Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Domolenka

.časopis .štýl

Je zmyslom dovolenky zmena prostredia? Ak áno, tak najnovší trend, dovolenka strávená doma, je asi načisto nedovolenkový. Lenže milióny ľudí z krajín zasiahnutých hospodárskou krízou svojím správaním hlásajú niečo iné.

Zbaliť si kufor a vyhlásiť, že sa nejde nikam, to človeku pripomína milé-nemilé situácie z rodiny. Pokrvní i nepokrvní sa v preddovolenkovom strese načisto rozhádajú, a keď sa už chodba zaplní napchatou batožinou, niekomu prasknú nervy. Zavrie sa za najbližšími dostupnými dverami s tým, že necestuje - nech si ostatní robia, čo chcú. Neraz to robievajú najmä nenahraditeľní šoféri.

.staycation
Podľa britského časopisu Newsweek sa však nájdu aj ľudia, ktorí si vezmú dovolenku, zbalia kufor, postavia ho niekam do bytu, a potom z toho bytu neodídu, dajú zahrnúť pod nový trend. Trend sa nazýva Staycation (stay-at-home vacation) a pre nedostatok výstižnejšieho prekladu by sa dal označiť ako domolenka (dovolenka doma). Títo dovolenkári nového typu sa totiž rozhodli preskúmať svoje najbližšie okolie, hľadať v ňom to dosiaľ nespoznané a navyše ho aj vnímať očarenými očami turistu. Dá sa to? Nepochybne. Každé mesto či dedina ponúka niečo, čo by sme, keby sa naskytla šanca, vedeli nadšene ponúknuť návštevníkom. Stačí si spomenúť, koľko sa cez rok naspievame chvály na krásy Slovenska. "Máme všetko, len to more nie!" vravievame. (Tí zlomyseľnejší dodajú, že aby sme ho mali, stačí zatopiť niektorú tú menej sympatickú susedskú enklávu - nie nutne uctievačov Turula za Dunajom, lebo podobné návrhy sa zväčša týkajú skôr blízkych, tzv. regionálnych sokov.)

.aj vláda ti prispeje
Mimochodom, pamätá si ešte niekto, koľkože eur na dovolenku strávenú na Slovensku ponúkala istá vo voľbách neúspešná politická strana? Bola to dosť bizarná správa voličom a nečudo, že nezarezonovala. Volič si pravdepodobne nebol istý, čo to má byť. Nejaká nová forma úplatku za odovzdaný hlas? Ak áno, prečo by na ňu mali nárok všetci, a nielen tí, ktorí by hlasovacími lístkami preukázali, že "dobre" volili? Správne tipovali tí, ktorí v tom zaňuchali nový typ dotácie pre domácich podnikateľov, tentoraz z oblasti cestovného ruchu. Lenže v tom bol práve háčik: voličov, ktorí by z tohto opatrenia čerpali priamy osoh, bolo tak málo, že by ich hlasy - možno - napchali tak jednu hlasovaciu urnu. Nuž, s podobnými heslami sa voľby nevyhrávajú. Zaujímavejšie je však to, že tí, ktorí príspevok na domácu dovolenku u nás vytiahli, sa pravdepodobne inšpirovali za hranicami Slovenska.
Tráviť dovolenku na domácej pôde sa totiž podľa Newsweeku rozhoduje čoraz viac ľudí - najmä z krajín najväčšmi zasiahnutých hospodárskou krízou. Údajne až 40 percent Európanov mení pre krízu svoje dovolenkové plány. Chcú si prezrieť lákadlá svojej vlasti, netúžia minúť prehnané sumy na presuny v priestore, no zato im zostáva o niečo viac na iné dovolenkové míňanie - a z toho sa práve radujú domáce hotely či reštaurácie. Vo Veľkej Británii sa ešte minulý rok politici predbiehali, ktorý z nich sa vyberie na "vlasteneckejšiu" dovolenku. Vtedy ešte premiér Gordon Brown zamieril s rodinou na juhovýchod krajiny do Southwoldu, muž, ktorý si na premiérstvo robil zálusk, teda David Cameron, sa v súlade so svojím konzervatívnym presvedčením triasol na "typickej anglickej pláži" pri sivom chladnom mori v Cornwalle.
Mimochodom, zaujímalo by niekoho, kde trávia dovolenky tí slovenskí politici, ktorí tak veľkoryso chceli rozdávať zo spoločného na domolenky? Asi nie, pretože dovolenkárska verejnosť si už sotva spomína na ich mená. Podobné iniciatívy sú, samozrejme, len socializmom v trošku pestrejšom kabáte - ako všetky dotácie. Ale sú rozšírené. Austrálsky premiér Kevin Rudd ponúkol svojim spoluobčanom deväťstodolárovú úlavu na dani, ak sa vyberú na dovolenku niekde do domácich luhov a bušov. (A mimochodom, jeho meno sa síce z politických dejín nestratí tak rýchlo ako mená jeho slovenských ideových spolupútnikov, ale Kevin Rudd už veru nie je premiérom.)

.treba prečkať to nutkanie
Pred pár rokmi som sa ponosovala známemu, že na dovolenku v lete sotva vyrazíme. Nie z finančných dôvodov, ale s čerstvým novorodencom je dovolenkovanie v cudzine riskantné. Známy ma odmenil vetou, na ktorú si dodnes spomínam: "Ja vždy prečkám najhoršiu túžbu po dovolenke, a keď už do septembra nikam neodídem, tak ma to nutkanie prejde." Stretávala som ho v to leto veľmi často na námestí, pracovisko mal v centre, tak si vedel aj z obednej prestávky urobiť minidovolenku pod slnečníkom v kaviarni. Domolenka ako vyšitá! A to ešte nebola žiadna hospodárska kríza, práve naopak, roboty bolo veľa a času málo.
Dnes je to naopak, lenže, ako zisťujú napríklad tí Švédi, ktorých živobytie záviselo od výroby áut Volvo či Saab, využiť čas bez peňazí nie je také jednoduché. A tak aj mnohí z nich zostávajú doma, hoci po iné roky dávali jednoznačne prednosť juhu pred svojimi krásnymi, no aj v lete dosť studenými plážami. V porovnaní s nami ich však môžu tešiť dve výhody: po prvé, vôbec nejaké more majú a s ním aj tradíciu nudistických pláží, po druhé, zachovali si takzvané allemansrätten. To sú práva prístupu každého človeka na pozemky ostatných ľudí, spolu s určitými obmedzenými možnosťami táborenia a zberu plodov. V Škandinávii sa tieto práva uplatňujú od nepamäti, pravdepodobne aj preto, že tu nikdy nebolo zavedené nevoľníctvo. Dnes uľahčia život a spestria možnosti domácim dovolenkárom, ktorí sa so stanom a plecniakom môžu vybrať prakticky kamkoľvek do prírody. Je celkom možné, že škandinávske lesy zažijú toto leto nový nárast počtu návštevníkov.

.kam pôjdeme ničiť tento rok?
Škandinávske lesy by príval ľudí mohli prežiť bez väčšej ujmy, lebo allemansrätten vyžadujú od návštevníkov prísne rešpektovanie prostredia. Na cudzom pozemku sa tam síce môžete nakrátko utáboriť, nesmiete však zanechať odpadky, robiť hluk a poškodiť prírodu.
Ako však domolenkový trend zvládnu napríklad tie európske krajiny, kde sa podobné pravidlá neuplatňujú a kde je aj všeobecná kultúra turizmu oveľa nižšia? Kým ekológovia nariekali nad tým, ako turisti ničia svojou masovou prítomnosťou niektoré od nás vzdialené najkrajšie kúty Zeme, neznelo to hrozivo, skôr ako bežný ekofolklór. Problém sa však môže s domolenkami preniesť pred náš prah.
My, ktorí si nevieme rady s ochranou Tatier ani iných krás Slovenska, možno časom zistíme, že by sme radšej tie davy turistov poslali odhadzovať odpadky, dupať, vykrikovať a zakladať ohne niekam inam. Najlepšie na druhý koniec planéty. Potom možno príde niekto na nápad dotovať Slovákom dovolenku v zahraničí - nech aspoň časť roka zanechávajú uhlíkovú stopu ďalej od domova. Len tipujem: žeby sa taká iniciatíva urodila na niektorom budúcom ministerstve životného prostredia?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite