Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako budú vládnuť krajine?

.martin Hanus .časopis .týždeň doma

V čase uzávierky .týždňa bolo stopercentné iba to, že novou premiérkou bude Iveta Radičová. Mená väčšiny ministrov však už boli v kuloároch viac-menej dohodnuté. Aj preto si môžeme zaprognózovať, čo od koho očakávať.

Premiérka: K Ivete Radičovej (SDKÚ-DS) sme boli v tomto časopise v minulosti dosť kritickí. Radičová robí pod tlakom chyby. Ale s funkciou možno porastie tak, že ju o pár mesiacov nespoznáme. Nechajme sa prekvapiť.
Minister financií: Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) je historicky najúspešnejší minister na tomto poste. Dokáže počúvať väčších odborníkov než je on sám, v turbulentných časoch je zárukou, že udrží kasu pod kontrolou a ak ho niekto presvedčí o dobrej reforme, bude sa za ňu zasadzovať. 
Minister sociálnych vecí: Jozef Mihál (SaS) je možno až prílišný technokrat, ale bezpochyby odborník, ktorý rozumie sociálnemu systému a odvodom ako málokto. To z neho nerobí automaticky dobrého ministra, ale potenciál tu je.
Minister zahraničných vecí: Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) bude na zahraničných summitoch malým mužom z malej krajiny, no s veľmi dobrou osobnou reputáciou. S mnohými európskymi politikmi si žoviálne tyká, môže nájsť Slovensku nových spojencov v konflikte s nacionalistickými hrami Viktora Orbána. 
Minister hospodárstva: Meno nebolo v čase písania textu jasné. Ak si post vybojuje KDH, mal by sa ním stať Ján Figeľ. Ak si to vybojuje SaS, ministerstvo obsadí Juraj Miškov. Ktorý by bol lepší? Figeľ nie je príliš exekutívny typ, ideálnou pozíciou pre neho by bolo predsedovanie parlamentu. Miškov je úspešný a dobre opálený človek z reklamnej brandže, ktorý má nemalý podiel na úspechu SaS. Ale minister? Hm, uvidíme.
Minister vnútra: Ak by SaS získala hospodárstvo, asi by ním bol Ján Figeľ, ktorý by tak vytlačil Daniela Lipšica. Preto treba držať palce KDH, aby pozičnú vojnu o hospodársky rezort s liberálmi vyhralo. Lipšic je na vnútro najvhodnejší typ: je razantný, boj so zločinom a proti korupcii je jeho vášňou, navyše pozná tunajšiu pavučinu vzťahov.  
Ministerka spravodlivosti: Lucia Žitňanská (SDKÚ) súdnictvu rozumie, má systémové myslenie, nebude sa snažiť o vyhrocovanie konfliktu so šéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom. Je otázne, či bude vo veľmi ťažkom rezorte dostatočne dôrazná. Ale má potenciál uspieť.
Minister pôdohospodárstva: Zsolt Simon (Most-Híd) má zmysel pre pravidlá trhu, čo je v dotáciami zaplavenom rezorte výhoda. Ešte len treba, aby dokázal odolávať lobistickým tlakom z maďarského podnikateľského prostredia.
Minister školstva: Eugen Jurzyca (SDKÚ) je naturelom skôr think-tankový človek, ktorý dokáže uchopiť podstatu problému a premyslieť ho z rôznych strán. Školstvo ho baví a môže zmeniť mnohé k lepšiemu. Ostáva pochybnosť, či bude stavaný na riadenie ľudí z rezortu, ktorí budú jeho reformný zápal značne brzdiť. 
Minister zdravotníctva: Ivan Uhliarik (KDH) je žoviálny chlapík, od ktorého však žiadne veľké reformy nečakajme. Pokiaľ nebude príliš nadbiehať lobistickému prostrediu (vyšiel z farmaceutického priemyslu), bude to úspech. 
Minister kultúry: meno Daniela Krajcera (SaS) mnohým vyrazilo dych. Pochybnosti, či človek zrastený s komerčnými televíziami je najvhodnejší typ na tento post, sú úplne namieste. Ale buďme milosrdní a dajme mu ešte šancu...
Minister životného prostredia: László Sólymos (Most-Híd) je v širšej verejnosti celkom neznámy politik, ktorý sa vyšvihol na čelo Mostu. Má povesť šikovného a úspešného podnikateľa. Možno príjemne prekvapí.
Minister obrany: Záhorák Ľubomír Galko (SaS) je pre novinára veľký otáznik. Z jeho početných blogov sa nedá vyčítať, či o tomto rezorte vôbec niekedy rozmýšľal. 
Tajomstvá na záver: do uzávierky .týždňa vôbec nebolo jasné, kto by mal vo farbách Mostu obsadiť post vicepremiéra pre menšiny a ľudské práva. Žeby liberál László Nagy? Takisto nebolo jasné, čo bude s ministerstvom dopravy, ktoré podľa kuloárov (zrejme vzhľadom na nášľapové míny v podobe PPP-projektov) vôbec nikto nechcel. Keby si vraj SaS nevydupala hospodárstvo, na dopravu by šiel nešťastný Miškov. A keby doprava pripadla KDH, hovorilo sa okrem Jána Figeľa o Andrejovi Ďurkovskom. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite