia nové voľby.
Takže beží posledná šanca. Rozhodujúca je rýchlosť, s akou bude naštartovaná programová zmena. Jej viditeľnosť bude postupná – cez spravodajstvo, akvizície až po pôvodnú tvorbu.
Krátky odkaz pre Richarda Rybníčka a jeho návrh zrušiť spravodajstvo v STV. Filozofia „vykuchania“ obsahu vysielania tak, aby na ňom nebolo nič politicky citlivé, je prispôsobením sa politike. Takéto riešenie politického tlaku popiera poslanie informovať. Analýza spoločnosti je pritom hlavným poslaním STV. Richard – si profík, máš manažérsky nadhľad a veľa si urobil – ale toto je dosť vedľa.
Záver je jasný – ak sa programová zmena uskutoční okamžite, bez nepochopiteľného váhania nad nevyhnutnou výmenou Nižňanského, vytvorí sa precedens, ku ktorému je možný návrat aj po prípadnej recidíve starých časov. Toto jediné má zmysel. Odklad riešenia až do januára 2012, o ktorom sa už hovorí, tento zmysel úplne zabíja.
Autor je dokumentarista.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite