Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Striedanie

.tomáš Gális .časopis .týždeň doma

Prvá schôdza NR SR po parlamentných voľbách priniesla niekoľko nečakaných momentov – jedno pokazené hlasovanie, jednu hru so zvončekom a jednu slovnú prestrelku.

Najzaujímavejším momentom prvej schôdze bolo celkom iste nepodarené hlasovanie o predsedovi parlamentu. Hoci nová koalícia disponuje v zákonodarnom zbore 79 hlasmi, v prvom hlasovaní získal predseda SaS Richard Sulík len 75 hlasov. Dôvod? Ukázalo sa, že 8 zo 148 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo neplatných. 
Podpredseda Smeru Robert Kaliňák síce pred kamerami naznačoval, že v politike nie je nič náhoda, ale druhé hlasovanie nakoniec dopadlo pre Sulíka dobre, dokonca tak dobre, že za neho hlasoval minimálne jeden koaličný poslanec. Do análov zrejme vstúpi aj veta Igora Matoviča, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke SaS: „Ja som preventívne, hoci je to tajná voľba, Rišovi ukázal takto, že kukni sa, lebo ináč by to bolo na mňa.“ 
Nový predseda parlamentu začal svoju činnosť poďakovaním svojmu predchodcovi, keď ocenil konštruktívny prístup v rokovaniach, ktoré predchádzali schôdzi. V trochu nervóznom prejave, plnom slov o konštruktivite, hovoril o tom, že je čas zabudnúť na emotívnu kampaň a prejsť ku „konštruktívnej spolupráci.“ Ako tiež povedal, bol by rád, keby sa o parlamente pod jeho vedením hovorilo ako o „zodpovednej Národnej rade, ktorá zažije menej šarvátok“ a „zažije konštruktívnu politickú debatu a politické súperenie“. 
Trochu istejšie, ale aj trochu detinsky, pôsobil Richard Sulík, keď už sedel v predsedníckom kresle. Vedenie schôdze spestroval smiechom, slovíčkami „OK“ či „Ježiš“, ako aj vetou „Zvonkohru sa, dúfam, naučím obsluhovať v krátkom čase,“ ktorú predniesol po tom, ako zabudol na gong, ktorým šéf parlamentu ohlasuje pokračovanie programu schôdze.
Prvý deň v parlamente však nespestril len nový predseda, ale aj ďalší parlamentný nováčik Ondrej Dostál (OKS, poslanecký klub Most – Híd), ktorý pred voľbami predsedov parlamentných výborov oznámil, že nebude hlasovať za to, aby sa predsedníčkou ľudskoprávneho výboru stala Anna Belousovová zo SNS. Tá mu vzápätí kontrovala vyhrážkami trestným oznámením, ako aj hejslováckou mantrou, že je možno alergický na slová Slovensko a slovenský národ. 
Annu Belousovovú nakoniec poslanci zvolili bez problémov, podobne ako ďalších predsedov výborov či podpredsedov parlamentu Bélu Bugára (Most – Híd), Milana Horta (SDKÚ – DS), Pavla Hrušovského (KDH) a Roberta Fica (Smer – SD). 
Prvé dva dni nového parlamentu sa tak skončili dobre. Koalícia o opozícia rešpektovali dohody a nikto sa nepokúsil o obštrukciu. Prvé hlasovanie o predsedovi je však varovaním, že ak budú koaliční poslanci nedisciplinovaní, nemusí sa to novej vláde vyplatiť. 
Na záver ešte drobnosť. Tak ako pred týždňom v tomto časopise písal Tomáš Bella, odteraz môže byť parlament online na Facebooku. Prvá schôdza predpoveď potvrdila. Facebook však môže byť dvojsečná zbraň. Kým pre priateľov politikov môže byť priamy komentár z rokovacej sály kombinovaný s televíznym prenosom vzrušujúci, samotných politikov môžu komentáre ich priateľov rozptyľovať či znervózňovať. Čo je možno ešte horšie, títo politici môžu vyvolávať aj dojem, že ich to v parlamente až tak nebaví. Hádam sa im podarí ustrážiť rozumnú mieru. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite