Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Invázia z ostrovov

.vladimír Potančok .časopis .hudba

Na tohtoročnej Pohode vystúpi viac ako dvadsať skupín a interpretov z Veľkej Británie a Írska, medzi ktorými je zastúpených mnoho žánrov. Hoci prevažujú nové mená, nájde sa medzi nimi aj zopár "zaslúžilých umelcov".

Okrem The Stranglers a Iana Browna, o ktorých sme písali minule, sem patrí hlavne dvojica Leftield, ktorej hudba mala veľký vplyv na elektronickú scénu v 90. rokoch minulého storočia. Hoci majú na konte len dva albumy, Leftism a Rhythm & Stealth, ich muzika pomohla preniknúť elektronike do mainstreamových médií podobne ako v prípade The Prodigy alebo Chemical Brothers. Svedčí o tom aj to, že ich skladby sa často objavovali v reklamných spotoch a vo filmoch (napríklad Trainspotting, The Beach, alebo Lara Croft). Po osemročnej pauze ide Leftield tohto roku na turné, aj keď iba s polovicou pôvodného dua - Neilom Barnesom. Ten zobral na šnúru kopu živých hudobníkov, medzi ktorými je aj MC Cheshire Cat, známy z druhého albumu. Pozoruhodné je, že v lete hrajú na pevnine iba štyri koncerty, z toho jeden v Trenčíne. Ako nám prezradil Michal Kaščák z agentúry Pohoda, získanie Leftfieldu bola šťastná náhoda, lebo agent, ktorý im koncert sprostredkoval, pôvodne ponúkal iné, menej zaujímavé kapely, až kým mu toto eso nevypadlo z rukáva.
Ďalšími ostrieľanými britskými hudobníkmi z elektronických kruhov sú Rob Brown a Sean Booth z dua Autechre. Ich výlety do ambientu, elektra, minimalu či techna trvajú už dvadsať rokov, sú zachytené na desiatich albumoch a stále majú vysokú kvalitu. K veteránom patrí aj DJ Zinc, ktorý začínal pred štvrťstoročím. Hoci sa považuje za jedného z priekopníkov drumandbassovej scény, pred pár rokmi začal hrať čosi iné - hovorí tomu crack house, ten je však prinajmenšom taký chytľavý ako jeho d´n´b sety. Zaujímavá bude aj konfrontácia s elektronickou omladinou, ku ktorej sa dá zaradiť napríklad dubstepový producent a dídžej Skream a jeho MC Sgt. Pokes či zábavná dvojica Dan le Sac vs Scroobius Pip. Tí vám ukážu, že humor možno prepašovať aj do takého smrteľne vážneho žánru, akým je hip-hop.
Väčšina britských kapiel, ktoré prídu na trenčianske letisko, vznikla len pred pár rokmi a má na konte iba niekoľko albumov. Klaxons, Friedly Fires, New Young Pony Club, Metronomy, The Futureheads i Does It Offend You, Yeah? sa vedome či nevedome vezú sa na módnej vlne využívania retro zvukov punku, new wave, alebo disco scény z 80. rokov 20. storočia. Rozdiel je len v tom, či prevažujú gitary nad syntiakmi, syntiaky nad gitarami, alebo sú zastúpené približne rovnako. Všetci stavajú na silných melódiách, výraznom poskakovacom alebo podupkávajúcom rytme a elektrizujúcej energii. Je to hudba vhodná nielen pre empétrojkovú, youtubovú a facebookovú mládež, ale aj pre ich rodičov, ak pred tridsiatimi rokmi chodili v čiernom, prípadne si pripínali "zicherky" všade, kde sa dalo. O pár rokov budú spolu nostalgicky spomínať, ako videli nejakú globálnu hviezdu v začiatkoch jej kariéry na Pohode. Možno to bude práve Mica Levi, mladučká skladateľka, hudobníčka a speváčka, ktorá pod pseudonymom Micachu and The Shapes nahrala vlani jeden z najlepšie prijatých debutov vo Veľkej Británii. Ten je nielen retro, ale aj "futuro a origo".
Súčasťou britskej invázie do Trenčína sú i džezové kapely. Kvinteto Polar Bear, ktorého členom je elektronický inžinier a gitarista Leafcutter John, kombinuje komorný džez s ľahkou elektronikou. Trio VD stavia skôr na dravej kombinácii rocku, punku a free-džezu. Ďalšia trojica sa volá Belleruche a skladá sa z dídžeja, gitaristu a speváčky Kathrin deBoer. To je čosi, čo by ani jeden prívrženec výberoviek typu Saint-Germain des-Prés Café nemal vynechať.
A čo Íri? Tentoraz ich bude zastupovať elektronicko-folkový blázon Jape a  a skupina Interference s košatými akustickými baladami, ktoré si možno pamätáte z filmu Once.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite