Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Robert Křesťan: Preklady Dylana sú ako krížovka

.peter Bálik .časopis .fenomén

Známy český spevák Robert Křesťan je jedným z najväčších Dylanových fanúšikov spomedzi českých hudobníkov. Pred tromi rokmi nahral album Dylanovky s prekladmi Bobových textov.

Pamätáte si na deň, keď ste prvýkrát počuli Dylana alebo na moment, keďvás jeho hudba naplno zasiahla?
Myslím, že to bola láska na prvé počutie. Nerozumel som mu ani slovo, ale páčilo sa mi, ako spieva, ako frázuje, mal som asi pätnásť a nemal som rád "veľkých" spevákov. Okamžite mi padol do noty.
Čo pre vás a pre vašu hudbu Dylan znamená?
Ukázal mi cestu. Ukázal mnohým ľuďom, kam až môže dosiahnuť obyčajná pesnička. K bránam poézie, k niekoľkoslovnému popevku, ktorý vypovedá viac než ktorýkoľvek román. Preskúmal možnosti pesničky do maximálnej hĺbky.
Ktoré Dylanovo obdobie máte najradšej?
Nemám vyvolené obdobie. Aj v jeho "kresťanskom" období, ktoré býva považované za najpoklesnutejšie, napísal niekoľko krásnych piesní.
Pre album Dylanovky ste preložili viacero piesní do češtiny. Aké náročné bolo popasovať sa s prekladom jeho košatých textov?
Preklad textu je trochu ako krížovka. Ale Dylan, našťastie, dáva svojím voľným poňatím frázy a verša dostatok priestoru (väčšinou) na vyjadrenie aj v takom nespevnom jazyku, akým je čeština.
Dylanovky sú výborným cover albumom. Podľa čoho ste vyberali pesničky, keďže sám ich má zložené stovky?
Vyberal som dlho, robil som si predbežné zoznamy, ktoré som preškrtával, až som aj tak skončil pri pesničkách, ktoré by som na rovnaký album vybral pred dvadsiatimi rokmi Jednoducho som tie základné veci mal v hlave a nemohol ich dostať von ani ich nahradiť ničím iným.
Máte nejakú obľúbenú vetu z jeho pesničiek? Mohli by ste napísať jednu z nich?
It's not dark yet but it's gettin' there - nádherné vyjadrenie konečnej podstaty luďského života.
Chodíte na Dylanove koncerty v Čechách? Ako na vás pôsobí jeho súčasná hudba?
Bol som zatiaľ na všetkých, tohtoročný bude prvý, ktorý vynechám, pretože mám vystúpenie. Dylanove koncerty závisia od mnohých faktorov, myslím si, ale muzikantskú úroveň majú vždy vysokú. Dylan v poslednom čase spieva spôsobom, ktorý môže nedylanofilov odradiť, ale tých vlastne odrádzal odnepamäti.
Čo by ste odporučili nepripravenému divákovi, ktorý prvýkrát zavíta na jeho koncert?
Veľa počúvať jeho posledné albumy, pretože hudba bude  asi podobná. A pokiaľ ide o staršie piesne, treba si zapamätať aspoň prvé riadky textu, pretože je to často jediný spôsob, ako tú-ktorú pieseň spoznať. A zmieriť sa s možnosťou, že po celý koncert nesiahne na gitaru a bude stáť za klávesami napoly chrbtom k publiku. Tak aspoň bolo na posledných dvoch koncertoch. Ale je možné, že zasa niečím prekvapí, ako to robí celý život.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite