Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Bláznivý štrajk
Grécko je ochromené: štrajk špeditérov a vodičov nákladných áut spôsobil, že benzín sa dal minulý týždeň natankovať iba v Aténach a okolí. Gréci a desaťtisíce turistov sa tak nemajú ako premiestňovať – na Rodose či Kréte odstavovali turisti prenajaté autá, ktorým došlo palivo, na okraji cesty. Mnohé podniky museli zastaviť výrobu, ohrozené boli aj nemocnice v dôsledku zastavených dodávok liekov. Situáciu neupokojil ani zúfalý premiér George Papandreou, ktorý minulú stredu vyhlásil mobilizáciu a povolal štrajkujúcich späť do práce. V piatok, teda o dva dni neskôr, sa však vodiči dohodli, že príkaz neuposlúchnu a ďalej budú zápasiť za svoje požiadavky aj za cenu paralyzovania hospodárskeho a sociálneho života v krajine. 
Štrajk vyvolalo opatrenie vlády, ktorá na základe reformného balíka – vyrokovaného s EÚ a MMF ako protihodnota za 110-miliardovú pôžičku – zrušila monopol špeditérov. Tí vďačili vojenskej diktatúre zo 70. rokov za výhodný biznis: prepravovanie tovaru im zaručovali štátne licencie, ktoré boli vydané len vo veľmi obmedzenom množstve. Štát pritom za posledných 25 rokov nevydal žiadnu novú licenciu, preto ceny predávaných licencií dosahovali na trhu závratné výšky. Prípadný záujemca musel vlastníkovi licencie ponúknuť obrovské peniaze; jedna licencia stála údajne až do 300-tisíc eur. Zvýhodnená skupina Grékov si tak zabezpečovala slušné živobytie na dôchodok. Celé desaťročia – až doteraz. 
Vláda chce rovnako liberalizovať podnikanie aj v ďalších branžiach, ktoré si v dôsledku rozdaných licencií užívali sociálne privilégiá: advokáti, notári, architekti či taxikári. 
Je preto pochopiteľné, že štrajkujúci nemajú veľké sympatie obyvateľov. Gréci v tejto chvíli  jednoznačne podporujú vládnucich socialistov, ktorí krajinu podrobili radikálnej kúre. Tá už prináša pozoruhodné výsledky: v priebehu uplynulých šiestich mesiacov znížila rozpočtový deficit o vyše 40 percent, čo je viac než predpokladala dohoda s EÚ a MMF. Vďaka rýchlym úsporám tak môžu Gréci dostať v tomto roku deficit verejných financií na 8,1 percenta (z 13,6 percenta v minulom roku!). Pre život Grékov znamenajú tieto čísla mimoriadne utiahnutie opaskov: kúpna sila mnohých obyvateľov klesne v tomto roku o asi 30 percent. Pokiaľ ustavičné štrajky situáciu ešte nezhoršia...
.mh

Krvavý mesiac
Tohtoročný júl bol pre americké jednotky pôsobiace v Afganistane vôbec najkrvavejším mesiacom od začiatku vojny v roku 2001. Za posledný mesiac zomrelo v stredoázijskej krajine 63 vojakov, v júni to bolo len o 3 menej. Američania sa napriek zhoršujúcej situácii snažia čoraz intenzívnejšie bojovať proti Talibanu. Od začiatku invázie v roku 2001 stratili už vyše 1 000 vojakov. 
.tg .sita 

Koniec koridy
Katalánsky parlament zakázal koridu. Za jej zrušenie hlasovalo 68 poslancov a 55 bolo proti. Reagovali tak na petíciu 180-tisíc obyvateľov, ktorá žiadala zákaz „barbarského“ predstavenia. Je však otázne, nakoľko išlo len o ľudskosť. S návrhom prišli katalánski ľavicoví nacionalisti, ktorí argumentovali aj tým, že býčie zápasy sú katalánskej kultúre cudzie a sú španielskym importom. 
.tg

Sarkov problém
Aféra okolo francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho pokračuje. Polícia vypočula ministra práce Erica Woertha, ktorý je obviňovaný z nelegálneho financovania Sarkozyho strany Únia za ľudové hnutie. Navyše, Woerthova manželka v minulosti pracovala ako investičná poradkyňa dedičky firmy L´Oréal Liliane Bettencourtovej, ktorú pre zmenu obviňujú z daňových únikov. 
.tg .sita

Prázdniny v Ríme
Prázdniny-neprázdniny, v Ríme to žije. Predseda dolnej parlamentnej komory Gianfranco Fini sa dostal do sporu s premiérom Silviom Berlusconim. Ten ho najprv obvinil zo zrady a konšpirácie s cieľom rozložiť ich stranu Ľud slobody. Fini na oplátku povedal, že poslanci, ktorí sú na jeho strane, budú možno hlasovať proti vládnym návrhom, ktoré sú nespravodlivé a poškodzujú širší záujem. 
.tg

Budvar patrí Česku
Už roky sa ťahajú spory amerického pivového gigantu Anheuser-Busch s českobudějovickým pivovarom o značku Budweiser. Američania chcú s touto značkou preniknúť aj na európsky trh, ale nedarí sa im to. Najnovšie prehrali spor na Európskom súdnom dvore, ktorý potvrdil, že značka piva patrí Česku. Nepomohli ani protesty Američanov, že česká spoločnosť nedodala načas dokumenty, dokazujúce pôvodné zaregistrovanie značky. 
.jr
Ferenc Gyurcsány/
Bývalí maďarskí premiéri Ferenc Gyrcsány a Gordon Bajnai podľa Fideszu klamali ohľadne plánov na výstavbu megakasína, ktoré malo stáť v blízkosti jazera Velence. Predchádzajúce vlády sa snažili urýchliť licenciu pre kasíno. Existuje podozrenie, že pri tom porušili zákon. 
Wyclef Jean/
Spevák kedysi slávnej skupiny Fugees zvažuje, či má kandidovať v novembrových prezidentských voľbách na Haiti. Spevák sa na Haiti narodil, ale vyrástol v New Yorku. Mladí na chudobnom ostrove sa na neho vraj pozerajú ako na postavu, ktorá im prináša nádej a inšpiráciu.
Radek John/
Nový český minister vnútra sa zasadil o to, aby polícia zasa začala pracovať na známom prípade Jiřího Kájínka. V kauze sa totiž objavil nový svedok. Kritici teraz Johnovi pripomínajú, že by ako minister vnútra nemal zasahovať do prípadov či dokonca úkolovať políciu. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite