Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iná Jana

.časopis .hudba

Nový album Jany Kirschner nás všetkých zaskočil. Vedeli sme, že to bude album "slovenský", pokojný a akustický. Napriek tomu sme boli prekvapení, keď sme ho počuli.

Niežeby Jana Kirschner v minulosti svojimi hudobnými počinmi neprekvapovala. Najprv, ešte ako neplnoletá finalistka súťaže Miss Slovensko, šokovala tým, že vie spievať a nespráva sa ako televízna celebrita. Potom prišiel album V cudzom meste, ktorý ju posunul priamo do centra (česko-) slovenskej pop music. Po menej prekvapujúcej platni Pelikán nahrala pozoruhodný album Veci, čo sa dejú - cítiť z  neho neuspokojenie s priúzkym svetom slovenského popu, ktorý Jana všetkými smermi presahuje.
Vo chvíli, keď bola Jana Kirschner bezkonkurenčne najpopulárnejšou slovenskou speváčkou, prekvapila správou, že odchádza do Londýna. Nešlo o sťahovanie, ale o nahrávanie albumu pre európsku centrálu vydavateľstva Universal. V londýnskych štúdiách vznikol album produkovaný uznávaným Rossom Cullumom. Hoci sa Jane nepodarilo preraziť do veľkého sveta, získala neoceniteľné skúsenosti s tým, ako funguje popový priemysel. Za platňu Shine sa pritom vonkoncom nemusí hanbiť. Sú na nej výborne napísané, bravúrne zaspievané, citlivo zaranžované pesničky a napriek štúdiovej sofistikovanosti je na nej Jana jasne rozpoznateľná. Pesničky však majú anglické texty, a tak slovenského poslucháča príliš neoslovujú. No a v konkurencii britských speváčok ako Adele, Duffy, Amy Winehouse alebo Amy MacDonald, z ktorej každá má viac či menej dramatický životný príbeh, Janin album príliš nezažiaril.
Asi aj preto sa Jana hudobne vrátila domov. K muzikantom, ktorí nielen rozumejú jej hudbe, ale podobne ju aj cítia. S klaviristom Martinom Wittgruberom, gitaristami Maťkom Zajkom Pištom Lengyelom, perkusionistom Ajdžim Sabom a kontrabasistom Martinom Gašparom nahrala album Krajina rovina.
Už obal naznačuje atmosféru celej nahrávky: romantická melanchólia fotografií je skombinovaná s detsky hravým písmom. Na cédečku je desať krásnych pesničiek o láske a rozchode s prostými, poetickými, ornamentmi nepreťaženými textmi (niektoré, napríklad Máj, krásny máj alebo O láske nepoznanej patria medzi to najlepšie, čo doteraz Jana napísala), s pokojne plávajúcimi, miestami folklórom ovplyvnenými melódiami. Jana každú z nich priamo a neafektovane spieva, muzikanti jemne kolorujú celkovú atmosféru, netlačia sa dopredu, nesólujú, neukazujú, čo všetko vedia zahrať.
Napriek tomu je pocit z Krajiny roviny rozporuplný. Tú rozporuplnosť na album vniesol pravdepodobne producent Eddie Stevens. Je nepochopiteľné, že človek, ktorý bol pri výborných albumoch skupiny Moloko a speváčky Róisín Murphy, dokázal diamanty, ukryté v Janiných piesňach, zahmliť dlhými a samoúčelnými zvukovými plochami, vytvorenými jemným brnkaním gitár, cinkaním perkusií a elektroniky. Zrejme má ísť o atmosférické zarámovanie piesní, no rám v tomto prípade púta na seba väčšiu pozornosť než sám obraz. Na prvé počutie sa zdá, akoby tam toho bolo primálo, v skutočnosti je toho priveľa. Akoby nestačili piesne a bolo ich treba niečím vystužiť. Alebo tie piesne zneli majstrovi Eddiemu príliš "obyčajne", a tak k nim pridal trochu "umenia". Mimochodom, Krajna rovina je už druhá Stevensova produkcia na Slovensku - koncom minulého roka podobne otupil silu piesní skupiny Lavagance na ich albume I Like This Temper.
Krajina rovina je zvláštny album. Jana Kirschner ukázala, že sa nebojí vykročiť z vyšliapanej cesty, nenechá sa viesť zaručeným úspechom a chce skúšať nové veci. Za to si zaslúži obrovský rešpekt. A nielen za to. Aj za pesničky, ktoré sú z albumu na album čistejšie. Tie pesničky nepotrebujú zvukovú vatu ani kvázi umelecké experimentovanie. Samy sú silné. Netreba k nime nič pridávať. Možno na ďalšom albume...

Jana Kirschner: Krajina rovina, Universal, 2010.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite