Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Postrehy z Dánska

.lucia Michalková .časopis .cestovanie

Prečo si Dáni pochvaľujú vysoké dane a prečo jazdia na hračkárskych autách? Prečo sú ich zástavy aj v inzercii? A ako dokáže zmeniť spojenie karikatúry a krízy jednu demokratickú krajinu?

Dánsko sa veru má čím pochváliť - narodil sa tu svetoznámy rozprávkar Andersen, filozof Kierkegaard či vedci Bohr a Brahe. Shakespeare sem zasadil dej svojej najslávnejšej tragédie Hamlet, nuž a v minulosti odtiaľto plienili Európu bojovní Vikingovia. Aká je však táto škandinávska krajina dnes? Hoci nie je tak ďaleko, aby sme o nej hovorili ako o exotickej, predsa má pre Slovákov niektoré také zvláštne konvencie, že stojí za povšimnutie. Najmä keď niektorí na túto krajinu ukazujú ako na výkladnú skriňu sociálneho štátu.

.rovina a chlad
Hovorí sa, že ak sa v Dánsku postavíte na debničku, dovidíte na celú krajinu - všade sú len rovné polia a pasienky. V tejto päť a polmiliónovej krajine je vyše štyristo ostrovov a množstvo malých mestečiek. Predstaviť si dánčinu nie je ťažké - znie podobne ako nemčina (akurát, prepytujem, zo vzduchotesnej komory), pričom rozdiel medzi písaným a hovoreným je "noc a deň". Kto sa chce naučiť číslovky, mal by si pripraviť dvadsať cínových vojačikov (pre tzv. dvadsiatkový systém) a fľašu aqavitu. Ten zahreje, aj keď je chladno a veterno, a to je tu väčšinu roka.  
Čiapku a rukavice tu však nosia len deti (a ja). Keď ochoriem, lekár mi odporučí čaj a citróny. Lieky predsa znižujú imunitu! Premýšľam, či som teleportovaná do 19. storočia, alebo sú slovenskí doktori príliš očarení farmaceutickými produktmi. Existuje aj tretia možnosť - Dáni sú skrátka Vikingovia. Vikingovia, ktorým stále patria (aj keď už autonómne) Faerské ostrovy a ľadové Grónsko. Mimochodom, nárok na najväčší ostrov na svete mali v minulosti napríklad aj Nóri, a preto tam Kodaň pravidelne vysiela svoje elitné hliadky "Slædepatruljen Sirius". Tie tam so psími záprahmi dozerajú na rozsiahle územie ostrova a národného parku a pomáhajú zahraničným expedíciám.

.červená krajina
Našincovi by v Dánsku určite padla do oka záplava národných vlajok. Badať ich všade - od striech domov cez tapety, kuchynský riad, inzerciu v novinách až po narodeninovú tortu. Náklonnosť Dánov k bielemu krížu na červenom pozadí je fatálna - tvrdia dokonca, že ich zástava "Dannebrog" je najstaršia na svete a padla im rovno z neba počas bitky v Estónsku v 13. storočí. Dánska zástava si za posledných päť rokov vytrpela viac "popálenín" ako za celé tie stáročia - moslimovia z celého sveta stále nevedia zabudnúť na dvanásť karikatúr proroka Mohameda, ktoré sa objavili v roku 2005 v dánskom denníku Jyllands-Posten, a to napriek opakujúcim sa ospravedlneniam. Objavili sa dokonca názory, že práve formou karikatúr, teda humorným posolstvom, introvertní Dáni konečne dokázali, že moslimov začali vo svojej krajine tolerovať. Lenže moslimská desivá reakcia (pre karikatúry už po celom svete prišli o život desiatky ľudí) spustila novú lavínu nedôvery voči vyznávačom islamu.
Červená tu však nie je len zástava, ale aj daňový systém. A predsa sú Dáni na svoje najvyššie daňové zaťaženie v Únii - dobre, najvyššie je aj spolu so Švédskom - hrdí. Sú presvedčení, že približne 40 percent z ich platu (v Dánsku je progresívna daň) ide na dobrú vec. Zadarmo je tu zdravotná starostlivosť i školy vrátane ôsmich tunajších univerzít, ale nie jasle a škôlky. Za svoj vysoký životný štandard si však Dáni pekne platia: ceny energií, tovarov a služieb patria k najvyšším v EÚ. Ak vlastníte nehnuteľnosť, daňový úrad od vás zinkasuje jedno percento sumy jej hodnoty ročne. Registračná daň za kúpu automobilu patrí k top svetovým pikoškám - pohybuje sa do výšky až 180 percent hodnoty auta. Daň sa dá skresať na polovicu, ale auto musí slúžiť na obchodné účely, a to treba potom oželieť zadné sedadlá. Nasledujú ďalšie tornáda v peňaženke, ako je cestná daň či povinné poistenie. Po cestách tu tak jazdia "hračkárske" autá alebo pokiaľ možno radšej bicykle (či zima či dážď), ktoré Dán vníma aj tak ekologickejšie a "dánskejšie". V duchu zásady čo je dánske, to je dobré.

.kríza vs cudzinci
Nezamestnanosť je tu oficiálne iba štvorpercentná. Dánsko má totiž jedny z najpružnejších podmienok na prijímanie a prepúšťanie zamestnancov v Únii. Systém "flexicurity" (spojenie slov "flexibility" a "security") v skratke znamená toto: Ak stratíte prácu, dostanete štedrú podporu, štát vám pomôže s rekvalifikáciou a môžete znova pracovať. Dán tak priemerne za svoj pracovný život vystrieda až šesť zamestnaní.
Hospodárska kríza však neminula ani túto krajinu, a tak aj Dánsko, ktorého ekonomika závisí od exportu najmä do Nemecka, musí začať šetriť. Konzervatívno-liberálna vláda Larsa Løkkeho Rasmussena nedávno predstavila balíček úsporných opatrení, ktoré sa nezaobišli bez masívnych demonštrácií a ostrej kritiky ľavice. Tá avizované prepustenie dvadsiatich tisícok ľudí z verejnej správy či zníženie  lehoty poberania sociálnych dávok zo štyroch na dva roky, nazýva "útok na životné štandardy".
Mimochodom, Dánsko už prišelcov nevíta s otvorenou náručou - za čoraz prísnejšími imigračnými zákonmi a protimoslimskou rétorikou (žije tu asi dvestotisíc moslimov zväčša z Turecka, Iraku, Libanonu a Pakistanu, ktorí tu navštevujú stovku mešít) stojí najmä opozičná Dánska ľudová strana Dansk Folkeparti, na ktorej podpore stojí súčasná vláda. Dánska "eseneska" je zaujímavá aj tým, že v prieskumoch verejnej mienky zvykne dostať menej podpory ako vo voľbách (vo voľbách v roku 2007 získala skoro 14 percent). Šéfka tejto tretej najväčšej politickej strany Pia Kjærsgaard, ktorú svetové média označujú raz za islamofóbku a inokedy za neonacistku, je nekompromisná a myslí si, že "cudzinci tu nemajú právo čokoľvek si nárokovať". Nájsť si prácu bez dánskeho pasu je s výnimkou inžinierov takmer nemožné. Svedčia o tom aj stovky zúfalých príspevkov na internetových fórach. Kodaň sa za posledné roky neštíti vyhosťovať ani Švédov, Fínov a Nórov využívajúcich bohatý sociálny systém a podľa dánskeho denníka Politiken je také správanie medzi "bratskými" škandinávskymi krajinami nevídané.

.eko, pro-gay, pohoda
Tak či onak, Dánsko je stále luteránske a farárky sú tu bežnou vecou. Tá moja navštevuje miestnych na bicykli s helmou na hlave, večne sa usmieva a necháva sa oslovovať menom. Napokon, ako mnohí Dáni bez ohľadu na vek a povolanie. Či je Dánsko naozaj také šťastné, ako sa rado vystatuje, alebo je to len šikovná propaganda, ťažko povedať - no podľa skromnosti príbytkov by človek povedal, že Dáni nie sú veľmi nároční. Aj keď tu všeobecne cítiť istú rezervovanosť (bujaro nebýva ani v krčme, ani na futbale), sú to najmä pohoďáci a priaznivci najrôznejších klubov a spolkov. Pracujú iba 37 hodín týždenne, slovo korupcia poznajú len zo zahraničnej tlače, v opojení z rovnostárstva umožnili adopciu detí homosexuálmi a v zásade sú "environmentally friendly". Zakázali si napríklad jadrové elektrárne a ich výdavky na ochranu životného prostredia patria k najvyšším v Únii.
Nuž, a na záver zopár dobrých rád pre cestovateľov: Byť silným fajčiarom nie je zločin - aj dánska kráľovná Margaréta II. je známa svojou náklonnosťou k cigaretke. Pri pritakaní ("ja") sa treba vždy nadýchnuť. Prvá vec, ktorú hľadajte v banke, lekárni či na pošte, je stroj s poradovým číslom. Keď zbadáte versaillské záhrady, môžu to byť obyčajné cintoríny. Dánske pivo nepatrí k nezabudnuteľným. Je fajn pochváliť holywoodskeho herca s dánskym pôvodom Vigga Mortensena. Tie opustené detské ihriská sú však len zriedkakedy makety po filmovaní. Na ulici nie je potrebné usmievať sa na okoloidúcich. No a hlavne pozor na úradníkov - sú nesmierne dôležití a nenahraditeľní, ako všade, kde prežíva statná "pani" byrokracia.

Autorka je publicistka, žije v Dánsku
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite