Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Máme svoju líniu

.eva Čobejová .časopis .téma

Rozhovor so šéfredaktorom denníka Új Szó Norbertom Molnárom.

.bola táto volebná kampaň, v ktorej stáli ostro proti sebe dve politické strany zastupujúce maďarskú menšinu, pre vás v niečom špecifická?
Aj áno, aj nie. Keď tu bola len jedna maďarská strana, ani vtedy sme neboli pro-SMK. Špecifická bola v tom, že tu boli dve strany. Chceli sme byť neutrálni a myslím, že sa nám podarilo byť vyvážení.
.pripomínalo to rozdelenie maďarskej menšiny v čomsi nezmieriteľné rozdelenie slovenskej spoločnosti v čase mečiarizmu?
Niekde áno. SMK spustila kampaň, v ktorej začala označovať každého, kto podporuje Most-Híd, za zradcu. Tú situáciu sme už poznali z Maďarska, kde kampane prebiehajú podobne. Keď nevolíš národné strany, si zradca. Prvýkrát sa to ukázalo aj u nás.
.nerozdelila sa aj redakcia na dve časti – na voličov SMK a na priaznivcov Mostu-Híd?
Nič také nebolo. My držíme jednu líniu a tá sa roky nemení. Je to pravicovo-liberálna línia a spolupráca Maďarov a Slovákov. Pre nás bolo čudné, že prišla jedna politická strana, ktorá začala hlásať to, čo je naša dlhoročná línia. Preto bolo pre nás ťažšie byť voči nim kritickí, ale robili sme to.
.bola tu preto inklinácia k Mostu-Híd?
Most-Híd je skôr ovplyvňovaná naším názorom.(Úsmev.)
.ale prirodzená blízkosť k Mostu-Híd tu teda je?
Áno, ale preto teraz musíme byť k Mostu-Híd kritickí.
.v čase, keď bol šéfom SMK Béla Bugár, pociťovala vraj redakcia z jeho strany istý nátlak. Bolo to tak?
Je to pravda. Kým bol Bugár predsedom SMK, tak nám často telefonoval a aj nám vynadal. Bolo aj tak, že som pol roka nebral Bugárovi telefón.
.pál Csáky to nerobil?
V tom bol iný. Asi dvakrát mi poslal sms-ku a raz ma pozval na obed, keď som napísal komentár, že Csáky nebude dobrý predseda SMK. Chcel si to vydebatovať.
.keď sa Bugár stal šéfom Mostu-Híd, už na vás nerobil nátlak?
Nie. Bolo to zvláštne, bol ako vymenený. To neznamená, že sa v budúcnosti nepokúsi o taký tlak opäť. Ale zatiaľ to vidím ružovo.
.čo bude teraz s voličmi SMK? Bolo ich viac ako 100-tisíc.
Je tu asi 50-tisíc voličov, ktorí vždy budú voliť SMK. Most-Híd má teda šancu získať okolo 60-tisíc ľudí, ak bude robiť normálnu politiku. Maďarom na Slovensku teraz chýba veľmi málo na to, aby boli šťastní. Keď sa Mostu-Híd podarí dať do vládneho programu rýchlostnú cestu R7, zákon o financovaní menšinových kultúr, jazykový zákon, liberalizáciu učebníc, dvojaké občianstvo... tak budú úspešní.  
.vytuneluje Most-Híd SMK?
Možné to je. Ale Maďari na Slovensku majú dve identity – som Maďar, a druhá som Maďar na Slovensku. A asi začína prevažovať tá druhá.
.nie je teraz medzi voličmi Mostu-Híd sklamanie, že maďarských poslancov je napokon v parlamente iba sedem?
U niektorých môže byť. Ale Most-Híd má teraz šancu ukázať, že siedmi poslanci môžu dokázať viac ako dvadsiati, keď sú v opozícii. Ja si myslím, že Ondrej Dostál bude viac hájiť menšinové záujmy ako Miklós Duray, ktorý robil politiku najmä v Budapešti.
.budú regionálni politici a starostovia pred komunálnymi voľbami prestupovať do Mostu-Híd?
Myslím si, že sa o to veľa ľudí pokúsi, ale ak v Moste-Híd majú rozum, tak si ich nepustia k sebe, lebo to je minulosť. Musia si vytvoriť svoje nové kádre.
.ste jediný denník maďarskej menšiny na Slovensku. Je to ťažká pozícia?
Problém je v tom, že my inklinujeme k istej línii – je to pravicovo-liberálna línia – ale musíme akceptovať, že v menšine existuje názorová pluralita. Mali by sme tej pluralite dať istý priestor, ale zase nemôžeme dať do novín úplne všetko. Musíme lavírovať: toto je síce iný názor, ale ešte to pustíme, a toto je už radikálne iný názor oproti nášmu, a tak to už nepustíme. Je to každodenný boj.
.most-Híd aj SMK majú za sebou isté podnikateľské prostredie. Nebol pokus ovplyvniť vašu líniu napríklad inzerciou?
Vôbec sme to nepocítili, našťastie. My sme vo vydavateľstve úplne oddelení od inzercie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite