Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Vláda: zmeny
Nová slovenská vláda sa pustila do práce. Na svojom minulotýždňovom zasadnutí schválila novelu kompetenčného zákona, podľa ktorej by malo do dvoch mesiacov ministerstvo životného prostredia, ktoré zrušila Ficova vláda, obnoviť svoju činnosť. Kabinet navrhol, aby sa parlament zaoberal normou v skrátenom legislatívnom konaní, dôvodom má byť zabezpečenie rýchlej pomoci ľuďom postihnutým nedávnymi záplavami. Nového ministra navrhne Most – Híd, ako však povedal minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, o mene šéfa rezortu zatiaľ nechce špekulovať. 
Radičovej vláda pokračovala aj v personálnych zmenách. Prezidentovi navrhla, aby za šéfa SIS vymenoval bývalého poslanca za SDKÚ Karola Mitríka. Kabinet tiež zrušil posty troch splnomocnencov. Zachované zostane kreslo splnomocnenca pre informačnú spoločnosť, ako aj pre rómske komunity. Posledne menovaný post vyvolal veľkú pozornosť. Na jeho čelo sa totiž prvýkrát dostal človek nerómskeho pôvodu. Ďalšou zmenou je, že splnomocnenec Miro Pollák so svojím úradom už nebude patriť pod vicepremiéra pre menšiny, ale priamo pod premiérku. 
Na verejnosti sa už objavil aj návrh programového vyhlásenia vlády. Veľkou zmenou má napríklad prejsť odvodový systém. Výber daní a odvodov sa má zjednotiť. Zvýšiť by sa vraj mala DPH na lieky, zdravotnícke pomôcky a knihy. V oblasti zdravotníctva chce vláda odmeňovať ľudí, ktorí chodia na preventívne prehliadky. Mali by sa zaviesť návštevy odborného lekára bez odporúčania všeobecného. Nových učiteľov do oblastí, kde chýbajú, chce vláda prilákať na byty či príspevok na bývanie. Podľa programového vyhlásenia chce kabinet tiež zmenšiť rozpätie medzi hornou a dolnou hranicou pokút za dopravné priestupky. Po novom by sa tak nemalo dať s policajtom dohodnúť. K ďalším novinkám patrí povinné elektronické verejné obstarávanie, zverejňovanie všetkých zmlúv so štátom na internete či podpora vstupu Islandu a Chorvátska do EÚ.  
V pondelok má o programovom vyhlásení rokovať koaličná rada a v stredu vláda. Premiérka Iveta Radičová údajné programové vyhlásenie trochu spochybnila, keď upozornila, že dokument, ktorý koluje, nepozná. Radičová tiež ubezpečila, že programové vyhlásenie neposunul médiám nikto z jej úradu a vyjadrila rozhorčenie, že podklady sa dostali k novinárom ešte skôr ako k nej. 
.tg

Visegrad aj Varšava
Nový český premiér Petr Nečas vykonal svoju prvú zahraničnú cestu tradične na Slovensko, Iveta Radičová zas vycestovala do Budapešti, kde sa konalo stretnutie premiérov krajín Visegrádskej štvorky. „Budeme hľadať, čo nás spája a budeme odhliadať od toho, čo nás rozdeľuje,“ vyhlásila Radičová na stretnutí. Premiérka v piatok odcestovala na pracovnú cestu do Poľska.
.eč, SITA

Zmeny na kultúre
Minister kultúry odvolal riaditeľku sekcie ekonomiky Hildu Gajdošovú, menoval nového šéfa sekcie kultúrneho dedičstva – Branislava Rezníka a sekciu umenia povedie Janka Motyčková. Krajcer zatiaľ ponechal na ministerstve tzv. jazykových inšpektorov, ktorí majú dohliadať na dodržiavanie jazykového zákona. Prekvapivo na svojom poste ostáva Nataša Slavíková zodpovedná v čase Maďariča za oblasť médií.
.eč
Spišiak reloaded
Slovenský organizovaný zločin má po štyroch rokoch naspäť vážny problém. Na čelo Policajného zboru sa vracia plukovník Jaroslav Spišiak. Na naháňanie zločincov dostal podľa vlastných slov voľné ruky. „Organizovaný zločin, keď je nútený vraždiť sa navzájom, to robí len v najnevyhnutnejšom momente, keď už iné riešenie neexistuje,“ znie jeho teória. Ak mafiánskych vrážd pribudne, bude to znamenať, že podsvetie jeho príchod zaregistrovalo. 
.gaš
Koncepčný NKÚ
Národný kontrolný úrad nebude špeciálne kontrolovať zmluvy, ktoré rezorty v chvate podpísali tesne pred voľbami, povedal jeho šéf Ján Jasovský Ivete Radičovej, lebo NKÚ „pracuje koncepčne“ a nemá v pláne kontrolu v súvislosti s voľbami. Jasovský plánuje vo funkcii zotrvať do konca funkčného obdobia, do roku 2012. „Ak by sme nerešpektovali zákon, bolo by to v prípade NKÚ smiešne,“ povedal účastník tatranského konského póla pod záštitou J&T Banky. 
.gaš
Diaľnica do 2014
Chýbajúce úseky diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami by mali byť dokončené do roku 2014, tvrdí minister dopravy Figeľ. Diaľnice by sa však mali stavať lacnejšie. Podľa jeho slov bývalá vláda si vo výstavbe diaľnic dávala nereálne ciele, čím sama seba tlačia do nevýhodnej pozície, čo dodávatelia stavieb zneužívali. Figeľ uvažuje stavať diaľnice aj z prostriedkov uložených v druhom dôchodkovom pilieri a získal pre to už aj politickú podporu.
.eč, SITA 
Milan Haborák – dvakrát a dosť. Slovenský guliar a rekordér doplatil na nové techniky detekcie zakázaných látok. Anabolikum stanozol v jeho organizme znamená podľa svetového športového kódexu doživotný dištanc vo vrcholovom športe, keďže je to jeho druhý prehrešok. „Všetkým sa úprimne ospravedlňujem,“ reagoval guliar. 
Magda Vášáryová – hoci plánovala zaujať post ministerky kultúry, regionálny zväz SDKÚ ju po svojich primárkach navrhuje za kandidátku na primátorku hlavného mesta Bratislavy. Ostatní koaliční partneri sú však k spoločnému postupu rezervovaní, najmä KDH nechce stratiť svoju tradičnú baštu.
Karol Mitrík – nový šéf SIS bol prekvapením. Najmä preto, že ho málokto pozná. Takže základné údaje: narodený v roku 1946, v rokoch 2002 – 2006 poslanec za SDKÚ. Tohto roku kandidoval za túto stranu z 94. miesta, kde aj skončil. Ešte o ňom budeme počuť, minimálne, keď bude odchádzať. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite