Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Voľby v tieni bankrotu

.lenka Zlámalová .časopis .týždeň vo svete

Politika novej vlády bude úplne iná než sľuby v programoch.

.agentúra Moody's pred pár dňami varovala, že pokiaľ z volieb nevzíde vláda s jasným úsporným programom, veľmi pravdepodobne zníži krajine rating. Šance na taký krízový kabinet, aký by si predstavovali investori a ratingové agentúry, sú však veľmi malé. Teda pokiaľ máme brať vážne volebné programy strán. Zvláštnosť týchto volieb je však práve v tom, že ekonomická realita donúti každú novú vládu robiť výrazne inú politiku než sľubovala.
Skutočne tvrdý úsporný program ponúka iba nová pravicovo konzervatívna strana TOP 09. Tá chce znížiť o desatinu väčšinu sociálnych dávok, o pätinu platy štátnych zamestnancov a výdaje na prevádzku vládnych úradov, a tým spôsobom chce vyrovnať zadlžené verejné financie do roku 2013. Podľa prieskumov má však šancu získať niečo mezi 10 a 12 percentami, takže by v každej vláde hrala vedľajšiu rolu. Ostrý fiškálny konzervativizmus je jedným z hlavných pilierov strany, ktorým se chce odlíšiť od ODS. Jej líder dokonca označil program TOP 09 za pravicový populizmus.
Pro občianskych demokratov sú voľby 2010 už druhými, do ktorých idú s mäkším programom. Sľubujú skôr reformy, ktoré by mali ľudí motivova na zmenu správania než tvrdé škrty. Je to do značnej miery program najrôznejších ponúk. Občianski demokrati síce mobilizujú pred štátnym bankrotom, verejné financie však chcú vyrovnať až do roku 2017. Tvrdia, že výraznejšie úspory by mohli udusiť ekonomiku, ktorá sa iba pomaly preberá z krízy.

.program nadiktujú trhy
Česi sa v posledných mesiacoch boja najmä straty práce. Podľa posledných prieskumov považuje nezamestnanosť za najväčší problém 91 percent ľudí. V krajine je vôbec prvýkrát od roku 1989 naozaj problém získať prácu. Opticky sa počet ľudí bez miesta točí okolo 9 percent. To nebolo výnimočné ani za čias, keď ekonomika silno prosperovala. Lenže vtedy mierili po podporu na úrady najmä ľudia, ktorým sa pracovať nechcelo, a vyplatilo sa im zneužívať sociálne dávky. Práve to bol jeden z najvýraznejších sociálnych problémov. Počas posledných troch rokov sa však veľa zmenilo. Podpory sa sprísnili a platy vzrástli, takže zneužívať sociálnu podporu sa už dnes vypláca len najmenej kvalifikovaným ľuďom.
Na druhej strane, Česko podobne ako mnoho vyspelých krajín zažije veľmi pravdepodobne ekonomické oživenie bez nových pracovných miest. Personalisti už upozorňujú, že firmy boli v kríze nútené tvrdo reštrukturalizovať a rovnakú prácu sú schopné zvládnuť s menej ľuďmi. ODS preto ponúka úľavy na vytvorenie nových pracovných miest a podporu práce na čiastočný úväzok.
ODS a TOP 09 však takmer iste nebudú mať samy dosť hlasov na zostavenie vlády pravého stredu.

.hitom sú virtuálne úspory
Potrebovali by prinajmenšom ešte jednu malú stranu. V tejto chvíli je už isté, že v snemovni zasadnú i poslanci za novú stranu Veci verejné. Politicky sa na pravo-ľavej osi ťažko zaraďuje. Predsedom je niekdajší populárny moderátor televízie Nova Radek John a hlavnými financiermi skupina pražských podnikateľov. Strana zbiera hlasy najmä ostrou kritikou korupcie, plytvania a rozkrádánia na úradoch.
Ekonomický program má veľmi vágny. Hlasno hovorí o konci časov zadlžovania, ponúka však len mäkké a veľmi neisté úspory, ktoré by malo priniesť obmedzenie korupcie alebo prehľadnejšie zadávanie verejných zákaziek. Práve  pre neukotvenosť sa však dá čakať, že by sa v rozpočtovej politike výrazne prispôsobila koaličným partnerom.
Od akejkoľvek koalície pravého stredu sa dá čakať obozretná rozpočtová politika. Razancia reforiem a úspor bude záležať najmä na atmosfére na finačných trhoch a na očakávaných investoroch. Táto vláda je ich favoritom.

.šetriť bude i český Fico
Výrazne pravdepodobnejšie však je, že novým českým premiérom bude predseda sociálnej demokracie Jiří Paroubek. Jeho veľkým priateľom a vzorom je slovenský ministerský predseda Robert Fico. A dá sa očakávať, že sa bude výrazne inšpirovať jeho politikou. Program ČSSD je značne populistický. Paroubek síce pripúšťa, že štátne dlhy sú veľký problém, zároveň však sľubuje nové štátne výdavky od trinástych dôchodkov cez novomanželské pôžičky po dotácie na bývanie. Na otázku, kde na to v ére obrovských štátnych dlhov vezme, tvrdí tradične, že štátnymi investíciami naštartuje silný ekonomický rast. Ten mu vraj na nové výdavky zarobí.
Socialisti oficiálne nechcú o žiadnych škrtoch hovoriť. Ich ekonomický expert Jan Mládek však už vo februári priznal, že i oni dobre vedia o nevyhnutnosti usporiť už v budúcom rozpočte prinajmenšom 40 miliárd korún. Paroubek bude teda, podobne ako Fico, o svojich plánoch viac hovoriť než ich realizovať. Predseda ČSSD sa netají prezidentskými ambíciami na rok 2013, preto nebude riskovať, že by sa stal premiérom, ktorý privedie krajinu k štátnemu bankrotu.
A to dokonca ani v prípade, keby zostavil historicky prelomovú vládu s komunistami. Tí majú síce v programe ako vôbec jediní ďalší zvyšovanie deficitu verejných financií. Gréckeho scénara sa však desia i oni. Ich predseda Vojtěch Filip tvrdí, že grécky sociálny štát so šestnástimi dôchodkami do roka je príliš i na pomery českých komunistov. Investori sa koalície Paroubka s komunistami boja najviac zo všetkých povolebných scenárov, ani táto koalícia však nebude mať odvahu plniť svoj program.
I česká ľavica by pod tlakom trhov šetrila rovnako ako grécka, španielska či portugalská. Budú to však stratené roky, keď sa nič zásadné nezmení v neudržateľných dôchodkoch a zdravotníctve.
Česká volebná kampaň má vinou európskej krízy štátnych dlhov dve zvláštnosti. Skoro vôbec sa nehovorí o daniach ani o prijatí eura. Oboje by pôsobilo trochu ako sci-fi.

Autorka je analytičkou Lidových novin.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite