Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Márie Modrovichovej

.mária Modrovichová .časopis .osobnosti

S výtvarníkmi Svätoplukom Mikytom a Jaroslavom Vargom som sa prvý raz stretla v New Yorku.

Sväťo ako vtedajší víťaz ceny Oskára Čepana (tento rok, v čase písania stĺpčeka, vyhrala Petra Feriancová) niekoľko mesiacov dominoval celému Upper West Side aj s Harlemom, a Jaro, nominovaný kolega (aj tento rok), podobne ako Sväťo, ako špongia nasával všetko, čo sa kde vo výtvarnom svete vrzlo. Prekvapili ma tým svojím hladom po inšpirácii, získavaním kontaktov, rýchlou orientáciou a presným hodnotením situácie. Nie všetci „mladí profesionáli“ sú takí profesionálni, ale zase človek by musel byť idiot, aby v New Yorku nenačerpal „toho svojho“ plnými priehrštiami, aj na mesiace dopredu. 
S Jarom aj Svätoplukom som sa pred pár týždňami stretla v  Cvernovke, na bratislavskej Pecha Kucha, kde boli pozvaní ako účinkujúci. Teším sa, že im, ako sa hovorí, ide karta. Forma Pecha Kucha je trochu ako zrýchlený film, ako art-groteska, ale inak sa mi to páčilo. Bolo na skapatie dusno, a sála, kde umelci prezentovali, natrieskaná, tak sme sa všetci chodili hojne osviežovať tuhým bielym strikom, jedinou prevenciou pred zamdletím. Na chodbičkách sa hulilo, v ateliéroch sa predávali šperky a tričká. Taký malý balkánsky New York, zdalo sa mi, Bratislava ako má byť! Dlho som totiž mala pocit, že sa všetko deje tak nejako nijako: ani pešo – ani na voze, ani oblečení-ani nahí, ani zadarmo-ani za draho. A teraz ahaho! – v Cvernovke prekvitá vlastný tvorivý mikro-kozmos, niektoré dni má človek problém si vybrať, na ktorú vernisáž či koncert by šiel radšej, vychádzajú záľahy slovenských knižiek, v Trenčianskych Tepliciach sa na kolonáde prechádzajú kúpeľní šviháci Lasica, Labuda, Fridriksson, a Jarmuschov producent Jim Stark z New Yorku; premiéru mal nový animák Kamene.  
Ani-ani systém je však ako v každej bláznivej komédii prítomný: keď si objednáte nový techničák, systém vám nedovolí prísť si ho osobne vyzdvihnúť. Polícia najíma kuriérov Slovenskej pošty, ktorí sa autíčkami a skútrami plahočia od Ružinova až po Rusovce, nechávajúc vám ráno o pol ôsmej esemesku, že máte byť celý deň doma a čakať– veď čo iné by ste uprostred pracovného týždňa robili. Rýchla orientácia a presné hodnotenie situácie v tomto svete neexistuje, ale iste mal zase niekto dobrý kšeft. Holt, nie sú profesionáli ako profesionáli.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite