Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je to pikantné a trochu schizofrenické

.eva Čobejová .časopis .médiá

Hovorcom premiérky a šéfom tlačového úradu vlády sa stal ekonomický komentátor Rado Baťo (predtým Trend, potom SME). O jeho novej kariére sa v novinárskych kruhoch veľa debatovalo.

.čo bolo pre vás najväčšou výzvou pri odchode na post hovorcu vlády?
Je to úplne iný typ práce, než robiť novinára, ale je to zároveň blízko. Tým je to pre mňa pikantné a trochu schizofrenické. Ale rozhodujúci faktor bol, že ma lákalo zistiť, aké je to „naozaj“ v politike, pričom premiérka je v úplnom centre diania. Preto som dlho neváhal. Som ešte relatívne mladý, zariskoval som.
.v SME ste nevydržali dlho. Splnila práca v tomto vydavateľstve vaše očakávania? 
Splnila. Písal som pre iné, väčšie publikum, vyskúšal som si prakticky denné komentovanie. SME je skvelá redakcia.
.keďže ste rešpektovaný ekonomický novinár, bude premiérka využívať aj vaše rady v ekonomickej oblasti?
Taká je naša dohoda. Budem sa snažiť jej radiť a verím, že to pre ňu bude užitočné. Ale samozrejme nebudem jediný, bude mať svojich oficiálnych interných a externých poradcov. Je to jedna z rozhodujúcich vecí, ktorá ma presvedčila, aby som ponuku Ivety Radičovej zobral.
.je podľa vás ešte možný návrat z postu hovorcu vlády do novín, alebo bude po tejto etape nasledovať iná kariéra (biznis alebo politika)?
Kamaráti mi hovoria, že som prešiel na temnú stranu. Navyše, mnohí hovorcovia na Slovensku robia pre svojich šéfov nadprácu a vyzerajú ako ich nepodarené klony aj vo vzťahu k novinárom. Pri takomto štýle práce je návrat ťažký, pravda, ak nerátame rôzne obskúrne polostranícke plátky.  Miro Beblavý na Facebooku napísal, že ho fascinuje umelá hra na oddelenie žurnalistiky od iných/politických profesií v štýle – kto prešiel na druhú stranu, nemôže späť. A tvrdí, že keby som sa o dva roky rozhodol od Ivety Radičovej odísť, hneď by ma ako vydavateľ najal za šéfredaktora alebo komentátora. Za seba hovorím, že neviem. Odišiel som s vedomím, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa moja novinárska kariéra skončila. Čo bude o štyri roky, netuším.
.do akej miery máte ako hovorca samostatnosť pri formulovaní stanoviska premiérky pre médiá? Existuje na to nejaké pravidlo? 
Zomlelo sa to strašne rýchlo. V pondelok ráno som bol ešte komentátorom SME a o pol tretej poobede som s premiérku nastupoval do lietadla na rokovania o obrannom vale ako jej hovorca. Takže nejaký modus operandi si ešte len budeme musieť nájsť. Nemám ambíciu formulovať jej stanoviská v nejakom technickom zmysle písania prejavov, ktoré ona potom bude čítať. A aj keby som ju mal, Iveta Radičová nie je typ političky, ktorá by o niečo také stála a potrebovala to. V Bruseli som bol pri niektorých rokovaniach priamo ako člen slovenskej delegácie. To je, samozrejme, obrovská výhoda oproti tomu, keby som stál kdesi za dverami a o výsledkoch rokovaní by som sa niečo dozvedel až spolu s novinármi. Pravidlá neexistujú, vzniknú na základe jej požiadaviek a tak, že spoznám jej štýl práce. Robím pre ňu päť dní, predtým sme sa naposledy naživo videli a rozprávali možno pred rokom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite