Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marihuana je nálepka

.tomáš Gális .časopis .fenomén

Rozhovor s novozvoleným poslancom za SaS a tímlídrom strany pre osobné slobody Stanislavom Fořtom.

.saS šla do volieb aj s myšlienkou dekriminalizácie marihuany. O čom je presne váš 97. nápad?
Deväťdesiatysiedmy z našich stodvadsiatich nápadov má tri body. Prvým, hlavným, je snaha zabrániť kriminalizácii náhodného držiteľa marihuany, napospol mladého človeka. Marihuana sa v poslednom čase veľmi rozmohla, dostáva sa do čoraz nižších vekových skupín, nejakú skúsenosť s ňou má viac ako polovica mladej generácie. Trestný zákon dnes umožňuje stíhať ľudí od štrnásteho roku života. To bol prvý moment - ochrániť mladého človeka pred tým, aby sa znemožnilo jeho ďalšie spoločenské uplatnenie, ochrániť rodičov a ochrániť spoločenské investície, ktoré sa do týchto mladých ľudí vkladajú. Hovoríme o dekriminalizácii. Podľa nás by to malo byť stále nedovolené konanie, ale malo by byť prekvalifikované z trestného činu na priestupok. Zásadné je to, že pri trestnom čine človek dostáva záznam do registra trestov, ktorý zostáva ako biľag a pri priestupku ho nedostáva.

.druhý bod sa, myslím, týka prevencie.  
Druhý bod sa týka prevencie, ktorá na celej čiare zlyhala. Ficova ani Dzurindova vláda nedokázali vytvoriť nijaké efektívne fungujúce mechanizmy, ktoré by zabraňovali tomu, aby sa mládež takýmto masovým spôsobom dostala do priameho kontaktu s drogou. To treba zmeniť. Čiže nielen dekriminalizácia, ale aj prevencia. Okrem toho by sme chceli pomôcť aj ťažko chorým pacientom, to je ten tretí bod. V apríli som sa zúčastnil v českej Posleneckej snemovni na zasadnutí, venovanému tejto problematike a nadchlo ma, ako česká spoločnosť vie k tomu fenoménu pristupovať. Existujú napríklad pacienti so sklerózou multiplex, nad ktorými naše zdravotníctvo zlomilo palicu, v určitom období dokonca nechceli ľuďom nad nejakú vekovú hranicu poskytovať adekvátnu starostlivosť. To ochorenie je pomerne ťažké, končí sa invaliditou Je to neurodegeneratívne ochorenie, jeho mobilita je obmedzená. Preukázalo sa, že liečivá na báze marihuany či THC sú pri tejto chorobe výrazne nápomocné. Využívajú ich napríklad v Kanade. Okrem toho marihuana pomáha pri chemoterapii, kde sa prejavuje silný dávivý efekt, a má široké využitie aj v paliatívnej medicíne.

.ste si istý, že je to už dostatočne preukázané?
Práve kriminalizácia marihuany zabrzdila vývoj, zabránila tomu, aby sa vyvinuli preparáty bez toho, aby sa telo v značnej miere nepoškodzovalo fajčením, keďže fajčenie nie je najlepší spôsob, ako marihuanu dostať do tela. Mimochodom, je dôležité zdôrazňovať aj mladým, že fajčenie marihuany, ktoré sa realizuje spolu s fajčením nikotínu, má veľmi negatívne účinky.
Marihuana má svoje nesporné riziká. Hoci sa ňou, na rozdiel od alkoholu, nedá predávkovať, je návyková. Jej dlhodobým používaním môže človek utrpieť psychické problémy, najmä keď je ešte vo vývoji.

.ako podľa vás vyzerá verejná debata o marihuane?
Spomínal som Česko, tam sa o tom hovorí, u nás to tak nie je. Zlyhávajú najmä verejnoprávne médiá, v tom smere vôbec neplnia svoju úlohu. Debata, ktorá sa tu vedie, nie je vecná, marihuana je nálepka, šuplík, niečo, čoho, sa bojíme dotknúť a to nemôže prospievať riešeniu toho problému. Práve neinformovanosť a tabuizácia dospela tak ďaleko, že ani jedna z vlád nedokázala zvrátiť stav, do ktorého sme dospeli. A médiá k tomu prispeli svojou nečinnosťou.

.v niektorých krajinách je marihuana nielen dekriminalizovaná, ale sa aj legálne predáva. Chcete zostať len pri dekriminalizácii?
Prístupy sú rôzne. Nemáme záujem na tom, aby si štát vytvoril novú návykovú látku, ktorú zahrnie do príjmovej kapitoly štátneho rozpočtu, to sme pri úvahách pri tvorení programu vylúčili a sústredili sme sa na tie tri priority. Sú krajiny, ktoré marihuanu kriminalizujú, sú krajiny, kde ju zlegalizovali. My to nechceme podporovať, ale nechcem robiť z človeka, ktorý by tým inak prešiel, osobu, ktorá sa stane pre spoločnosť problémom. Nedoštuduje, bude hľadať prácu so záznamom v registri trestov, namiesto daňového poplatníka vytvoríme zbytočnou kriminalizáciou ideálny materiál na potenciálneho drogového dílera, ktorý si nájde miesto na drogovom trhu namiesto toho, aby si ho našiel na trhu práce.

.človek sa k tej marihuane môže nejako dostať. Buď si ju vypestuje sám, alebo si ju kúpi. Čo s pestovaním?
Pestovanie je problém, pretože nie je definované len vnútroštátnymi normami. Slovenská republika pristúpila aj k medzinárodným zmluvám, z ktorých vyplývajú aj nejaké záväzky. O pestovaní nemôže rozhodnúť sama Národná rada, tá otázka je beh na dlhé trate.

.a predaj?
My jasne hovoríme, že pokus o predaj, predaj a podanie mládeži aj naďalej zostávajú trestnými činmi. My nechcem nájsť legálny spôsob, ako sa k marihuane dostať, nechceme povzbudzovať užívanie, ale chceme sa sústrediť na tie tri priority.

.máte predstavu, ako by sa k marihuane mohli legálne dostať pacienti so sklerózou multiplex?
Mohlo by im to byť predpísané lekárskym predpisom. Zakúpia si to ako liečivo.

.dekriminalizácia, zdá sa, neprešla do vládneho programu. Budete sa o ňu usilovať aj naďalej?
Hádam sa aj s KDH zhodneme na tom, že keď je za držbu jednej marihuanovej cigarety rovnaký trest ako za usmrtenie z nedbanlivosti, tak sme asi stratili zmysel pre primeranosť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite