Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odcvála?

.tomáš Gális .časopis .týždeň doma

Sedem týždňov po slávnostnom odhalení a šesť týždňov po parlamentných voľbách, pre ktoré bola odhalená, zostáva osud sochy „kráľa” Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu neistý.

Hlavné slovo v celom prípade bude mať nový predseda NRSR Richard Sulík, ktorý problém zdedil po svojom predchodcovi Pavlovi Paškovi. Ten spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom a premiérom Robertom Ficom v rámci predvolebnej kampane Smeru sochu odhaľoval.  
Podľa vyjadrenia Richarda Sulíka z tohto týždňa nechce rozhodnúť sám ani unáhlene. Predsedovi parlamentu sa socha od Jána Kulicha síce nepáči, ale o jej budúcnosti má rokovať a rozhodovať expertná komisia, ktorú má zostaviť historička Marína Zavacká. „Komisia posúdi, čo je to za sochu, má tu byť, nemá tu byť, či by jej náhodou niekde nebolo lepšie, čo je to za nápis, je dobrý, je zlý, predloží nejaké návrhy a potom uvidíme, že čo,“ povedal Sulík. Komisia sa má zaoberať aj financovaním sochy a má sa vyjadriť aj k symbolu, ktorý má Svätopluk na štíte, pripomínajúci znak Hlinkovej gardy.
K soche sa minulý týždeň vyjadrili aj poslanci za OKS. Strana v stručnom vyhlásení navrhuje „vrátiť nepodarenú jazdeckú sochu Svätopluka jej objednávateľovi, občianskemu združeniu Svätopluk“. Podľa OKS nie je známe, kto a akým spôsobom oficiálne rozhodol, že sa stane súčasťou týchto priestorov, nápis na soche propagandisticky slúži historickej mystifikácii Roberta Fica o Svätoplukovi ako kráľovi starých Slovákov, autorom sochy je popredný umelec z obdobia komunistického režimu a normalizácie a na štíte sochy je umiestnený dvojkríž, ktorý je tvarovo zhodný s odznakom Hlinkovej gardy. 
Otázku symbolu na štíte otvoril spravodajský server aktualne.sk, ktorý oslovil tajomníka Heraldickej komisie ministerstva vnútra Ladislava Vrteľa. Ten potvrdil, že „rovnoramenný dvojkríž v kruhu na štíte sochy kráľa Svätopluka je tvarovo zhodný s odznakom Hlinkovej gardy. Používal sa od r. 1938 a bol účelovo vytvorený podľa vzoru hákového kríža v kruhu – emblému Hitlerovej NSDAP“. Podľa Vrteľa však nebolo použitie tohto symbolu na soche kráľa Svätopluka úmyselné, „išlo len o dôsledok poľutovaniahodného ignorovania historických skutočností bez konzultácie s heraldikom“. 
Triezvejší názor ako autori titulkov v novinách má aj minister vnútra Daniel Lipšic, podľa ktorého podporuje socha skôr zlý vkus ako fašizmus. Podľa ministra ide o čisto odbornú záležitosť, ktorú polícia riešiť nebude. „Bolo by zlé, keby sme sa ako politici pasovali do úlohy heraldikov, odborníkov či historikov,“ povedal Lipšic. Vzhľad sochy by podľa neho mali posudzovať predovšetkým historici, umelci, verejnosť a v neposlednom rade záleží na predsedovi NRSR, čo s ňou spraví.
Podľa Sulíka teda bude rozhodovať komisia. Snáď sa do nej dostanú aj zástupcovia výtvarníkov, ktorí ešte pred odhalením sochy zaslali trom najvyšším ústavným činiteľom list s výhradami k dielu a v ktorom sa okrem iného píše: „Vytvárajme diela, ktoré nebudú historizujúcim paškvilom! V predvolebnom čase a bez odbornej diskusie ste do verejného priestoru arogantne umiestnili ďalší pseudosymbol, ktorým demonštrujete návrat k normalizačnej estetike.“ Toto a odstránenie sochy by bol ten lepší prípad.
Horšie by bolo, keby komisia slúžila len ako alibi pre predsedu parlamentu, ktorý sa nevie rozhodnúť sám. Jeden z jeho predchodcov sa takto nerozhodol a pred budovou NRSR dodnes stojí Kulichovo Vítanie. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite