Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako si nevládneme

.štefan Hríb .časopis .téma

Istá eufória z koalície, ktorá nielenže porazila primitivizmus a hrubosť, ale v ktorej nie sú ani žiadni komunisti a dokonca ovláda základy ekonomickej teórie, je, samozrejme, namieste. Po bolení brucha si lepšie Slovensko zaslúži trošku hodov. Ale iba trošku.

Pretože – čo znamená, že Slovensko volí VPN a KDH, ale vzápätí nadlho Mečiara? Prečo bola v roku 1998 zvolená zmena, v roku 2002 v jej rámci dokonca reformná vláda, ale potom prišiel antireformný Fico? A prečo máme dnes novú koalíciu, ktorú zasa vystrieda... Kto ju zasa vystrieda?
Striedanie vlád, koalícií, a teda aj väčšinových názorov na svet je v slobodnej spoločnosti prirodzené. Možnosť výberu, občas aj mimoriadne zlého, je základom demokracie. Ale opakované zlomy, trhliny, diskontinuity v type spravovania Slovenska nehovoria iba o odvrátenej strane demokracie. Myslím, že hovoria najmä o nás.
Samozrejme, na opakovaných víťazstvách vyznávačov neslobody a zatuchnutého socializmu majú veľký podiel ich súperi. Mečiar ťažil aj z chýb VPN a KDH, Fico využil morálne zlyhania Dzurindu. V tom je slovenský volič relatívne nevinne, pretože nemôže niesť zodpovednosť za zlyhania svojich lídrov. Ale iba v tom.
Totiž – ak sa tu už 20 rokov striedajú dve úplne protichodné väčšiny, ktoré nielenže ťahajú celú krajinu raz na Západ, a hneď potom na Východ, ale ktoré robia zo Slovenska raz vnútorne slobodnejšiu krajinu, a hneď potom primitívnu dŕžavu neslobody, onú Albrightovej čiernu dieru strednej Európy, potom je zrejmé, že hlavný problém Slovenska nespočíva v hanebne zlyhávajúcich demokratoch, ale vo voličoch, ktorí nemajú jasno v najzákladnejších hodnotách.
Poviem to rovno – Slovensko si nedokáže racionálne vládnuť, pretože nemá racionálnych voličov. Dokážeme emocionálne odmietnuť zlo, keď ho je priveľa, ale potom naletíme rovnako emocionálne na jeho novú podobu. A tak stále dokola.
Dobre vládnutie v krajine neznamená občasné zlepšenia a ich následné ničenia, opakované odvážne reformy a ich následné rušenia, dychtivé dobiehanie takmer stratených šancí a ich následné zahadzovanie. Dobre si vládnuť znamená dohodnúť sa spoločne na kľúčových hodnotách a dlhodobo budovať slobodnú spoločnosť.
Áno, je fajn, že máme novú koalíciu. Ale po 20 rokoch zvratov je jasné, že na štát, ktorý má spoločne zdieľaný obsah a zmysel, ešte nemáme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite