Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Majstri z Barcelony

.peter Bálik .časopis

Je jasné, že siesta v Španielsku trvá v posledných dvoch týždňoch dlhšie než obvykle. Ale keď sa futbalový fanúšik pozrie na zloženie súčasných majstrov sveta, zistí, že v jednom meste sa oslavuje viac než v celom Španielsku – v Barcelone. Viac ako polovica hráčov základnej zostavy pochádza z katalánskeho superklubu.

Xavi, Iniesta, Puyol, Pedro, Pique, Busquets a už aj Villa tvoria osu tímu, ktorý povyhrával všetko, čo sa dalo. V lige aj v Lige majstrov sú títo hráči známi tým, že sa vidia naslepo, dokážu bez problémov obísť hráča a dať skvelú finálnu prihrávku.
Španielsko desaťročia trpelo na nevraživosť medzi domácimi klubmi. Takmer vždy vedelo postaviť silný tím, no nikdy sa nedostalo ďalej ako do štvrťfinále. Populárny fanúšik Manolo mohol trieskať do bubna, ale jeho miláčikovia sa pochovávali sami.
Futbal však zrazu prežíva španielske časy. Tie sa začali v polovici minulého desaťročia návratom FC Barcelona na futbalový trón. Samozrejme, v jej strede hrali géniovia ako Ronaldinho alebo Messi, no kostra katalánskeho tímu postupne vyšla z jeho odchovancov. 
Najprv sa objavili mladučkí záložníci Xavi a Iniesta, ktorí sa postupom času prepracovali do základnej zostavy. Neskôr sa pridali ďalší – šikovný záložník Pedro, defenzívny štít Busquets, na bránu už klope aj mladučký útočník Bojan Krkič. 
Barcelonská súhra, s ktorou drvili všetkých protivníkov z domácich aj svetových líg, sa potom preniesla aj do reprezentácie. Už na posledných majstrovstvách Európy hru tvorili barcelonskí Xavi s Iniestom, Xavi sa stal dokonca hráčom šampionátu. V Afrike sa barcelonská dominancia ešte prehĺbila (v lige sa k mužstvu pripojí ešte Messi, takže to vyzerá na nezdolateľnú FC).
Španieli boli jedným z favoritov šampionátu, no začínali pozvoľna. Úvodná prehra so Švajčiarskom sa ukázala ako správna facka. Tréner Del Bosque povedal, že na týchto majstrovstvách neukázal jeho tím svoju skutočnú silu. No napriek tomu to stačilo na zlato. Prečo? Keď hráči milujú loptu a neboja sa jej, súperovi ju nedajú. Španieli porážali súperov preto, lebo ich protivníci v podstate celý zápas prebránili. 
Podobný futbal hrá FC Barcelona. Keď zverencov Barcy doplníme hráčmi z Realu (Casillas, Xavi Alonso a Sergio Ramos), ktorí sa už dnes na svojho katalánskeho rivala pozerajú skôr zo športovej ako politickej stránky, na svete neexistuje tím, ktorý by ich dokázal porážať. V Južnej Afrike zvíťazil krásny futbal Xaviho a spol. – a v tom bol šampionát spravodlivý.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite