Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marazmus v Nitre

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Odchádzajúca vláda napriek sľubom exministra Richarda Rašiho odmietla reagovať na vážne problémy v nitrianskej Fakultnej nemocnici. Bude jej riaditeľ a zároveň poslanec Smeru Jozef Valocký naďalej vo funkcii?

Tristný stav v nitrianskej nemocnici pokračuje. Od februára, keď sme v článku Nemocnica na okraji nervov písali o zneužívaní osobnej moci jej riaditeľa a znovu - zvoleného poslanca za Smer Jozefa Valockého, problém doľahol aj na prednostov. Aký je v nemocnici dlhodobý stav? Nový riaditeľ prišiel do nemocnice s jasným cieľom: šetriť. Dôsledkom šetrenia je však strata odbornosti, depresia zamestnancov a riziko pre obyvateľov regiónu.

.šetrenie?
Šetrenie na spôsob Valockého znamená pretláčanie „kolektívnej“ zmluvy, ktorá ignoruje lekárske odbory. „Nútia nás klamať a robiť fiktívne výkazy,“ tvrdia sestry. Pikantné je, že Valocký lekárov pripravil ešte aj o výdobytky zo štrajku z roku 2006, za ktorým stál práve Smer. O zákonné rizikové príplatky prišli aj sestry pracujúce s röntgenom či s biologickým materiálom.
Ohrozené je aj zdravie obyvateľov. Fakultná nemocnica je koncovou nemocnicou, z menších nemocníc sa do nej posielajú špeciálne prípady. No atestovaní a skúsení lekári z nemocnice odchádzajú. Šetrenie má aj podobu nedodržiavania normatívov. Na operačných sálach chýba základný materiál, z nemocnice odišla štvrtina skúsených lekárov, pričom boli zrušené viaceré spádové nemocnice a nitrianskej nemocnici rastie počet výkonov.
Nemocnica sa prepadá aj v hodnotení poisťovní a v spokojnosti pacientov. V hodnotení poisťovne Dôvera sa medzi fakultnými nemocnicami zosunula zo štvrtého na ôsme miesto. V hodnotení nemocníc VšZP skončila na šestnástom mieste.

.prípad Milovský
O pomeroch v nemocnici vypovedajú personálne šachy na najvyšších miestach oddelení. Nie všetci prednostovia si však trúfli hovoriť.
O miesto prišiel napríklad detský arytmológ a prednosta Detskej kliniky profesor Vladimír Milovský. Nahradila ho námestníčka nemocnice Alena Ďurišová. Nedob - rovoľná výmena lekára, ktorého odbornosť presahuje slovenské hranice, za docentku s podstatne nižšou kvalifikáciou, no s nadpriemerne prejavovanou lojalitou k riaditeľovi, je symbolickým vyjadrením vnútornej politiky nemocnice.
Prednosta Milovský, držiteľ kardiologického titulu Fellow of European Society of Cardiology a vedúci Katedry klinických disciplín a urgentnej medicíny na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, práve na svoju funkciu prednostu zrejme doplatil. Prednostovia sú pre Valockého tŕňom v oku, keď - že na nich ako zástupcov univerzity nemá vplyv ako na primárov. Na klinike, kde sa robí výučba zdravotníkov, je primár len zástupcom prednostu. Chýbajúci mocenský dosah dal Valocký prednostom pocítiť už pri svojom príchode. Prednostov degradoval, v skutočnosti prestali byť primárovi nad riadení, ako tvrdí vyhláška ministerstva zdravotníctva. „Nie je pravda, že prednosta kliniky je podriadený primárovi, len prijatou organizačnou zmenou sa vymedzili kompetencie primárovi a prednostovi,“ tvrdí Valocký. To je pravda. Primárov Valocký nepodriadil prednostom kliník, ale priamo sebe, čím vytvoril dvojvládie a potenciálny zdroj konfliktu. O mnohom svedčí za posledné roky v nemocnici aj rastúci počet primárov a klesajúci počet prednostov. „Rovno mi oznámil, že jeho nechuť ku mne pramení z mojich aktivít proti redukcii lôžok na Detskej klinike,“ tvrdí 62-ročný profesor Milovský.
Ďurišová chcela detskú kliniku už dávnejšie. Svoju novorodeneckú kliniku má Ďurišová personálne rozbitú, lekári od nej odchádzali dokonca pred dokončením atestácie. Jej lojalita k riaditeľovi priniesla svoje ovocie: Detskú kliniku získala tým, že sa spojila s jej novorodeneckou klinikou. Zlúčenie bez problémov prebehlo aj na senáte a vo vedeckej rade UKF. Valocký vznik zlúčenej Kliniky novorodencov, detí a dorastu bráni tým, že ide o „komplexnú starostlivosť o dieťa.“ „Tým, že prednostom kliniky je neonatológ a primárom pediater – špičkový odborník, sú splnené všetky kritériá na poskytovanie zdravotnej starostlivosti na tejto klinike.“ No nový primár má svoju súkromnú ambulanciu a do nemocnice chodí len na štyri hodiny denne, klinika nemá ani zástupcu primára a prednostkou je docentka špecializujúca sa na deti bezprostredne po pôrode.

.ďurišovej klinika
Riaditeľa nepriaznivý výsledok parlamentných volieb rozhodne zaskočil. Pôvodný plán bol zlúčiť kliniky na jeseň, no k zlúčeniu došlo krátko po voľbách. Koncom júna si riaditeľ náhle predvolal lekárov pediatrie a oznámil im, že o tri dni sa kliniky zlúčia a bývalý prednosta kliniky Milovský zostane vo funkcii sekundárneho lekára. Poverenou prednostkou sa stala Ďurišová. Na miesto ešte prebehne konkurz, ktorý navyše vyhlasuje univerzita, čím je papierovo zaručená transparentnosť, no to ešte neznamená, že ho nejde ohýbať tým „správnym“ smerom. Výberové konania, ktoré sa v nemocnici rozbehli v nedávnom čase, rozhodovala päťčlenná komisia. Prizvaný lekár z daného odboru z inej nemocnice, zástupca odborov, vedúca personálneho oddelenia nemocnice a námestníci. Ak Valocký niekoho na post chce, komisia ho zväčša schváli. To, že Milovský prišiel predčasne o funkciu, Valocký obhajuje „organizačnou zmenou“ zlúčenia kliník. „Táto zmena bola schválená Vedeckou radou fakulty a Veľkým senátom UKF Nitra.“

.šikana ako pracovná metóda
Konflikt medzi Milovským a riaditeľom sa netýkal len osekávania počtu lôžok. Milovskému odvtedy padali polená pod nohy dlhodobo. Napríklad keď mu riaditeľ zrušil pracovné voľno na služobnú cestu pár dní pred tým, ako šiel prednášať na konferenciu do Chorvátska. Ako prednosta s polovičným úväzkom dostal od riaditeľa aj príkaz nepohybovať sa v nemocnici mimo svojich určených pracovných hodín. „Bol to absolútny nezmysel, ako prednosta musím byť poruke 24 hodín denne, preto tu vykonávam aj svoju pedagogickú činnosť, vo svojej pracovni sa pripravujem mimo úradných hodín,“ tvrdí dnes odvolaný lekár. Keď raz v noci prišiel k dieťaťu s poruchou srdcového rytmu, okamžite prišla kontrola pod vedením samotnej docentky Ďurišovej.

.hospodárenie
Napriek problémom, ktoré Valocký spôsobil, sa obvykle aj medzi jeho kritikmi často uznáva, že sa snaží o vyrovnané hospodárenie, hoci nevhodnými metódami. Niekoľkí lekári však tento názor spochybňujú. Milovský ponúka aj konkrétny príklad. Snažil sa o vybudovanie pracoviska pre deti s poruchami srdcového rytmu, čím by mohla klinika zarábať, poisťovne by ušetrili a deti z regiónu by nemuseli cestovať. Vyšetrenie by stálo 18 500 korún pri minimálnych nákladoch, teda by bolo podstatne lacnejšie než v Bratislave. Stačilo len vyjednať platby od poisťovní, čo Valocký najprv prisľúbil, no neskôr, keď ich konflikt kulminoval, to odmietol. „Riaditeľ vytvoril atmosféru strachu a morálny marazmus,“ hovorí Milovský a pokračuje: „Sú prehodené základné charakterové motivácie, kde výhody má donášač. Spôsobil degradáciu významných odborníkov na servilných sluhov, čím sa stráca aj odborná úroveň, ktorá tu bola predtým veľmi dobrá.“

.trauma profesora Lohnerta
Jedným z úspechov nového riaditeľa je aj nový pavilón, ktorý sa stavia s prispením eurofondov. Jeho múry sa ťahajú pri vstupe do areálu, za obeť mu padlo parkovisko, kam sa premiestnil heliport z tohto miesta. Autá dnes stoja na chodníkoch a občas bránia sanitkám v plynulom prejazde areálom nemocnice. Oproti stavbe sa na štvrtom poschodí v malej pracovni s posteľou tisne profesor Jozef Lohnert. Do kutice je nedobrovoľne premiestnený už niekoľkýkrát.
O pár dní odchádza ordinovať do Kuvajtu. „Vrátim sa, iba ak sa zmení riaditeľ,“ tvrdí čudesným spôsobom odvolaný prednosta traumatológie.
Tomuto uznávanému špecialistovi je za jeho klinikou evidentne ľúto. Jeho traumacentrum bolo jedno z dvoch na Slovensku.
„Vykonávalo operácie, ktoré sa nerobili nikde inde na Slovensku, najmä na poli spinálnej chirurgie boli viaceré nové operačné metodiky odskúšané práve tu. Myšlienka, ktorá predbehla dobu, skončila dňom nástupu Valockého, napriek tomu, že to bolo bez akýchkoľvek výdavkov,“ tvrdí Lohnert. Aj tento prípad vrhá zlé svetlo na Valockého personálnu politiku. Na Oddelenie úrazovej chirurgie sa ako sekundárny lekár vrátil bývalý primár Alexander Poprac. O funkciu prišiel v roku 2000, keď ho vzali do vyšetrovacej väzby za trestný čin prijímania úplatku vo funkcii súdneho znalca. Okresný a krajský súd v Banskej Bystrici ho síce odsúdil, no po zavraždení svedka a po sérii odvolaní bol oslobodený. Cesta späť do špitálu sa otvorila až príchodom Valockého. Napriek tomu, že oddelenie malo do roku 2011 riadne zvoleného prednostu Lohnerta a primára Petra Orbána, bez ich odvolania boli vypísané nové konkurzy. Oddelenie sa totiž premenovalo na kliniku. „Zmenil sa len názov, ale v podstate sa nezmenilo nič,“ tvrdí Orbán. „Keďže profesor Lohnert nemal zmluvu ani menovací dek - rét na prednostu Kliniky úrazovej chirurgie a ortopédie, na Fakulte ošetrovateľstva a sociálnych vecí UKF Nitra bolo vypísané výberové konanie,“ odpovedá Valocký.
No Lohnert konkurz vyhral. Voľba vedenie zrejme zaskočila. Ešte v ten deň doručil Poprac Valockému oznámenie, že Lohnert približne dvadsiatke pacientov poškodil zdravie. Napriek čerstvo vyhranému konkurzu riaditeľ Lohnertovi okamžite zakázal vstup na operačné sály a na ministerstvo putovala žiadosť o prešetrenie. „Komisia v odborných záveroch potvrdila postupy non lege artis vo viacerých prípadoch a odporučila riaditeľovi FN Nitra oznámiť zistené skutočnosti orgánom činným v trestnom konaní,“ odpovedá pre náš časopis riaditeľ.
Valocký Lohnertovi oznámil, že buď dá sám výpoveď, alebo na neho bude podané trestné oznámenie. „Považoval som to za vydieranie a výpoveď som nepodal,“ tvrdí Lohnert. Možné pochybenie bolo zistené v ôsmich prípadoch. Lohnert pacientov navštívil a okrem dvoch, ktorých nenašiel, pacienti jeho pochybenie odmietli. „Všetci mi podpísali, že sú spokojní s operáciou a mojím zákrokom, liečením a konaním,“ tvrdí. „Nechcem sa k veci ďalej vyjadrovať, pretože som ju postúpil súdu – so žalobou na ochranu osobnosti.“

.kto to tu vedie?
Lohnerta sa napokon odstaviť podarilo. Nový konkurz na to isté miesto sa zrealizoval počas jeho pracovnej cesty do USA. Prečo sa konkurz na prednostu realizoval počas Lohnertovej pracovnej cesty v zahraničí, napriek tomu, že mal zmluvu až do roku 2011? „Termín uskutočnenia výberového konania určuje UKF Nitra,“ odpovedá Valocký. K Popracovi sa nevyjadril. Napriek deficitu traumatológov bol Lohnert napokon prepustený pre nadbytočnosť.
Politika ovplyvnila aj konkurz na post primára traumatológie. Podľa zdrojov .týždňa mestský funkcionár Smeru Štefan Štefek pri výberovom konaní na miesto primára kliniky vyhlásil, že je zbytočné, aby sa nie - kto vôbec prihlásil, pretože on už vybral do funkcie Šimona Kónyu (lekár, ktorý napísal neslávne známy znalecký posudok na Hedvigu Malinovú, na základe ktorého polícia usúdila, že nemohla byť zbitá). S Kónyom vraj chodieva na poľovačky. Konkurznú komisiu riaditeľ zložil zo štyroch námestníkov nemocnice a zástupcu lekárskych odborov, ktorý mal zastupovať záujmy zamestnancov. Kónya zvíťazil napriek odporu lekárov, ktorí si vybrali lekára Petra Orbána.

.jednoducho nemocnica...
Napriek tomu, že lekárov a sestier masívne ubúda, riaditeľ tvrdí, že ide o „bežný pohyb zamestnancov“ a chváli sa prijatím špičkových odborníkov a množstvom nových operačných a liečebných postupov – nemocnica napríklad zaviedla výkon potratov, ktoré sa v nej už osem rokov nerobili. Nitra sa síce v médiách pýši kúpou lineárneho urýchľovača, no na jeho adekvátnu prevádzku jej chýbajú röntgenolaboranti a onkológovia. „Bez nich je ten prístroj len kopou šrotu,“ tvrdí nemenovaný lekár.
Nemocnica pod novým vedením stratila aj akademickú úroveň. „Výrazne klesá objem publikácií a monografií. Minulý rok to boli len dva články v slovenskom časopise, tento rok nič. Práve toto odráža úroveň nemocnice,“ tvrdí Lohnert.
Riaditeľovi ďalej vyčíta spolu s kolegami nekompetentné rozhodnutia, ktoré predkladá výlučne direktívne. „Nie je absolútne prístupný akejkoľvek diskusii ani argumentácii. Jeho príchodom sa v riadiacej práci objavili dovtedy neznáme praktiky – manipulovanie výberových konaní, vyhrážanie, v mojom prípade aj vydieranie, klamstvo, lož a najmä strach,“ tvrdí Jozef Lohnert. „Naša klinika je úplne rozložená, práca dezorganizovaná, všade je chaos a neporiadok. Všetko sa riadi limitmi a nezmyselnými príkazmi. Ak chýba do konca mesiaca uzatvorenie desiatich hospitalizácií, vydá sa príkaz prijať desať pacientov s čímkoľvek a ak sa, naopak, limit už naplnil, aj plánovaní pacienti príslušnej poisťovne sú odmietnutí.“ Lekárom a sestrám tak na perách zostáva posledná, nevyslovená otázka: príde s novou vládou aj nový riaditeľ?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite