Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Záchranné koleso
Je po voľbách a mnohí potentáti odchádzajúcej garnitúry sa začínajú správať podľa hesla zachráň sa, ako môžeš. Špičkám ministerstva spravodlivosti, ktorých do funkcií menovala Ficova vláda, hádže záchranné koleso predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin. Súdna rada schválila dočasné pridelenie ministerky spravodlivosti Viery Petríkovej a nominanta SNS Štefana Hudáka na tento súd. Návrh na Súdnu radu predložil práve Harabin. Keby tak neurobil, Petríková by sa musela vrátiť na Okresný súd vo Vranove nad Topľou a Hudák na Krajský súd v Žiline. "Ide o ich profesijné rozhodnutie, keďže celý život pôsobili ako sudcovia, chcú v tejto funkcii pôsobiť aj naďalej," odôvodnil tento ich krok hovorca rezortu spravodlivosti Michal Jurči. Podľa hovorcu Súdnej rady Juraja Sopoligu boli obaja pridelení na Najvyšší súd na obdobie jedného roka a podľa neho ide o bežný postup, ktorý má zabezpečiť, aby sudca získal skúsenosti na súde iného typu. "Potom sa zváži, či vôbec po absolvovaní má šancu dostať sa na súd vyššieho stupňa," povedal Sopoliga.
Ústavný právnik a novozvolený poslanec za Kresťanskodemokratické hnutie Radoslav Procházka, naopak, tvrdí, že týmto presunom bol porušený zákon. "Zákon o sudcoch neumožňuje, aby sudca po prerušení výkonu funkcie nastúpil na súd, na ktorý bol počas prerušenia dočasne pridelený," tvrdí Procházka. Viera Petríková sa podľa neho mala najskôr vrátiť na Okresný súd do Vranova nad Topľou a až potom sa mohlo rozhodovať o jej pridelení na Najvyšší súd do Bratislavy.
Medzitým sa vynorili aj nové informácie o podnikateľovi Bakim Sadikim, ktorý sa stal známy vďaka medializovanej telefonickej nahrávke s vtedajším ministrom spravodlivosti Štefanom  Harabinom.  Kosovský Albánec Sadiki je na Slovensku podozrivý z obchodovania s drogami. Jeho skupina mala podľa vyjadrení prokuratúry doviesť z Turecka 120 kilogramov heroínu a následne ho distribuovať ďalej do Európy. Sadiki zo Slovenska odišiel a podľa niektorých informácií sa zdržiava na území Kosova. Ešte na jar tohto roku prokuratúra informovala, že pozná miesto jeho pobytu a minulý týždeň ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že požiadalo krajinu, kde sa Sadiki zdržiava, o jeho vydanie.
Škoda, že Baki Sadiki nie je právnik, možno by ho tiež dočasne pridelili na Najvyšší súd.
.jm

Nový šéf v SMK

Vedenie SMK podalo demisiu po neúspešných voľbách. Republiková rada SMK má v sobotu rozhodovať o zvolaní mimoriadneho kongresu. Regióny už začínajú navrhovať nových lídrov, počuť mená Józsefa Berényiho, Gyulu Bárdosa, Ivána Farkasa, ale aj Istvána Pomichala, ktorého navrhuje Poslanecký klub SMK Bratislavského samosprávneho kraja. Ten požaduje odvolať aj výkonného riaditeľa SMK K. Peczára.
.eč

Marihuana a spol.

Po Dúhovom pochode sa v Bratislave konala aj akcia Zelený štvrtok zameraná na dekriminalizáciu marihuany. Pred Prezidentským palácom sa zišlo asi 300 prívržencov tejto myšlienky. Chceli tak upozorniť novú vládu, aby dala dekriminalizáciu marihuany do svojho vládneho programu. SaS poskytla akcii pódium. Na protiakcii sa zúčastnilo aj asi 50 prívržencov pána Kotlebu.
.eč, SITA

Pomôžte!

Ešte-stále-premiér Robert Fico chcel s predstaviteľmi zrejme-budúcej koalície hovoriť o záchrannom balíku EÚ pre Grécko. SDKÚ, SaS, Most i KDH Ficovo pozvanie neprijali s argumentom, že zodpovednosť za pomoc Grécku nesie dosluhujúci premiér a jeho vláda. Šéf tlačového odboru ÚV Braňo Ondruš povedal, že je nevyhnutné, "aby prevzali zodpovednosť za vládnutie, na ktoré sa pripravujú."
.tg

Odchod

"Nie sme radi, že odchádzate vy, a že tu nezostane ani veľvyslanectvo," skonštatoval minister zahraničia Lajčák pri rozlúčke s odchádzajúcim veľvyslancom Švédskeho kráľovstva Michaelom Westerlindom. "Veľvyslanectvo priamo v krajine je najdôležitejší nástroj rozvoja dvojstranných vzťahov, ale jeho zrušenie je fakt, s ktorým musíme žiť," povedal Lajčák. No, bodaj by ho nepostihlo nič horšie.
.tg

6,77%

Schodok verejných financií vlani stúpol na 6,77 percenta hrubého domáceho produktu. Vyplýva to z návrhu štátneho záverečného účtu za minulý rok, ktorý konečne, dva dni po voľbách, zverejnilo ministerstvo financií. Na prekročení rozpočtovaného schodku verejnej správy malo najväčší podiel prekročenie rozpočtu v Sociálnej poisťovni (o 0,56 percenta HDP), obciach (o 0,45 percenta HDP) a v súhrne štátneho rozpočtu (o 0,38 percenta HDP), píše sa v materiáli.
.tg

Ján Čarnogurský/

"Bol som oslovený koaličnou stranou, aby som sprostredkoval komunikáciu s opozičnou stranou. Nechcem ani jednu z nich menovať. Som rád, že som tak mohol urobiť," povedal tajomne Ján Čarnogurský. Okrem pozornosti si vyslúžil hlavne výzvy, aby už konečne odišiel.

Futbalový fanúšik /
Remíza s najslabším členom našej skupiny na futbalových majstrovstvách sveta rozladila a sklamala mnohých futbalových fanúšikov, ktorí už zabudli na donedávna veľmi zdôrazňovanú vetu, že v tomto prípade je aj účasť víťazstvom.

Jaroslav Halák/

Hokejový brankár už nebude budúcu sezónu chytať za klub NHL Montreal Canadiens. Ten ho vymenil za dvoch útočníkov do klubu St. Louis. Túto sezónu Halák pomohol Canadiens k postupu do play-off súťaže , kde vo viacerých zápasoch predviedol skvelé výkony.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite