Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premiérkin kňaz

.imrich Gazda .časopis .týždeň doma

Odchod Jána Krstiteľa Balázsa z kňazstva na Úrad vlády, kde bude robiť šéfa poradcov Ivety Radičovej, má v sebe veľa otázok. Čo stálo za týmto rozhodnutím a ako ovplyvní vzťah súčasnej vlády a cirkvi?

Inštitúcia s morálnou autoritou sa musí ozvať, ak sa porušujú občianske práva, etické normy, spravodlivosť. Žiaľ, vzniká tu paradox: ak cirkev vystupuje takto, obviňujú ju, že vstupuje do politiky. Ak mlčí, obviňujú ju z mlčania. Vždy sa jej bude niečo vyčítať, no starosti o veci verejné sa nesmie vyhýbať,“ povedal ešte v roku 2005 v rozhovore pre Národnú obrodu františkánsky kňaz Ján Krstiteľ Balázs. 
Občianskej angažovanosti sa nikdy nevyhýbal: pred Novembrom tvoril kresťanský samizdat Zrno a podpisoval protikomunistické petície, neskôr sa otvorene postavil proti praktikám tretej Mečiarovej vlády a pred niekoľkými mesiacmi bránil svojich františkánov, keď boli krivo obvinení z pedofílie. Popritom písal o politickej a sociálnej etike, vydával knihy a angažoval sa v Teofóre, ktoré mal bývalý arcibiskup Ján Sokol v zuboch. Iskrenie medzi nimi pozorne sledovali aj slovenské médiá, ktoré otvoreného a kritického františkána zbožňovali. Nie div, kňazov, ktorí zrozumiteľným a príťažlivým jazykom dokážu predstaviť kresťanské posolstvo a neboja sa verejne prezentovať svoje názory, je stále málo. V tomto kontexte sa zakotvenie na čele Radičovej poradcov zdá  logickým vyústením Balázsovho životného smerovania. Problém je v tom, že odchod z cirkvi do politiky nie je to isté ako odchod z tretieho sektora.
.biskup prezidentom
Základná otázka znie, či kňaz nemôže byť poradcom špičkového politika. Ak im môžu radiť právnici či lekári, prečo nie aj kňazi? Napokon, mnohí kresťanskí politici majú svojich spovedníkov či kňazov – priateľov, ktorých názory na verejný život neberú na ľahkú váhu. V zahraničí je známych viacero prípadov, keď sú kňazi (nielen duchovnými) sprievodcami politikov. V USA je takmer žiaduce, aby mal prezident okolo seba skupinu kňazov alebo pastorov, čo výrazne posilňuje imidž prezidenta ako morálneho človeka. 
Dokonca aj taký pochybný politik, akým je Silvio Berlusconi, bol rád, že sa môže pochváliť priateľstvom so známym kňazom Giannim Bagetom Bozzom, ktorý mu v 90. rokoch pomáhal pri rozbiehaní strany Forza Italia. Aj Iveta Radičová počas prezidentskej kampane priznala, že má svojho spovedníka, ktorým je práve Ján Krstiteľ Balázs.
Hranica medzi poradenstvom a aktívnou politikou je veľmi úzka. Spomínaný kňaz Baget Bozzo bol dve volebné obdobia europoslancom, s čím súvisel zákaz kňazskej služby. Po skončení kariéry aktívneho politika bola jeho suspendácia zrušená. Ešte výraznejším príkladom je súčasný paraguajský prezident Fernando Lugo, ktorý je dokonca bývalým biskupom. Po dlhoročnej angažovanosti v sociálnej oblasti vstúpil do politiky a suverénne vyhral prezidentské voľby. Neskôr vyšlo najavo, že už ako biskup mal dlhoročný vzťah s mladou Paraguajčankou a je otcom jej syna.
.na vlastnú päsť
K politickej angažovanosti kňazov sa vyjadruje aj Kódex kánonického práva. Ten klerikom zakazuje zastávať verejné úrady, s ktorými je spojená účasť na vykonávaní občianskej moci, a zakuje im aj aktívne sa zúčastňovať na práci v politických stranách a na riadení odborových organizácií. Zaujímavý je doplnok „ak to podľa úsudku kompetentnej cirkevnej vrchnosti nevyžaduje obrana práv Cirkvi alebo napomáhanie spoločného dobra“. Nemôže byť aj radenie Ivete Radičovej vnímané ako „napomáhanie spoločného dobra“?
Cirkevný právnik Jána Duda pripúšťa, že slová kódexu by sa mohli  takto interpretovať. Bývalý provinciál slovenských františkánov Juraj Andrej Mihály však .týždňu potvrdil, že Balázs o jeho súhlas nikdy nepožiadal. „O jeho spolupráci s Ivetou Radičovou som sa dozvedel až počas prezidentskej kampane, predtým som o tom nevedel, len čosi tušil. Ústne som ho napomenul, aby sa tým smerom neangažoval, ale neposlúchol,“ uviedol Mihály. Podľa bývalého provinciála na vlastnú päsť konal Balázs aj teraz. „Môjmu nástupcovi Jeremiášovi Danielovi Kvakovi len oznámil, že sa chystá zanechať kňazstvo. Vec s nikým nekonzultoval, nepriznal sa ani k tomu, kam smerujú jeho kroky,“ hovorí Mihály, ktorý Balázsa ináč považuje za dobrého človeka. 
Z konania Balázsa nie sú nadšení ani slovenskí biskupi. „Konferencia biskupov Slovenska vyjadruje poľutovanie nad krokom kňaza, ktorý sa rozhodol pre zanechanie kňazskej služby. Kňazstvo je povolaním od Boha a službou, nie zamestnaním, z ktorého sa dáva výpoveď,“ povedal pre .týždeň hovorca KBS Jozef Kováčik. O vyjadrenie sme požiadali aj Jána Krstiteľa Balázsa, ktorý na náš mail nereagoval. Podrobnejšie sa k celej záležitosti vyjadril v rozhovore pre denník SME.
Čo bude z hľadiska cirkevného práva nasledovať teraz? Františkánsky provinciál by mal svojho bývalého podriadeného vyzvať, aby upustil od terajšieho konania a vrátil sa do rehole a ku kňazskému povolaniu. Výzva by sa mala opakovať po dvoch týždňoch. Ak ani na jednu z nich Balázs nezareaguje, provinciál ho suspenduje. Od záväzku rehoľných sľubov čistoty, chudoby a poslušnosti ho však môže oslobodiť len vatikánska Kongregácia pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života. Povinnosti celibátu ho môže zbaviť dokonca len pápež. Bývalý provinciál Mihály potvrdil, že Balázs už o to požiadal.  
.zhoršenie vzťahov?
Na otázku, či bývalý kňaz po boku premiérky nemôže zhoršiť vzťahy medzi vládou a KBS, hovorca Kováčik odmietol odpovedať. „Toto nekomentujeme,“ uviedol. Cirkevný právnik Ján Duda, ktorý Ivetu Radičovú v minulosti viackrát tvrdo kritizoval, bol tvrdší: „Je absolútne neprijateľné, aby Ján Krstiteľ Balázs zastával túto pozíciu.“ Naňho osobne bude bývalý kňaz na Úrade vlády pôsobiť ako pochody oranžistov na írskych katolíkov.
Niektorým kňazom by pritom Balázs na Úrade vlády neprekážal. Ale len v tom prípade, že by neodišiel z kňazstva a svoju funkciu by riadne konzultoval so svojimi predstavenými. „S Jankom sa poznáme roky. Nie vždy som zdieľal jeho názory, ale vždy som ho rešpektoval. Pokiaľ so svojimi rehoľnými predstavenými bude vedieť nájsť cestu, ako zostať predovšetkým klerikom a až v druhom rade poradcom, nevidím problém v tom, prečo by nemal stáť pri Ivete Radičovej,“ uviedol pre Postoy.sk Juraj Drobný z katolíckej TV LUX, ktorý Balázsovo rozhodnutie komentoval ešte pred jeho odchodom z kňazstva. V podobnom duchu reagovalo aj niekoľko ďalších kňazov.
So vzniknutou situáciou môžu mať problém nielen slovenskí biskupi, ale aj časť kresťanských voličov. Odskákať by si to mohlo aj KDH, ktoré sa k situácii zatiaľ oficiálne nevyjadrilo. Poslankyňa hnutia Jana Žitňanská, ktorá si Jána Krstiteľa Balázsa váži, si to však nemyslí. „Vzhľadom na jeho doterajšie pôsobenie verím, že bude dobrým poradcom. Nemyslím si, že fakt, že prichádza z rehole, môže vzbudiť nevôľu veľkej časti ľudí. Práve pre občiansku angažovanosť má rešpekt mnohých, ktorí sa nehlásia ku katolíckej viere. Ak sa nájdu takí, ktorým to bude prekážať, je to úplne normálne. Ani mne sa v minulosti nepozdávali niektorí vládni či prezidentskí poradcovia.“
Vo svojom poslednom stĺpčeku, ktorý Ján Krstiteľ Balázs napísal začiatkom júla pre denník SME ešte ako kňaz a publicista, konštatuje, že je na členoch novej koalície, aby ich vlastné slová o prepojenosti politiky a etiky nezostali zabudnutým heslom. Bez ohľadu na všetky spomínané okolnosti to teraz bude už aj na ňom.   
Autor je stály spolupracovník .týždňa
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite