Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Už takmer mesiac som na cestách, takže o New Yorku toho veľa neviem, akurát, že máme počasie oveľa lepšie než na Slovensku. Nič to, aj tak si chcem užiť Slovenska, kým som ešte občan. Neviem celkom presne, ako sa zákon bude vymáhať a ako to celé dopadne, keďže to nevedia ani tí, čo ho vymysleli a hlasovali zaň, ale keď sa stanem americkým občanom a prestanem byť slovenským, budem asi musieť požiadať o maďarské občianstvo, aby som mohol zostať Európanom.

A to nie je ani najväčšia hlúposť, ktorú bolo Slovensko schopné v poslednom čase vyprodukovať. Ach, jaj.
Ale zažil som aj dobré veci. Zobral som košickú filharmóniu a spolu s argentínsko-moldavsko-izraelsko-nemecko-americkým klarinetistom Giorom Feidmanom (má 4 pasy, žiadna krajina neprotestovala) sme postavili v rámci festivalu Pražská jar koncertnú sieň Rudolfínum na nohy. Giora hral ako archanjel a Košičania ako anjelici. Ak budete mať príležitosť, choďte si ich niekedy vypočuť.
Potom som vzal 24 veľmi dobre naladených českých a slovenských dopravných pilotov na prepozitúru Panny Márie vo farskom kostole v Novom Meste nad Váhom, kde členovia najrôznejších vierovyznaní, väčšinou však ateisti, agnostici a iní neverci vrátane jedného reverenda Všeobecnej životnej cirkvi prekvapili pána dekana Malého spontánnou zbierkou do čapice. Vyzbierala sa veľmi slušná suma na reštauráciu vzácnych historických fresiek. Ak budete mať príležitosť, choďte si ich niekedy pozrieť.
Medzitým som sa pozeral, ako zobral Shooty rozum a pár dobrých rád do hrsti a zorganizoval niečo, čo nemá v dejinách slovenskej občianskej angažovanosti obdobu - za pár dní a za pomoci virálneho facebookového marketingu zmobilizoval niekoľko tisícok ľudí, aby prispeli na kampaň proti tupému hranolizmu, ktorý zachvátil toto upršané územie. Dúfam, že to neboli zbytočne minuté peniaze.
Keď tento podvalček vyjde, bude už po odhalení ďalšieho monumentu blbosti a skorumpovanosti na Slovensku - nevkusnej opachy menom Svätopluk, kráľ starých Slovákov, od komunistického sochateľa bez maturity. Ťažko na také niečo reagovať, ale pokúsime sa. Ak prídete v júli na Pohodu, usporiadame tam veľmi zvláštny koncert ako reakciu na stupiditu zákonov o štátnych symboloch,  dvojakom občianstve i túto svätoplukovskú ohavu. Budeme hrať koncert zložený zo samých štátnych symbolov a bude na ňom aj odhaľovanie Svätopluka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite