Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nevedel som, či prežijem

.štefan Hríb .peter Bálik .časopis .hudba

„V posledných dvoch-troch týždňoch som povedal úplne všetko. Namiesto rozhovoru navrhujem moju veľkú fotografiu, prípadne iný súbor, ktorý si to zaslúži,“ hovorí nám spevák Richard Müller, ktorému nedávno vyšiel nový album Už. Keď sa pred rokom bavil s .týždňom, hovoril, že je smutný. No teraz sa v jeho trápení mihne nejaký ten úsmev.

.môžeme nové CD považovať za definitívny návrat do hudobného šoubiznisu?
Mám pocit, že som nikdy neodišiel. Áno, povedal som, že končím. Za tým si stojím. Mal som obdobie, keď som si myslel, že už nič nenapíšem. Do toho sa pridali rôzne hlúpe choroby a ďalšie veci. V tom čase som mal dohodnuté nejaké ďalšie koncerty a z nich vyšla iskra. Atmosféra na koncertoch bola úžasná a bez toho, aby som sa musel príliš presviedčať, začal som uvažovať aj o novom CD. 
.keď sme spolu naposledy hovorili, na nový album si nemyslel.
Nemal som ani potuchy, že niekedy bude nové CD. Keď som na ňom začal robiť, prišla pohoda, optimizmus, kreativita. Všetko sa zrazu zmenilo. Okrem toho sa vytvoril okolo mňa nový manažment. Človek dosiahol určitý vek  a niektoré veci sa mu už nechcú robiť. No s pomocou priateľov je to o niečom inom. 
.s bývalým manažérom Jožom Stopkom ste sa rozišli zle?
Rozchody nie sú nikdy v najlepšom, pretože keď sa darí, o rozchode nepadne ani zmienka. Obaja sme nadobudli pocit, že to, čo sme chceli spraviť, sme spravili. Každý sme mali ambíciu ísť iným smerom. 
.vy ste sa rozišli s mnohými ľuďmi. 
Mohlo by byť relatívne veľkorysé, keby som to zobral na seba. No málokedy príde k rozchodu, keď to vychádza len z jednej strany. Rozišiel som sa párkrát s kolegami, s ktorými som predtým hral, ale nikdy som nemal pocit, že som to zavinil iba ja alebo že by som sa k nim nekorektne zachoval. Ako vieme, návraty sú otvorená záležitosť. O tom svedčí nedávne priateľské popoludnie, ktoré som strávil s Andrejom Šebanom. Polovica Slovenska si myslí, že sme ľudia, ktorí keď idú po chodníku, tak každý prejde na inú stranu. Nie je to tak. Najmä zlosť sa pomerne rýchlo stráca. Nie som človek, ktorý by rád definitívne pálil mosty. S kýmkoľvek. 
.keď sme spolu hovorili pred rokom, povedal si, že nič v tebe nie. Bol nejaký okamih, keď sa to zmenilo?
Začal som sa intenzívne prehrabávať v starších a novších textoch. Mal som fixnú ideu, že viem, s kým to chcem robiť. S Grausovcami. Stretnutia sú niekedy neistejšie ako rozchody. Nevieš, čo ťa čaká, aj keď som s nimi dávnejšie spravil pieseň Nahý, ktorá, aj keď nikdy nevyšla, každý dídžej ju mal. Zároveň som bol zvedavý, ako mi to pôjde s novou partiou. 
.prečo je nový album elektronický?
Možno je elektronický, ale necítim to tak. Na úvod sme si povedali, že budeme pracovať s múdrymi škatuľkami, ale pôjde nám o tom, aby sme dosiahli čo najvyšší koeficient človečiny. Myslím, že tá ľudskosť tam je. 
.ako sa ti s nimi robilo?
Spolupráca bola extrémne dobrá. Možno som takú ani nezažil. Chlapci sa sústreďujú na inú brandžu, robia scénickú hudbu, reklamy, z čoho usudzujem, že ich to priviedlo k absolútnej profesionalite. Naozaj som nepočul slová, že to nejde, skúsme to zajtra, nemám čas a podobne. Okrem toho som našiel a stratil zároveň nového spolupracovníka, ktorý sa bohužiaľ s celou rodinou sťahuje do Austrálie. Sláva Solovica. Ešte predtým, než sme začali robiť nový album, už sme mali štyri pesničky. Sám Peter Graus, ktorý bol vtedy na lyžovačke, prišiel a povedal, že sme vlastne v polovici platne. 
.päť rokov si nič nové nevydal. Ako sa ti s nimi robilo?
Povedal som im, že chcem nahrať album, aký by urobil napríklad David Bowie s  hudobníkmi mladšími o generáciu. Porozumeli mi. Ale berte to v úvodzovkách. Nechcem tým povedať, že sa prirovnávam k Bowiemu. Panebože!
.cítiš sa lepšie ako v posledných rokoch? 
Áno. Vďaka tomuto CD. 
.sú ľudia, ako napríklad futbalisti, ktorí, keď prestanú športovať, tak ich život stratí zmysel. Si taký v prípade hudby? 
Je to plus mínus tak. Každý potrebuje aktivity. Neviem, čo robí ten futbalista, keď nemá žiadne angažmán, ale ja som vtedy relatívne negatívny, neukojený. Nemám predstavu, že by sa niečo mohlo udiať. Som pasívny.
.zdravšie by bolo, keby sa cítil človek vyrovnane bez toho, aby niečo musel robiť. Práca by nemala byť barličkou, aby sme sa cítili dobre, nie?
Ani nie. Lebo keď žiješ pasívny život, tak každý pracovný impulz je dobrý. 
.s odstupom času, čo to bolo za obdobie tvojho života. 
Nebolo dobré. V súkromí prebehli nejaké veci. Okrem toho som tak vážne ochorel, že konzílium lekárov uvažovalo, ako ma nechať nažive. Relatívne dlho som sa z toho dostával a vtedy nie je dôvod, aby som rozmýšľal o CD, koncertoch a iných veciach. 
.čo bolo príčinou? 
Do života sa včlenili rôzne látky, ktoré nie sú vhodné. 
.to bola hlavná vec?
Najhlavnejšia bola vážna choroba. 
.čo to bola za choroba?
Mal som zápal pľúc a zápal pohrudnice. K tomu sa pridalo nezrážanie krvi. Prvýkrát som zažil obdobie, keď som si nebol istý, či prežijem. 
.ďalšia vec, ktorú majú podobní ľudia ako ty, je maniodepresívny spôsob života. Aj ten je tvojou súčasťou?
Keď som sa zmietal v psychických problémoch, nevedel som, že je to vlastne diagnóza. Stretol som veľa ľudí, ktorí mi povedali, že po tom, čo čítali so mnou rozhovory o mojej chorobe, dostali odvahu ísť na psychiatriu. Báli sa, že si o nich susedia v paneláku budú myslieť, že sú blázni. Keď som sa dozvedel, čo mi je, tak som si uvedomil, že s tým budem musieť žiť. 
.stabilizovalo sa to?
Áno. Môžem fungovať a nemusím odvolávať dohodnuté termíny, keď sa necítim najlepšie. Hranica medzi tým, čo je normálne a čo zlé, je veľmi tenká. Keď ste dolu, čakáte čo bude, ale vždy sa vám z toho podarí vyhrabať. Medikamenty užívam preto, aby som si zachoval jednu líniu. Keby som sa vrátil k minulému spôsobu života, veľmi rýchlo by ma to rozkolísalo a bolo by to zúfalo kontraproduktívne. 
.strážite sa teraz viac?
Dôležité je, aby som nebral isté látky. Teraz som však vyrovnaný. 
.a čo láska?
Samozrejme. Keď máte pocit, že niekto stojí pri vás a má vás rád. V mojom prípade je to ešte rozšírené o deti. Trištvrte roka bývam so synom. Vďaka veľkorysosti mojej bývalej partnerky. Vedela, že mi to veľmi pomôže. Je to úžasný pocit, keď vidíte, ako mu to myslí, ako chodí cvičiť. Mne to stačí. Som samotár. Obaja sedíme vo svojich izbách a stretneme sa dva-trikrát denne. Myslím, že máme harmonický, nie otcovsko-synovský, ale taký partnerský vzťah.  
.o tých, ktorí žijú v partnerstve s ľuďmi ako ty, sa hovorí ako o svätých. 
(Pauza.) Áno, ale ja nepotrebujem dennú údržbu. Okrem toho ma moja partnerka, ktorá šéfuje obrovskej európskej reklamnej agentúre, nezaťažuje svojimi problémami, ktoré musia byť fakt veľké. Takže je to asi svätý človek. 
.aký máš dnes pocit zo svojho života?
Neporovnateľne lepší ako v minulosti.
.tešíš sa zo života?
Áno. Keď mi manažér zavolá, že CD sa dobre predáva a že na koncerty sú dobré ohlasy, sú to veci, ktoré mi robia dobrú náladu. 
.dalo by sa povedať, že ťa ľudia nenechali padnúť? Tvoji fanúšikovia, ktorí ti držali palce napríklad na Pohode, kde tvoj koncert bol rozpačitý, ale bolo cítiť, že fanúšikovia sú za tebou?
Je na tom kus pravdy. Na Pohode nebolo najlepšie vystúpenie, ale ľudia mi dali svoje srdce na dlani. O to väčšiu radosť som mal, keď som tam hral o rok neskôr pred Patti Smith. Bolo to jedno z mojich najsilnejších vystúpení vôbec. Ale pravdupovediac, som negatívny typ. Som presvedčený, že ma nikto nemá rád. Keď mi niekto zloží poklonu, tak ma to teší, ale uvedomujem si, že je ďalších štyridsať, ktorí by to neurobili..
.ťažko znášaš kritiku?
U mňa to vyplýva z toho, že som perfekcionalista a aj povrchný človek zároveň, čo nejde vôbec spolu. Chcem, aby všetko bolo dokonalé, čo nejde. S tým sa ťažko vyrovnávam. 
.keď hovoríš, že ťa ľudia nemajú radi, myslíš to hudobne alebo celkovo? 
Som veľmi domýšľavý. Pred pár rokmi som šiel na zájazd s cestovkou, kde som stretol človeka, o ktorom som si na základe jeho pohľadov myslel, že by ma utopil v šálke kávy.  Na dovolenke prišiel za mnou, mal všetky moje CD a chcel, aby som ich podpísal. Vtedy si hovorím, ty blázon, veď je to všetko inak.
.richard, ty si človek, ktorý sa nerád vyjadruje k politike, ale na albume, na ktorom si s mikulášskou čiapočkou, si niečo napísal. Prečo?
Vyložene to zo mňa vyletelo. Nevyjadrujem sa k politike, pretože ju nemám rád. Ani nie som oboznámený s detailmi. Ale tam som sa vyjadril, pretože som jednoducho musel. 
.nepáčilo sa ti, čo robil Smer, HZDS a SNS?
Nedalo sa inak. Tak vznikla tá pieseň, ktorú sme nahrali v Amerike, ale mám taký pocit, že odhliadnuc od tej piesne to nebol šťastný album. 
.potvrdilo sa to, čo si v tej piesni spieval?
Potvrdilo. S tým, že človek nevie, či iný trojlístok by bol lepší. 
.ideš voliť?
Asi áno. 
.koho? 
To je moja osobná záležitosť. Na to vám neodpoviem. 
.ale povedz nám, že uvažuješ logicky.
Uvažujem logicky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite