Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zlato za kladivo

.alfonz Juck .časopis

Rodina Charfreitagovcov si s atletikou užila veľa dobrého aj zlého. Minulý týždeň okrem Liborovho otca nabrali smer Barcelona aj mama s dcérou. Očakávanie bolo veľké, Libor ešte ako favorit na šampionát necestoval. A malo to zlatý koniec.

Po úspechoch na ZOH vo Vancouveri a MS vo futbale sa konečne presadzuje aj olympijský šport číslo jeden, hoci to na Slovensku nemá ľahké. Finálové umiestnenia sa takmer sypali, bol to najúspešnejší šampionát. A po prvý raz znela na seniorskom podujatí slovenská hymna. „Bolo tam dojatie, ale nie príliš veľké. Skôr pocit uspokojenia a naplnenia, že tie roky driny stáli za to,“ povedal Libor. Ten kúsok kovu na jeho krku by mohol priniesť záujem mladých o atletiku. Slovák najlepší v Európe je dobrá motivácia. 
Libor Charfreitag je veľký bojovník proti zlepšovaniu výkonnosti nedovolenými prostriedkami. „Nechcem s tým mať nič spoločné a ohradzujem sa proti tomu, ak nás na rôznych fórach hádžu do jedného vreca. Vždy som bol proti dopingu a neudržiavam kontakty s vrhačmi, ktorí sa dostanú do problémov,“ tvrdí absolvent Southern Methodist University v Dallase. 
Európske kladivo dnes ovláda Slovák z Trnavy. Tu je jeho slávny týždeň: 
Sobota. Barcelonská púť sa začala skorším príchodom, bolo potrebné sa adaptovať na prostredie.
Nedeľa. Večerný tréning.
Pondelok. Ráno si Libor pozrel hlavný štadión, ohmatal sektor a povrch. Potom oddych.
Utorok. Kvalifikáciu zvládol na výbornú, vyhral ju. Hodil bez problémov v prvom pokuse 77,70, o meter a dvadsať centimetrov viac ako súperi. Bol na svojej „tretej“ Európe a z roku 2006 si ešte pamätal pocit, keď sa nepodarí kvalifikácia. Poučil sa, dobrá práca.
Streda: Finále je Liborova jedenásta súťaž roka. Začal ju presne, ako si želal. Prvý pokus 75,50 mu zabezpečil užšie finále. Sektor mu sedel, hneď vedel, v čom má pridať, aby bol druhý pokus dlhší. Bol. 80,02, na čo už nikto nenašiel odpoveď. Tretí pokus rozhodcovia po treniciach neuznali, štvrtý takmer 78 s prešľapom, piaty, solídny 77,29, šiesty ako istý víťaz vynechal. Nasledovali gratulácie súperov, rozhovor pre divákov v bezchybnej angličtine, potom mix-zóna pre svetové médiá. Na hoteli malá oslava s trénermi, otcom a zväzovou predsedníčkou.
Štvrtok. Najprv stretnutie so slovenskými médiami, podvečer vyhlásenie víťazov.
Piatok. Ranný odlet domov, prvé rozhovory. Rodinná oslava. 
Sobota: Mal byť hosťom prvoligového futbalu v Trnave.
Čo ďalej? Libor je najlepší na svete podľa tabuliek a najlepší v Európe podľa výsledkov. Atletika má šancu z toho ťažiť tam, kde sa rozhoduje o koncepcii a podpore športu. Prečo máme v porovnaní s Českom o 100 dráh s umelým povrchom menej? Prečo klesajú počty záujemcov o atletiku z radov mládeže? Kde sa strácajú absolventi vysokých škôl so špecializáciou na atletiku? Ako napreduje vzdelávanie a výchova trénerov a atletických funkcionárov? Kde sú sponzori, ktorí by mohli pomôcť? 
Táto zlatá a ďalšie skvelé finálové úspechy môžu byť impulzom. Budú?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite