Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Last minute
Povolebná túžba budúcej premiérky Ivety Radičovej, aby odchádzajúca vláda už žiadne veľké zmeny nerobila, nezostala vyslyšaná. Minimálne traja ministri sa činili a činia aj v posledných dňoch v úrade. 
Dosluhujúci minister školstva Ján Mikolaj (SNS) zrejme zobral vážne jedno z predvolebných hesiel svojej strany „Aby národ nebol hlúpy“ a zabezpečil školám rýchlejší internet. Ako povedal, obchod nemohol nechať na novú vládu, lebo by školy zostali bez pripojenia. „Stará zmluva sa skončila a školy by inak internet nemali,“ povedal minister. Zákazku si u spoločnosti Slovak Telekom objednal Ústav informácií a prognóz školstva, ktorý patrí pod ministerstvo. Podľa denníka SME má Telekom zabezpečovať pre všetky základné a stredné školy internet päť rokov za 32,5 milióna eur. „Keby sa pokračovalo v starej zmluve, stálo by to o niekoľko miliónov menej,“ povedal pre SME šéf Infoveku, dlhodobého projektu internetizácie škôl Roman Baranovič.
Zvláštne veci sa diali aj na ministerstve obrany. Televízia Markíza prišla s informáciou, že minister obrany Jaroslav Baška (Smer) podpísal krátko pred voľbami zmluvu s britskou firmou BAE Systems na armádny komunikačný systém Mokys. Kontrakt v hodnote asi 60 miliónov eur však ministerstvo utajuje. Rezort nechce prezradiť, čo konkrétne a v akom množstve od BAE Systems kupuje. Baška povedal, že cítil zodpovednosť za zmluvu, preto ju neprenechal novej vláde. 
Najväčšie peniaze sa však v poslednom čase točili v rezorte kultúry, ktorý vedie podpredseda Smeru Marek Maďarič. Toho obvinila poslankyňa za SDKÚ Magda Vášáryová z toho, že urguje niektorých riaditeľov jemu podriadených inštitúcií, aby v týchto dňoch podpisovali zmluvy so súkromnými firmami, týkajúce sa najmä digitalizácie kultúrneho dedičstva. Len deň pred voľbami podpísal Maďarič zákazku v hodnote 200 miliónov eur na digitalizáciu knižného archívu. Rezort tvrdí, že predvolebný termín bol zvolený náhodne a podpis zmluvy oddialila kontrola Úradu pre verejné obstarávanie. Úrad však tvrdí, že kontrola sa skončila už v marci. Bývalý riaditeľ Slovenskej národnej knižnice Dušan Katuščák tvrdí, že digitalizácia mohla vyjsť oveľa lacnejšie, keby ju štát robil vlastnými silami. Ako napísal v liste slovenským médiám, „ktosi tieto obrovské zdroje, o ktorých podvyživená kultúra mohla doteraz len snívať, smeruje prednostne do privátneho sektora“.
.tg
Nový názov
Bratislavská vysoká škola práva zmení názov. Ficova vláda jej ešte stihla odsúhlasiť zmenu – po novom to bude Paneurópska vysoká škola. Názov odsúhlasila aj Akreditačná komisia MŠ SR vzhľadom na to, že škola má okrem fakulty práva aj fakultu ekonómie, masmédií a informatiky. Táto súkromná škola vznikla vďaka ruským investorom a má ambície stať sa univerzitou.
.eč
Brusel žaluje 
Európska komisia zažalovala Slovensko za prechmaty vo verejnom obstarávaní na právne služby pri výstavbe diaľnic. Minister dopravy zrušil v roku 2007 zmluvu s jednou firmou a neskôr podpísal zmluvu s inou, bez toho, aby dal možnosť súťažiť aj iným firmám v EÚ. Slovensko sa bráni časovou tiesňou pri výstavbe diaľnic. Tento argument sa EK nepáči a hovorí, že ministerstvo ako obstarávateľ mohlo veci predvídať. Niekedy rýchlo znamená aj nedokonalo. 
.jr
Protislužba?
Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek pomáha po prehratých voľbách svojim známym z akademickej obce. Za člena predstavenstva Slovak Telekomu dosadil Liberiosa Vokorokosa, dekana Fakulty elektrotechniky a informatiky STU. Práve na tejto fakulte získal Jahnátek prednedávnom profesúru, aj keď nespĺňal jej podmienky. Vokorokos odmieta, že by funkciu dostal ako protislužbu. 
.jr
Stanovisko EK
Slovenska neporušilo žiadny európsky predpis, keď vlani v auguste nevpustilo na svoje územie maďarského prezidenta, tvrdí vo svojom stanovisku k tejto udalosti Európska komisia. Vec žiadalo vyšetriť v Bruseli Maďarsko. EK konštatuje, že voľný pohyb osôb sa týka súkromných občanov, nie hláv členských štátov alebo tretích štátov, ktoré sa riadia medzinárodnými právnymi predpismi.
.eč
Čo s nimi
Šéf slovenskej pobočky Amnesty International zverejnil problémy, aké majú traja väzni, ktorých Slovensko prijalo z Guantánama. „Títo traja ľudia sú zadržaní v Medveďove, kde sú v špeciálnom režime a sú izolovaní od všetkých ostatných. Nemajú kontakt s nikým okrem personálu. Sami podmienky popisujú ako tristné," tvrdí Branislav Tichý. Riaditeľ Migračného úradu niektoré informácie poprel, zároveň priznal, že sa ešte len hľadá riešenie, čo s týmito ľuďmi.
.eč, SITA
Jozef Mihál - sa v relácii denníka SME Argumenty priznal, že napriek vysokým príjmom neplatil skoro žiadne odvody do štátneho rozpočtu. Robil to legálne, pretože súčasný sociálny systém je veľmi neprehľadný. Aj preto ho navrhuje reformovať v podobe odvodového bonusu.

Ján Kvorka – pre exposlanca parlamentu za SNS znamenala strata imunity aj pokračovanie trestného stíhania za obmedzovanie osobnej slobody mladému Rómovi, ktorému vraj poškodil auto. Aj Kvorkov prípad ukazuje, že imunita poslancov je horúcou témou, ktorú treba riešiť.
Ján Packa – šéf policajtov sa rozhodol odísť do penzie, pretože by vraj už nemohol garantovať sociálne istoty pre svojich podriadených. Ak si odmyslíme dôvod, ktorý pán Packa na svoj odchod udal, tak musíme skonštatovať, že inak koná v súlade so sedliackym rozumom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite