Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Agenti nižšej ligy
Výmena špiónov, ktorá prebehla na viedenskom letisku, priviala spomienky na studenú vojnu. Zároveň však zvýraznila rozdiely medzi minulosťou a súčasnosťou.
Američania prepustili desať osôb, len pred niekoľkými dňami zatknutých mužov aj žien, ktorí sa priznali, že pôsobili ako agenti Ruska v USA. Rusi prepustili štyri osoby – mužov, ktorí boli zatknutí už dávnejšie a odpykávali si trest za špionáž.
Hoci porovnania s dejinami sú neodbytné, je jasné, že v tomto prípade ide o nižšiu ligu špiónskych hier. Zatknutí „spiaci agenti“ Ruska fungovali v Spojených štátoch ako „normálni Američania“, príslušníci strednej triedy. Dá sa povedať: vynikajúce krytie. Títo ľudia sa však – aspoň podľa doterajších a oficiálne zverejnených zistení – neinfiltrovali do štruktúr, odkiaľ by čerpali významné tajné informácie. Ich právnici tvrdia, že Rusku neodhalili utajené skutočnosti, pretože sa k nim nedostali. Ich verziu potvrdzuje fakt, že po tom, čo zatknuté osoby odhalili svoju pravú totožnosť, boli uznané vinnými len z jedného trestného činu: z toho, že pôsobili na území USA ako agenti cudzieho štátu a neoznámili to americkým úradom. 
Ruská strana prepustila štyroch mužov, ktorí už boli istý čas zadržiavaní. Patrí k nim jadrový špecialista odsúdený na 15 rokov odňatia slobody za údajné odovzdávanie informácií o ponorkovom a raketovom systéme Ruska istej britskej firme, z ktorej sa tie dáta údajne dostávali do CIA. Ďalší sú bývalí členovia ruskej tajnej služby, takisto odsúdení za špionáž v prospech Západu. V porovnaní s desiatimi „spiacimi agentmi“, ktorí prileteli z USA do Ruska, sa títo štyria aspoň k  dôležitým informáciám, ktoré stáli za odovzdanie, dostávali.
Núka sa otázka, čo získali Rusi – poslali preč štyroch ľudí, o ktorých vine sú presvedčení. Dostali desiatich ľudí, o ktorých vine nie je zrejme celkom presvedčená ani americká strana – tá sa skôr baví na predmestských špehoch, čo prenikli akurát do miestnych združení priateľov školy.
Odpoveď sa skrýva v snahe o vylepšovanie vzájomných vzťahov, ktorá sa v poslednom čase prejavuje na trase medzi Washingtonom a Moskvou. Svedčí o tom rýchle zariadenie výmeny, ako aj absencia alarmujúcich článkov v médiách. Američania a Rusi sa tľapli po pleci, prehodili si zopár pešiakov a pokračujú v príjemnej debate veľmocí. Navonok to tak vyzerá. A pod povrchom?
.mg
Teror v Nórsku
Nórsko je v šoku: tamojšia polícia oznámila, že zatkla troch ľudí s kontaktmi na al-Káidu, ktorí plánovali bombový útok – podobný tomu, ktorý teroristom nevyšiel vlani v newyorskom metre. Jeden zatknutý je čínsky Ujgur s nórskym občianstvom, druhý Iračan s povolením na pobyt udeleným z humanitárnych dôvodov a tretí Uzbek s povolením na pobyt z rodinných dôvodov.
.mg
Na slobodu
Guillermo Farinas, disident väznený na Kube, ktorý vyše 130 dní drží hladovku, ukončil protest po oznámení, že vláda prepustí 52 politických väzňov. Je prepustenie krok k uvoľneniu? Pozitívne reagovala Hillary Clinton aj španielsky minister zahraničia, ktorý vyzval EÚ, aby zmiernila spoločné stanovisko ku Kube, ktoré podmieňuje normalizáciu vzťahov pokrokom v oblasti ľudských práv.
.mg
Centrum pre UFO
Taliansky europoslanec Mario Borghezio navrhol, aby EÚ umožnila vznik špeciálnej agentúry pre UFO. Návrh podpísali všetci poslanci talianskej strany Liga severu a okrem nového centra žiadajú, aby všetkých 27 štátov zverejnilo všetky utajené záznamy, ktoré o UFO majú. Borghezio si zaslúži podporu, Únia by konečne mohla byť v niečom svetovým lídrom.
.jd
Zlom, alebo zlo?
Nemecký Ústavný súd rozhodol, že rodičia majú právo požiadať o genetický skríning, či nenarodené dieťa, počaté oplodnením in vitro, netrpí genetickou poruchou. Súd dal za pravdu berlínskemu gynekológovi, ktorý podobnú činnosť vyvíjal a geneticky porušené plody usmrcoval. Rozhodnutie je považované za historický zlom, kritici dodávajú, že kopíruje nacistické zákony.
.jd
Štrajková sezóna
Letná sezóna je v Grécku v plnom prúde, ale asi bude aj štrajková. Generálny štrajk proti schválenej dôchodkovej reforme minulý týždeň zastavil dopravu v prístavoch, na letiskách i na cestách. Grékom sa nepáči, že reforma zvyšuje vek odchodu do dôchodku na 65 rokov a zmrazuje zvyšovanie penzií. Nechcú vidieť, že tie úspory sú nutné na čerpanie 110-miliardovej pôžičky od eurozóny a Medzinárodného menového fondu.
.jr
Hillary Clinton/
Obama má imidž holubice, ale chová si aj jastraba – ministerku zahraničia. Hillary Clinton teraz pri ceste po Kaukaze podporila Gruzínsko, keď vyhlásila, že prítomnosť ruských vojsk v Južnom Osetsku a Abcházsku je okupácia.
Nicolas Sarkozy/
Popularita francúzskeho prezidenta je neistá – asi tak ako podozrenia, kto vlastne prispel na jeho predvolebnú kampaň. Údajne dostal ilegálne dary v hotovosti od najbohatšej Francúzky Liliane Bettencourtovej. Sarkozy to popiera, Bettencourtovej účtovníčka najnovšie tiež.
Alžbeta II./
Anglická kráľovná Alžbeta II. predniesla po 53 rokoch svoj prvý prejav v OSN. Vyzvala v ňom všetky krajiny na spoluprácu pri riešení svetových problémov. Šéf OSN Pan Ki-mun označil Alžbetu za „kotvu našej éry“ vo „vriacom a meniacom sa svete“.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite